0

ČAROLIJE NAJLUĐE NOĆI U GODINI

Autor teksta: Raif Esmerović

Uskoro nam dolazi najveselija noć kada uz piće i radost ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu. Prelazak iz jednog u drugi period uvijek je bio i ostao magični trenutak kada možemo preokrenuti sudbinu li sreću u svoju korist. Kako? Saznajte u nastavku teksta.

Jedan od najpopularnijih običaja povodom Nove godine jeste jedenje dvanaest zrna grožđa tačno u ponoć. Svaka grožđica predstavlja jedan mjesec u godini pa sa svakom pojedenom bobicom možete nešto poželjeti. No, morate ih svih dvanaest progutati tokom prve minute Nove godine, u protivnom čarolija neće djelovati.

Drugi popularni ritual je oblačenje žutog donjeg rublja kako bi upravo s njim zakoračili u Novu godinu. Vjeruje se da to donosi bogatstvo i prosperitet u narednoj godini. Onaj ko bi želio dvostruko blagostanje preokrenuo bi donje rublje i tako ga nosio ovu ludu noć.

Nošenje crvenog grudnjaka, gaćica, potkošulje ili nečega drugog ispod odjeće za Novu godinu osigurava mogućnost da se u nadolazećoj godini upozna budućeg supružnika ili doživi prava ljubav. Ukoliko se umjesto crvenog obuće nešto žute boje onda se priziva sreća.

U galeriji raznolikih želja posebno se izdvajaju one za berićetom i blagostanjem. Postavljanje dvanaest stabljika ili vlati pšenice na stol prilikom večere osigurava obilje hrane u nadolazećoj godini. Također, jedenje leće zajedno s rižom u prazničnoj noći garantuje obilje.

U nekim kulturama praktikuje se pečenje posebnog novogodišnjeg hljeba, u koji će se prilikom zamjesivanja staviti novčić. U ponoć glava porodice reže kruh i dijeli ga ukućanima. Smatra se da član familije koji u svom dijelu otkrije novčić zadobija blagoslov sreće za cijelu nastupajuću godinu. Još jedna tradicija koja se poštuje jeste stavljanje komada nakita u čašu za šampanjac, s kojim se nazdravlja u ponoć. Ovo se radi kako bi se osiguralo bogatstvo i prosperitet u narednoj godini.

Najvažniji a samim time i najčarobniji trenutak jeste onaj kada otkuca ponoć, započne vatromet a milioni ljudi odjednom u sav glas veselo podignu čaše, nazdrave, grle se i ljube. Upravo u tom moru pozitivne energije pazite šta ćete prvo učiniti jer od toga često ovisi vaša budućnost odnosno da li će biti sretna ili nesretna.

Ono što je posebno važno, a što svi više-manje želimo, jeste raskrstiti sa zlom, lošim periodom, problemima i svime onime što nam je u godini na izmaku uzrokovalo frustracije, nervozu i poteškoće. Stoga, kada sat otkuca ponoć prvi korak koji napravite neka bude desnom nogom, jer to osigurava pozitivnost i ispravne odluke u novom razdoblju. Osim toga, preporučuje se i čišćenje i pospremanje doma i dvorišta dan prije Nove godine kako bi se osigurao dotok pozitivne energije u kuću i među ukućane. U Kostariki domaćice će 31. decembra pomesti cijelu kuću kako bi uklonile zla iz prethodne godine i započele Novu godinu u čistom dobru.

Prolijevanje tepsije pune vode preko ramena, vjeruje se, otklanja svako djelovanje nesreće iz prošle godine, a time otvara vrata sreći u godini pred nama. Izlijevanje kante vode ispred ulaznih vrata simbolizira oslobađanje od sve loše sreće iz prošle godine.

Još jedan iznimno raširen običaj da se raskrsti sa svim onim lošim jeste da se prije ponoći na listiće papira zapišu svoje pogreške, događaje s lošom srećom ili ono čega se plašimo da bi nam se moglo desiti, a onda u trenutku dok odjekuje ponoć papiri se zapale ili bace u vatru. Prema vjerovanju, to osigurava slobodu od svih prošlih nevolja, pogrešaka i grijeha, a osim toga i zlog usuda.

Kako je ovo noć svakojakih želja i nada poslužite se nekim od slijedećih rituala: ukoliko želite putovati tokom naredne godine u ponoć uhvatite kofer i protrčite s njim kroz kuću. Želite li da vas prati sreća u novcu stavite prije ponoći nešto novca u svoj poštanski sandučić. Žudite li za ljubavlju određene osobe iskoristite trenutak i poljubite je.


Na kraju nemojte zaboraviti da je ovo prije svega noć dobrih želja, čistih i jasnih nada te neskrivenog optimizma pa upravo zbog toga podignite svoju čašu i nazdravite s osmijehom i poštovanjem, želeći sebi i drugima dobro zdravlje, blagostanje i ljubav u Novoj godini.

SRETNA VAM NOVA GODINA!

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI