0
Da li ste JAKA osoba

Da li ste JAKA osoba ?

Da li ste JAKA osoba ?

Ne može svako biti jaka osoba. Mi svi jesmo potencijal da to postanemo, ali zavisi i od kapaciteta. Imate osoba koje su Bogom dane da su takve, prirodni potencijal ali i to ako ne njeguješ na kraju bivaš propali potencijal i ništa vise. To je šteta.

Ustvari, šta znači biti jaka osoba ?

Jaka osoba uvijek i isključivo uvijek daje sve od sebe u svakom momentu u svakoj situaciji. Za jaku osobu ne postoje jake osobe ili slabe, postoje svjesne ili nesvjesne. Jaka osoba je svjesna sebe, itekako, svog puta kojim hodi i neće skrenuti sa tog puta da se prilagodi nekome već ako se nađeš na njezinom putu i ako se ukrštavaju povest će te sa sobom i koliko god bude trajao zajednički put učinit će sve da ti upotpuni život. Jaka osoba zna da cijeni tugu i bol jer će tako više cijeniti sreću i blagostanje koje dolazi poslije toga. Jaka osoba zna da sve prolazi. Jaka osoba nikad nema osjećaj krivnje jer jaka osoba uvijek stoji iza svojih odluka. Jaka osoba nikad ne donosi odluke na prvu niti ishitreno već dobro izvaga i sračuna, ispita i sagleda iz više uglova, sačeka da se “ohladi” i tek onda donese odluku i iza koje čvrsto stoji.

Jaka osoba ne laže. ne laže sebe prije svega, ne uljepšava situciju već zaranja duboko u sebe i traži odgovore u sebi. Jaka osoba ne traži izgovore u drugima već rješava situaciju odmah. Jaka osoba dajući sve od sebe u svakoj situaciji time eliminiše osjećaj krivice. Ako nemaš osjećaj krivice nemaš ni osjećaj ljutnje, jer jedno vuče drugo. Npr. ako neka osoba uči nešto o nečemu i ne daje svoj maksimum kad tad će doći prilika da se pokaže a on neće biti stručan za to i pojavit će mu se osjećaj krivnje na sebe a to vuče i osjećaj ljutnje na sebe jer jedno vuče drugo.
Jaka osoba radi onda i kada joj se ne radi. Jaka osoba brine o sebi u svakom momentu, o svojim bližnjim bezuslovno. Jaka osoba neće se slikati pred ogledalom i citirati Bukowskog i govoriti ja sam jaka osoba i hodati sa tom etiketom. Jaka osoba ne misli da je jaka , da je ona u koštacu sa životom. Jaka osoba ima intenzivne osjećaje tuge i boli, ali jaka osoba ima i vjeru i nadu. Jaka osoba zna da sve što se događa je sa Božijom odredbom i za naše više dobro. Jaka osoba kad je zadesi nedaća ona ne proklinje život već se povlači u sebe i svu svoju energiju usmjeri na samoiscjeljenje.

Jaka osoba ne dijeli svoju energiju tek tako uzaludno. Čuva je za sebe i daje okolo onoliko koliko mora. Jaka osoba pazi na ishranu, jer čuva svoje zdravlje, osluškuje svoj unutrašnji glas i ne vrti misli po glavi, ne veže se za misli, ne živi u fantaziji. Jaka osoba djeluje, povlači konkretne poteze. Jaka osoba se oslobađa drugih ljudi, i otpušta druge ljude. zna da ih ne može držati kraj sebe zauvijek. Jaka osoba je zahvalna. Ne postoji kurs za jaku osobu niti se to postaje preko noći. To je životni poziv koji traje cijelog zivota. Jaka osoba je osoba koja umije da voli i kojoj je potreban neko ko je jak, jer i jaka osoba ima potrebu da se pored nekoga osjeća slabo i ranjeno. Jaka osoba preuzima odgovornost za svoje postupke i ne daje svoju slobodu i nije ovisna ni o kome. Jaka osoba ne zeli da iko bude ovisan o njoj. Jaka osoba ne priznaje ništa osim davanja sebe u svakoj prilici. Jaka osoba će te poštovati ako vidi u tebi da se trudiš. Jaka osoba namiriše muljatore i lažljivce i ako nemaš iskrene namjere, bolje ti je da se ne približavaš. Jaka osoba se suočava sa svojim strahovima, ne bježi od njih i ne pokriva ih pijeskom. Jaka osoba svakom suzom zna da se oslobađa i da raste u nešto više. Jaka osoba zna da uživa u životu i stoga je okolina vrlo često ne razumije, osuđujući je. Ali to nju ne dira. Jaka osoba neće nikad za nekoga reći da je jaka osoba. Jake osobe ne pričaju o sebi i ne govore “Ej ja sam jaka osoba i hajde da se družimo”. One djeluju i žive to. Zakonom vibracija one se privlače i jake osobe pričaju o idejama i postupcima. Jake osobe ne pričaju o drugim ljudima. O jakim osobama pričaju na kafama, u kafanama na čaršiji tražeći im mane a jaka osoba radi. Jaka osoba nikad nikoga ne gleda sa visine ili misli da je neko bolji od nje ili da je bolja od nekoga. Jaka osoba se ne takmiči ni sa kime niti se poredi sa nekime jer je svjesna da smo svi individue. Jaka osoba iza sebe ima rezultate, konkretne, vidljive i takve osobe su ispunjene i zaista im nije bitno da li to neko vidi ili ne. Jaka osoba radi stvari isključivo za svoje biće. Jaka osoba se ne promoviše, niti se bavi tuđim životima. Razumiješ?

Jaka osoba ne može svako biti, ali je vrlo lako zakačiti se za sliku jake osobe. Ko je čitao “40 pravila ljubavi” i ko je upoznao lika Šemsa svi bi poželjeli biti kao on. Imati njegove karakteristike, biti odlučan, pametan, stasit, neukrotiv, mudar, čitati druge ljude, imati pravo pitanje u pravom momentu kao i pravi odgovor na svako pitanje. Ali i Šems iz Tabriza je imao strah sa kojim se morao suočiti. Ali i da bi postao kao Šems moraš prvo da postaneš Rumi, da pređeš njegov put. E to je život i uzimanje svega što ti se nudi u datom momentu.
Lako se zakačiti za sliku jake osobe i citirati Bukowskog, Andrića, Ničea, Frojda sa slikama lava ili tigra (da se doda na jacini). Radi se o unutarnjem ispunjenju, svoje biće ne možeš slagati 🙂

Amir Šećkanović

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI