0

8 KORAKA KAKO STIMULISATI I OJAČATI IMUNITET PRIRODNIM PUTEM

Naš organizam je uvijek kompromitovan različitim mikroorganizmima u našoj okolini. U poslijednje vrijeme su dosta aktuelni virusi, s toga ću malo objasniti što to viruse čini posebnima u osnovi na druge mikroorganizme. Virusi spadaju u primitivnije građene mikroorganizme, čija je svrha da razmjenjuju svoj DNK ili RNK sa domaćinovom stanicom. Oni posjeduju jednu ovojnicu oko sebe kroz koja štiti njihov nasljedni materijal. Kao takvi, jako su otporni na antibiotike i antiseptike. Razlog tome je što virus ne posjeduje nikakav mehanizam kojim bi se vezao za antibiotik. Inače, većina virusnih kapsida nema mogućnost da se poveže sa bilo kojim drugim spojevima, pa ih to čini otpornijima od drugih mikroorganizama. Svakako, postoje različite vrste mikroorganizama koje su teže prenosive ili lakše prenosive. Svaka bolest se preboli odgovorom našeg imuniteta, zavisno o tome kakav je kvalitet istog. U ovom članku ćemo Vam preporučiti 10 prirodnih načina kako da to uradite.

 1. Izbor prehrane
  Kako bi se naš imunološki sistem popravio kroz prehranu, jako je bitno da se unosi ravnomjerno izbalansirana prehrana prema godištu i spolu, ali je jako bitno pratiti da je prehrana jednako bogata bjelančevinama, ugljikohidratima (po mogućnosti da su ugljikohidrati koje unosimo prirodnog porijekla) i zdravim mastima i masnim kiselinama. Najbitniji segment očuvanja naše odbrane jesu vitamini i minerali, ali obična prehrana danas može oskudjevati vitaminima i mineralima, s toga određeni dodatci prehrani i čajevi mogu pomoći.
 2. Rehidracija
  Rehidriranje je jako bitno za pravilnu funkciju našeg imuniteta. Ukoliko uzimamo 1l do 2 vode dnevno, to je optimalno za naše zdravlje. Prema najnovijim istraživanjima, pravilna rehidracija sluznice grla i usta doprinosi umanjenju različitih mikroorganizama u toj regiji. Razlog tome je što ukoliko nismo hidrirani, proteini u pljuvačci koji služe za dodatnu imunizaciju se ne aktiviraju. Kada govorimo o ovom procesu, jako je bitno da se ta količina vode (1.5 l – 2l) unosi bez obzira na vremenske uvjete. Tečnost je jednako potrebna organizmu, da li se radilo o periodu ljeta ili zime. Bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom svakako moraju o problemima rehidracije raditi u skladu sa svojim liječnikom.
 3. Fizička aktivnost
  Ukoliko redovno vježbmo do svojih granica, pomažemo promjenama u našim bijelim krvnim zrncima koje uvjetuju poboljšanje i jačanje imuniteta. Vjeruje se da blago povišena temperatura nakon treninga ili opsežne fizičke aktivnosti ima anti bakterijska svojstva.
 4. Pravilno disanje i vježbe disanja
  Pravilno disanje kao i kvalitetan vazduh su jako bitni aspekti dugoročnog zdravlja. Danas kroz praksu sve više primjetim da mi ne znamo pravilno disati, što je generalno loša odlika za jak imunitet. Ukoliko ne uzimamo dovoljno oksigena u naš organizam, bićemo usporeniji i teže ćemo omogućiti da naši metabolički procesi teku prirodnim tokom. Samim time, nepravilno disanje unosi manje oksigena, te kao tako, usporava djelovanje imunološkog sistema, što dodatno doprinosi pogoršanju opšte slike imuniteta. Na istraživanju provedenom o efektu meditacija, joge i ostalih disciplina sličnog tipa se utvrdilo da je moguće i tako ojačati imunooški sistem.
 5. Stres
  Stres možemo zamisliti kao jedan od glavnih okidača za obaranje funkcije imuniteta. Organizam je prilagođen tako da kroz osjećaj sreće i ljubavi, sam po sebi jača svoju imunologiju. Ukoliko smo pod pritiskom i robujemo lošim osjećanja, naš imuni sistem će to trpjeti do određene granice, nakon čega prvo popušt imuni sistem zbog stalne koncentracije stresnih hormona koji onemogućuju druge funkcije da proteknu u pravom smjeru. Kako bi se opustili od stresa jako je bitna fizička aktivnost i pravilna ishrana.
 6. Vitaminski dodatci prehrani
  Vitamin C je jako bitan za pravilnu funkciju kako imuniteta, tako i resorpcije hranjlivih materija. Ovo je vitamin topljiv u vodi, ali jako osjetljiv na visoku temperaturu. Najbolje ga je unijeti prehranom u organizam, ali istovremeno je ovaj vitamin slabije zastupljen u današnjoj ishrani. Mnogo nam može pomoći C vitamin ekstraktovan iz prirodnih izvora u tabletama, što svakako trebate uraditi uz savjet doktora, kao i za svaki dodatak prehrani. U prehrani se nalazi u citrus voću, svježoj paprici, špinatu i brokuli.
  Vitamin E pored svoje funkcije za pomoć reproduktivnim tegobama je antioksidant koji mnogo pomaže u borbama protiv raznih infekcija. Nalazi se u orašicama, špinatu i sjemenkama.
  Vitamin B6 je jako bitan da podrži biohemijske reakcije u limfnom tkivu. Njegovi izvori su piletina, hladnovodna riba, zeleno povrće i slanutak.
 7. Mineralni dodatci prehrani
  Kao i vitamini, minerali su jako bitni za funkciju našeg imunog sistema. Ukoliko je naše željezo nisko, imunološki sistem će postati osjetljiviji, s toga ćemo biti manje otporni na virusne bolesti. Cink i selen su mikroelementi koji dodatno jačaju naš imunitet. Cinkom je bogat bijeli luk, plodovi mora i rakovi, dok je selenom bogat takođe bijeli luk, hladnovodna riba i brokula.
 8. Aktivne tvari u biljkama
  Postoji jako puno aktivnih komponenata u začinskim biljkama i čajevima koje su izvanredni stimulatori našeg imunološkog sistema. “Najpopularniji” su polifenoli i tanini. Taninima su bogati relativno svi čajevi, mada gorki čajevi imaju veliku koncentraciju. Tvarima poput polifenola je jako bogat đumbir. Ovi spojevi imaju jako protiv upalno svojstvo te zato jako prijaju organizmu kod bilo koje viroze.

izvor https://adominicnaturalservice.wordpress.com/

Image by Geraldine Dukes from Pixabay 

Oznake:

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI