0

ČUVAJTE SE ČARKI SA IGLAMA!

autor teksta: Raif Esmerović

Bilo da je riječ o balkanskoj, evropskoj ili svjetskoj magijskoj tradiciji svaka od njih poznaje magična svojstva igle, koja se kao pouzdani rekvizit koristi od davnina. Naravno, najpoznatija praksa ogleda se u ritualu probadanja voštane figure, jednom ili sa više igli, kako bi se neprijatelju prouzročila  velika bol i nesreća a ponekad prizvala i sama smrt.

Posebnu, volšebnu moć, sposobnu da manipulira nečijom sudbinom, ima ona igla kojom se zašivao pokrov mrtvaca. Ukoliko se nakon upotrebe ne baci u grob, vatru ili pak ne zabije u zid igla predstavlja opasnost u rukama vješte vračare ili crnomagijaša pošto imenovani s njome mogu izazvati mnoge probleme. Dapače, takva igla sama po sebi donosi nesreću posebno za onu osobu koja je slučajno nagazi ili pređe preko nje.

U Bosni, Rumuniji i Bugarskoj takozvana “mrtvačka igla” smatra se podobnom za sve vrste magije. Često se koristi u cilju da lopov vrati nazad ukradeno. No, za ovakvo čaranje uzima se ona igla kojom su šivana tri mrtvačka pokrova. Čim se zabije u ono mjesto s kojeg je ukradena stvar, lopov je mora vratiti.

Mrtvačka igla krije još čarobnih tajni. Ukoliko se postavi ispod stola nekome dok jede on će odmah prestati sa jelom ili će zaspati. Također, smatra se da se kroz njenu ušicu može ugledati sve ono što drugi ne vide. Omiljena je među lovcima, jer kako to kaže folklorna mudrost:“ukoliko je stave na dršku puške nikad ne mogu promašiti metu.”

Nadnaravnu moć posjeduju i igle koje su bile kratko vrijeme zabodene u petu mrtvaca ili njegovo tijelo ili su jednostavno ostavljene da prenoće ispod njega. U voodoo magiji na visokoj cijeni je igla kojom se nakon obdukcije zašila secirana osoba. Pri kontaktu sa mrtvacem, i svime onime što on predstavlja, igla se “napuni” sa onostranom energijom, koja nakon toga duži vremenski period isijava svoju moć, Tu volšebnu snagu potom vrač ili vještica kanališu u željenom smjeru odnosno u onom koji se odabere ili označi.

U bosanskoj magijskoj tradiciji igle su najviše zastupljene u ljubavnim čarolijama. Naime, nekada su zlobne djevojke znale jedna drugoj praviti čarke omrze, kako bi upropastile svoju konkurenciju. Najpoznatija vradžbina je bila da se neki dio odjeće suparnice opere u vodi gdje je prethodno potopljeno 40 igli. Osim toga, stare žene su običavale onim udatima “saviti iglu” kako bi se na taj magijski način nevjerni muž dozvao pameti tojest kaznio tako što bi izgubio potenciju kod ljubavnice i osramoćen se vratio kući.

Da bi neki muškarac zaveo željenu djevojku, te je natjerao da kao luda trči za njim, on uhvati i ubije zmiju, probode joj oči tri puta iglom, a zatim tu iglu tajno zabode u rub ženske suknje. Uspije li u tom naumu čarka će se istog trena aktivirati i početi djelovati. Slično čaranje postoji u istočnoj Pruskoj. Naime, kada se ugledaju dvije žabe da se pare treba ih probosti iglom, a potom njome na trenutak pričvrstiti svoju odjeća sa odjećom osobe koju želite za ljubavnika ili ljubavnicu. Sve ostalo učiniti će čarolija.

U bugarskoj i turskoj magiji, ali i talijanskoj, postoji vrlo star ritual prizivanja zla na željenu osobu. U tu svrhu uzima se sapun u koji vrač zabode ni manje ni više nego čak 150 igli, mada se recimo u turskoj tradiciji navodi broj 40. U nastavku opisa rituala kaže se da “kako se god sapun topi i nestaje, tako i ciljana osobe trpi napade bolova i oduzima joj se životna snaga.” U Mađarskoj crnomagijaš čim se domogne nečije krvi s njome nacrta ljudsku glavu na zidu i zabode iglu u njen centar kako bi dotična osoba patila od jake glavobolje, sve dok se igla ne bi izvukla iz zida. Ako pak nacrta stopalo i probode ga iglom, žrtva će imati bolesne noge i teško će se kretati, i tako redom.

ZAŠTITA OD ZLA I MAGIJE

Nakon svega rečenog obratite pažnju ukoliko na svom kućnom  pragu ujutro ugledate iglu, ili njih više, te ih nipošto ne uzimajte golim rukama, nego uvijek pometite s metlom na list papira, govoreći ove riječi: “Vi, čarobnjaci, vračare i vještice, vi imate iglu u krvi, a ja imam svoj mir i božiju milost. Amin.” Pometenu iglu zatim odnesite i bacite niz rijeku.

U Bugarskoj postoji običaj kada se pronađe čarka da se odmah odnese na raskršće i tamo probode iglom za pletenje čarapa. Ukoliko nakon nekog kraćeg vremena igla poprimi crvenu boju to znači da je čarka rađena na mržnju i omrazu.

U pojedinim evropskim zemljama, poput Italije i Španije, vjeruje se da je dovoljno novom iglom tajno probušiti dio odjeće osobe za koju se sumnja da je omađijana pa da zlo nestane. Isto tako, ako se dvije igle zabodu u neki dio odjeću, u obliku slova X, zaštitiće nas od urokljivih očiju.

I za kraj zanimljivo je reći kako Rumuni vjeruju da sanjati jednu ili više igli znači da ste meta nečije magije, posebno ako osjećate “ubode” po tijelu. Zato nemojte ovaj san olako odbacivati.

www.esmerovic.com

Oznake: , ,

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI