0
Govorimo DA svom kreiranju vremena

Govorimo DA svom kreiranju vremena

Govorimo DA svom kreiranju vremena

Koliko puta ste do sad otišli na kafu sa nekom prijateljicom samo zato što je ona tako želila?  Koliko puta ste kao odrasla osoba rekli Da na zahtjev roditelja, a da to niste istinski želili, napisali sastav komšijnici ili pak otišli kod nekog bližnjeg da pomognete? Na kraju niste dobili ni hvala, jer se podrazumjevalo da sve to uradite.

Brojne su situacije u kojima mi nismo uspjevali uspostavili granice sa drugima, jer smo se plašili da kažemo NE, jer nismo znali da kažemo NE ili smo izbjegavali reći NE zbog neprijatnosti.

Neke osobe provedu veći dio života dok ne otkriju da je moć u njima. Moć da se zauzmu za sebe u svim situacijama, naročito onim koje su neprijatne. Zauzeti se za sebe je sposobnost koja se nauči. Potrebno je određeno vrijeme, naravno, da se usvoji novi način razmišljanja, ali je moguće postići promjenu.

Takođe je potrebno da sebi damo dozvolu da pojedinim osobama i okolnostima kažemo NE, i da budemo doslijedni. Naše iskustvo govorenja NE može biti neprijatno. No, ipak sloboda koju dobijemo na kraju je neprocjenjiva.

Uz neprijatnost je dobro da se pripremimo da će pojedine osobe izaći iz našeg života. Razlog jeste što neće svima odgovarati naše novo ponašanje onako kao staro. Važno je da znamo i budemo svjesni da kada govorimo NE drugima, mi govorimo DA sebi, svom biću. Govorimo DA svom kreiranju vremena.

Tek kad spoznamo koliko je divno osoboditi se od okova drugih, mi počinjemo da slobodno koračamo. Naravno,  potrebno je da budemo svjesni da smo mi ti koji su druge navikli da budemo tu 24h. Da smo se tako ponašali jer nismo smjeli ili nismo znali drugačije. Da drugi, s obzirom na to da im to odgovara, ne bi ništa mjenjali.

Stoga, u našim rukama su čarobne makazice koje presjecaju te nevidljive okove i pružaju nam potpuno novo iskustvo, zadovoljstvo. Na nama je izbor, odgovornost.

Može biti neprijatno iskustvo. U nekim slučajevima neprijatnost neće ni prestati. Dobrobit jeste da vremenom postajemo sve vještiji u govorenju NE i povećavamo sopstveno zadovoljstvo.

Tijana Turudić

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI