0
Emocionalno seksualna kompatibilnost u astrologiji

Emocionalno / seksualna kompatibilnost u astrologiji

Emocionalno / seksualna kompatibilnost u astrologiji

za trecadimenzija.com piše Ana Dominik Rodić

Prema astrologiji, prvo što gledamo jesu pozicije Marsa, Venere i Mjeseca, ali one u specifičnom kontekstu nisu dovoljne. Razlog se krije upravo u činjenici da je svako od nas specifična individua koja teži pronalasku druge individue sa potpunim sličnostima. To se zove partnerstvo i ukoliko racionalno djelujemo sa obje strane odnosa, stvari će se uvijek odvijati spontano.

Ovakva situacija uvijek postoji u početnom periodu svakog odnosa u kom se možemo naći, radilo se o muškoj ili ženskoj osobi sa kojom gradimo odnos, ali kako nam astrologija može pomoći u momentu kada emocije nadvladaju logiku u odnosu? Prvenstveno je potrebno shvatiti kontekst emocija i činjenicu da su one raznovrsne i uvjetovane stvarima kojima smo djelovali na osobu koja se nalazi u specifičnom odnosu sa nama. Interesantna činjenica je i uticaj karaktera na emotivno svojstvo odnosa. Kao krajnji rezultat dolazi seksualnost.

Seksualna energija je jako moćna energija. Nju ne možemo staviti konkretno u kontekst animalne energije, ali se apsolutno može djelom definisati kao princip emocionalnog odraza na odnose koje gradimo. Prema svojoj definiciji u biohemijskom kontekstu, seksualna energija predstavlja i kompatibilnost feromona između dvije osobe, a veliku ulogu igra i hormonalna struktura jedinke.

Našu biohemiju hormona i feromona diktira upravo sistem žlijezda sa unutarnjim lučenjem (endokrini sistem), a ako se vratimo ka učenjima duhovne medicine, svaka čakra se nalazi na mjestu endokrine žlijezde, pa samim time nam mnogo može pomoći ka definiciji emocionalno/seksualne energije i pozicija pojedinih asteroida. U sklopu ovog članka ćemo obraditi uticaj asteroida Juno i Eros na seksualni princip u etričkom kontekstu kod ljudi.

Asteroide astrološki koristimo u momentima kada aspekti koje gledamo među standardnim tačkama i planetama djeluju kompatibilno, a odnos koji posmatramo djeluje kontra od onoga kako se to doima u komparativnoj ili natalnoj karti. Energetska vibracija navedenih asteroida formira uticaj i na nas kroz činjenicu da su svi organizmi nastali od iste materije od koje je nastao i Svemir, kao da je prvi udisaj nakon se prekine pupčana vrpca naše povezivanje sa kosmičkom energijom.

Juno i Eros predstavljaju mušku i žensku konstantu kod nas. Prema Rimskoj mitologiji Juno predstavlja pandam Here, te samim time arhetip svih osobina koje pripadaju ženi i njenom erotskom kontekstu. U geološkom kontekstu, Juno je formiran od magnezijevog silikata poznatog kao Olivin. Olivin je mineral koji se povezuje sa znakom Djevice, te s toga označava jedini horoskopski znak ženskog pola u zodijaku, te samim time Djevica kao znak definiše identitet arhetipske ženske energije. Kroz meditacije, blagi stimulans za pobuđivanje ovog asteroida može biti nakit od Peridota koji je ništa drugo nego Olivin u kristalnoj strukturi.

Eros prema Grčoj mitologiji predstavlja sina Afrodite i Aresa, te ljubav od Psihe, djevojke na koju je Afrodita bila ljubomorna radi njene ljepote. Samim time, ovaj asteroid predstavlja psihološki arhetip muške energije kakva bi bila idealna za ženski arhetip. Kao takav, Eros je prema svojoj geologiji građen od velike količine Aluminija (koji se nalazi u korundu) i određene količine plemenitih metala (prvenstveno Platine) te samim time, minerali korunda prema poziciji Erosa mogu biti stimulativni za odnos sa određenom osobom, ali i dolaze kao dobra pomoć nama da ostvarimo svoj unutarnji balans. Korundovi minerali su uglavnom drago kamenje poput safira i rubina.

U natalnoj ili komparativnoj karti možemo izračunati poziciju ovih asteroida, te odrediti u kom se znaku nalaze. Na taj način možemo shvatiti što se dešava u odnosu sa posobom koja nam je izrazito privlačna ili izrazito neprivlačna, te možemo bolje ustanoviti na koji način se ophoditi prema osobi koja nam je interesantna, slijedeći aspekte koje ovi asteroidi formiraju sa drugim tačkama, planetama i aspektima. Istovremeno, ovi parametri nam mnogo mogu pomoći i u autoanalitici naše seksualno/emocionalne osnove.

Moramo napomenuti da se Eros ne može posmatrati kao seksualna tačka, niti Juno kao emocionalna tačka. Ova dva asteroida su kombinacija seksualnog i emocionalnog arhetipa gdje je Eros svojstven muškoj svijesti ili muškoj strani individue, dok je Juno svojstven ženskoj svijesti ili ženskoj strani individue.

Čitav novembar mjesec Vam nudimo posebnu uslugu čitanja ova dva asteroida, te prijedloge biljaka i kristala u osnovi na iste. Ovo će biti posebna usluga, koju će svi korisnici našeg Astrološkog servisa imati priliku kupiti samo u toku ovog mjeseca.

https://www.facebook.com/astrologijaikristalnaterapija/ .

AnaDominik Rodić,
prirodni medicinar (polja: astrologija, kristaloterapija i fitoterapija)

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI