0
ASTROLOŠKI SIMBOLI - BIK

ASTROLOŠKI SIMBOLI – BIK

ASTROLOŠKI SIMBOLI – BIK

Bik je drugi zodijački znak, koji izražava evolucionu silu, Filozofsku vatru, odnosno simboliše prolećnu agresivnu silu. Takođe integriše funkcije fekundacije (začeća) i kreacije (stvaranja).

U centru slike vidimo Bijelog bika i na njegovim leđima lijepu ženu koja drži lampu sa upaljenom vatrom, dok iznad njene glave sija Jutarnja zvijezda (zvijezda Danica), tj. planeta Venera. Ova slika aludira u svom mitološkom smislu na grčki mit o otmici Evrope. Iznad njih je prikaz Erosa, autentičnog majstora i gospodara Velikog Dela. Eros, taj autentični koncilijator Velikog Dela vuče na uzici dva bijela goluba koji simbolišu dupli Merkur ili Univerzalni Rastvarač. Od njih se dobija znamenito Ptičje Mlijeko.

Dole u prednjem planu centralno, ubilježen je u cvijetu znak Bika, a lijevo od njega nalazi se Ratnik hedonista koji se odmara, alegorišući blaženost bika i onih rođenih pod ovim znakom. Venera, planeta regent ovog znaka izražava duhovnu ljubav i najčistiju seksualnu privlačnost, koja je jedina sila sposobna za rađanje nevinosti kako u srcu, tako i u umu. Takođe, vidimo dva djeteta koja se nevino igraju sa kacigom Ratnika, i ona su simbol budućnosti.

ASTROLOŠKI SIMBOLI - BIK

Pozadi lijevo na svom tronu sedi Prvosveštenica ili druga Velika Arkana Tarota. Ona predstavlja Izidu, koja u rukama drži otvorenu Toru, knjigu hebrejskog zakona. Njena noga se nalazi iznad Mjeseca zato što je ona boginja noći, a na nedrima nosi Krst Elemenata. Iznad glave joj se nalazi Sunčev disk kojeg okružuju rastući i opadajući Mjesec.

Kao što su kod Ovna iza Maga u steni bila zatvorena vrata, ovde Izida sklanja veo koji skriva učenje od profanih, i otkriva plodnost šumske prirode koja se nalazi iza nje. Ona se nalazi unutar Hrama Mudrosti, Solomonovog Hrama, i to između dva stuba: Jakin desno i Boaz lijevo, koji predstavljaju muški i ženski princip. Sve zelenilo cjelokupne šume i pozadinske bašte nije ništa drugo nego Erosova bašta ili Mjesto Ljubavi, zato se u ramu slike vidi mnoštvo ruža, budući da je ruža simbol Logosa ili Venere, apsolutnog uspjeha i savršenstva. Iz svega ovoga zaključujemo da predstave ovog znaka reflektuju rad sa psihičkom snagom Ljubavi baš u nedru Prirode, koju Alhemičar oponaša u cjelokupnom svom radu.

Povorka zvijezda koje formiraju Sazvježđe Bika su besprekorne zvijezde ljubavi u Kući zvijezde Venere (Povečerja), i zvijezde Aurore (Zore). Rođeni u Biku imaju prirodu Venere i umiju da vole, zaljubljuju se jako i često su razočarani. Rođeni u Biku su blagi i radni (vrijedni) kao bik, koji simboliše ovo sazviježđe, ali su ponekad, takođe i “agresivni”, pa ako ih prekomjerno izazoveš biće grubi i neobuzdani kao bik. Istrajnost je njihovo najjače oružje, strpljivi su, tvrdoglavi i veoma žilavi, a sa deuge strane romantični i osjetljivi. Vole muziku, igru i ljepotu. Predodređeni su za bilo kakav ručni rad.

Period: 20. april – 19. maj
Kontroliše: Vrat, uši
Metal: Bakar
Kamen: Smaragd
Miris: Aromatična trava
Biljka: Breza
Cvijet: Glog
Planeta: Venera
Boja: Zelena
Element: Zemlja
Ključna riječ: Ljubav
Znaci sa afinitetom: JARAC, DJEVICA, RAK, RIBE, BIK.

Igor Brusin

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI