0
9 načina kako se izboriti sa manipulatorom

9 načina kako se izboriti sa manipulatorom

9 načina kako se izboriti sa manipulatorom

Manipulatore je lako uočiti po tome kako učine da se osjećamo. Kada ste u skladu sa svojim emocijonalnim stanjem, imate osjećaj koji vam govori da obratite pažnju na riječi i djela manipulativne osobe sa kojom ste u kontaktu.

U mnogim tekstovima nalazimo klasične znakove manipulatora :

Manipulatori stavljaju svoje potrebe ispred vaših

 • Manipulatori stavljaju svoja osjećanja prije vaših
 • Manipulatori vam govore šta treba da radite
 • Manipulatori uživaju u drami i visokim emocijama
 • Manipulatori žele da se osjećate loše zbog sebe.

 

U nastavku vam nudimo neke konkretne rečenice, konkretne odgovore koje možete upotrijebiti slijedeći put kada budete osjetili da manipulišu sa vama:

 1. „ Hoću da___.“

„hoću da prestaneš da me vrijeđaš i da ljubazno razgovaras samnom.“

„hoću da samnom mirno razgovaras.“

„hoću da se ti pobrineš za to.“

Kada počnete da govorite manipulatoru  „hoću“ , to je moćno odbijanje njihove taktike. U isto vrijeme govorite „ NE“ bilo čemu što manipulator želi od vas i zamjenjujete to sa nečim što vi želite ustvari.

 1. „NE.“

„ne“ je moćna riječ ako ste u stanju da je koristite samu. Problem nastaje onda kada „Ne“ biva porpačeno razlogom zašto govorite „ne“ . ne morate da opravdavate svoje „NE“ MANIPULATORU.

 

 1. „ Ono što je sad najbolje za mene jeste …“

Ovo je još jedan način da kažete koje su vaše potrebe i da odbijete manipulatora. Kada imate posla sa manipulatorom, najbolji odgovor jeste da se fokusirate na valstite potrebe. Time odbijate ono što manipulator želi i zamjenjujete sa onim što vi želite.

 

 1. „ Odbijam tvoju procjenu moga emocijonalnog stanja „

Manipulator će obično pokušati da vam kaže kako treba da se osjećate. Nemojte im dozvoliti da vam diktiraju vaše emocije. Vi imate kontrolu nad svojim emocijonalnim stanjem.

Ovu taktiku govorenja  kako treba da se osjećate manipulator koristi kako bi vas natjerao da reagujete defanzivno sa ljutnjom, strahom ili tugom. Uvjek imate izbor da se osjećate sretno, pozitivno i radosno, čak i kada imate posla sa manipulatorom.

 

 1. „ Ja sam vrijedna osoba“

Manipulatori se hrane ljudima sa niskim samopouzdanjem. Problem je taj što manipulator ima nizak nivo samopuzdanja te tako traže druge koje mogu da kontrolišu tako što će da umanjuju nečiju vrijednost sa uvredama.

Ako ste u stanju da ostanete jaki pred manipulatorom tako što ćete mu dati do znanja da vrijedite, time ćete mu pokazati da ne može da manipuliše vama.

 1. „ Moraš da smiriš svoje emocije ako hoćeš da razgovaram sa tobom“

Još jedna dobra rečenica je „ hajde da se malo odmorimo tako da nam se emocije smire prije nego pokušamo da riješimo ovo“. Vaš cilj je da smanjite ljutnju / strah / tugu koja dolazi od manipulatora. Neko ko uživa u drami počet će konfrontaciju sa ekstremno viskom emocijonalnim stanjem. Kontrolišite želju da uzvratite istom mjerom i time ćete pobjediti manipulatora.

 

 1. „ Tvoje ponašanje je neprihvatljivo“

Ova rečenica je istina. Ako se osjećate izmanipulisano, tada neko povrijeđuje vas i vaše granice. Takva vrsta ponašanja je neprihvatljiva. Manipulatori su kao lovci koji se hrane sa lakim plijenom.

 

 1. „ Mora da se osjećaš veoma loše kada se tako istresaš na mene. Da li želiš da razgovaramo o tvojim emocijama?„

Ovo je jedna od stvari koje možete reći manipulatoru i pružiti mu podršku. Ova rečenica pokazuje kako prepoznajete njihovu ljutnju / tugu / strah, a sa pitanjem pokazaujete svoju otvorenost i spremnost da pomognete.

Nisko samopouzdanje je klasičan znak narcisoidne ličnosti.

 

 1. Ne recite ništa

Manipulatori uživaju u dramam. Ako mogu da vas iziritiraju i da vas razljute, rastuže ili prepadnu oni tada misle da su pobjedili. Ostanite mirni, obratite pažnju na svoje disanje, fokusirajte se na svoje tijelo. Osjetite tu tjeskobu u svojim prsima, ramenima, vratu i stomaku. Nastojte da opustite te dijelove tijela dok ste oči u oči sa manipulatorom.

Ovo može biti veoma teško za neke ljude. Suočavanje sa ljutom osobom sa smirenošću izluđuje manipulatora. Onda oni mogu čak da se istresu sa još više ljutnje. Oduprite se nagonu da im uzvratite istom mjerom. Vaš manipulator će ubrzo naučiti da nije u stanju da promjeni vaše emocije i odustaće i krenuti u potragu za drugom, lakšom žrtvom.

 

autor www.powerofpositivity.com prevod www.trecadimenzija.com

 

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI