0
ASTROMITOLOGIJA ZEC

ASTROMITOLOGIJA – ZEC

ASTROMITOLOGIJA – ZEC

Sazviježđe Zec (Lepus) prepoznato je još u antičko doba. Nalazi se ispod raskošnog Oriona i njegovih lovačkih pasa, Velikog i Malog psa koji po predanju progone hitrog zeca preko nebeskog bezmjerja. Pored grčkih astronoma, ovim sazviježđem i njegovim sjajnim zvijezdama bavili su se i potonji arapski astronomi od kojih su nam u zaviještanje ostala imena zvijezda.

Bez mnogo objekata dubokog neba, ovo sazviježđe bogato je velikim brojem sjajnih i posebnih zvijezda. Najsjajnija zvijezda je bijeli superdiv, poznat pod imenom Arneb (zec na arapskom), stara i umiruća zvijezda, deset puta masivnija od Sunca, koja izrači u svemirsko prostranstvo količinu energije kao nekoliko hiljada Sunaca. Druga po sjaju, Nihal (kamila na arapskom) je divovska zvijezda žute boje.

Prve četiri zvijezde ovog sazviježđa čine četvorostrani “Tron Javze”. R i T Zeca su promjenljive zvijezde tipa Mire. R Zeca je grimizna zvijezda, poznata po svojoj boji nalik krvi, koja mijenja svoj sjaj preko 200 puta sa pravilnim pulsom od 420 dana predstavlja srce nebeskog zeca koje kuca brzo i nepravilno kada je u begu od Orionovih pasa.

Image by DarkWorkX from Pixabay
Za Treću Dimenziju, autor teksta Igor Brusin

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI