0
INDIJSKA LJUBAVNA MAGIJA

INDIJSKA LJUBAVNA MAGIJA

INDIJSKA LJUBAVNA MAGIJA

U svim vremenskim epohama ljubavna magija je izazivala najveći interes među običnim smrtnicima. Iako, po svojim učincima, spada u crnu magiju, njome su se u prošlosti bavili mnogi čarobnjaci, čak i oni koji su se za života zakleli da će umrijeti na Božijem putu.

Iako lično nisam temeljitije istraživao ljubavnu magiju, zavirujući u različite izvore tajnih učenja, pogotovo one najstarije, istočnjačke, nailazio sam na zanimljive priče, koje me nisu ostavljale ravnodušnim.
Posebno su me zanimali dometi do kojih je u svojim istraživanjima prastarih magijskih vještina došao neumorni Idriz sah, ugledni istraživač koji je ovoj oblasti, čini mi se, podario istinsko dostojanstvo. U svojoj knjizi “Orijentalna magija”, toj temi je posvetio jedno kraće poglavlje u kome je obradio svoja saznanja o indijskoj “strikarmani” magiji. Riječ je o takozvanoj “spolnoj magiji”, koja obuhvata sve poznate oblike veza između muškarca i žene.

Muškarci odlaze kod spravljača ljubavnih čina da bi pridobili srce žene za kojom žude; djevojke koje priželjkuju ljubav nekog muškarca naručuju hamajlije za tu svrhu; žene čiji je brak ugrožen tajno se obraćaju spravljačima ljubavnih čina kako bi ljubav vratile u svoj dom; preljubnici traže ljubavnu formulu koja bi im obzbjedila ljubavni sklad u tajnoj vezi…

Stotine (raz)oćaranih, zaljubljenih, ponizenih, ushićenih, odbačenih…, od pamtivijeka traga za činima kojima će doseći nedostižne ciljeve. Evo, kako to, prema kazivanjima Idriz saha rade u Indiji.

· Obred za buđenje ljubavi kod žene
Ova se bajalica ponavlja nocu sto je moguce vise puta u vremenskom periodu kada mladi Mjesec iz dana u dan postaje sve puniji. Vjeruje se da je gotovo uvijek djelotvorna:
“Svemocnom strijelom ljubavi probadam Tvoje srce o, zeno!
Ljubav koja nelagodu stvara, koja ce te preplaviti, ljubav prema meni!
Ta strijela koja leti istinski i pravo, u Tebi ce razplamsati zelju. Njen vrh je od moje ljubavi, a njen dzilit moja je odlucnost da te posjedujem!
Eto, srce je Tvoje probodeno. Strijela je pogodila cilj.
Ovim sam vjestinama savladao Tvoju neodlucnost, Ti si se promijenila! Dodi k meni pokorna, bez ponosa, kao sto sam i ja bez njega, kao sto sam i ja pun zudnje! Tvoja ce majka biti nemocna da sprijeci Tvoj dolazak, a ni otac Te Tvoj nece moci da sprijeci! Ti si sva u mojoj vlasti.
O, Mitra, o, Varuna, lisite je snage volje! Ja, samo ja, imam vlast nad srcem i umom moje voljene!…”
Ovu magicnu bajalicu obavezno prati izrada i mahanje strijelom koja je fizicki pandan imaginarne ljubavne strijele. Kao i s drugim cinima ove vrste, obred moze da izvodi ljubavnik, ali i opsjenar, to jest spravljac ljubavnih cina.

· Čini za buđenje ljubavi kod muškarca

U svijetu postoji veoma veliki broj ovakvih čini. U principu, one slijede obrazac sličan onome koji koriste djevojke i žene. Izgleda da je glavna razlika u činjenici da se moraju ponoviti sedam puta, a ženama se uvijek, preporučuje da svoje magijske aktivnosti nikada ne povjeravaju drugim ženama.
“Opsjednuta sam strašnom ljubavlju prema tom čovjeku: ova mi ljubav dolazi od Apsarasa koji je uvijek pobjednik.
Neka taj čovek žudi za mnom, neka me želi, neka izgara od želje za mnom! Neka ova ljubav izađe iz duha i ude u njega.
Neka me poželi kao sto ništa u životu poželio nije! Volim ga, želim ga: on mora osjetiti da me želi, da me voli!
O, Maruce, neka ga ljubav ispuni; o, Duše vazduha, ispuni ga ljubavlju; o, Agni, neka gori od ljubavi za mnom!…”

Vrlo često se koriste i sljedeća magična bajalica:
“Snagom i zakonima Varune pozivam zarku silu ljubavi u Tebi, za Tebe. Čežnju, moćnog duha ljubavi kojeg svi bogovi stvoriše u vodi, pozivam i molim da tvoju ljubav za mene osigura!”

Zatim se ponavlja dva puta:
“Indrani je magnetisao vode ovom ljubavnom silom. I nju ja pozivam po zakonima Varune, da te razgore!…”
A onda se bajalica završava sljedećom rečenicom:
“Volit ćes me rasplamsalom čežnjom!…”

· Čini za neuzvraćenu ljubav

I neuzvraćena ljubav povod je mnogih ljubavnih zapisa, hamajlija, talismana i magijskih rituala. U slučaju da žena napušta muža ili da zavoli nekog drugog muškarca, u Indiji se koristi bajalica, koja se izvodi uveče i ponavlja barem 49 puta, zapravo, sve dotle dok se ljubljena žena na vrati u napusteni dom:

“Naredio sarn Nebu, Zemlji i svemu da miruju. Prizivam duha koji ima moć da sve stvari umiru. Svim sredstvima preko Agnija, natjeraj je da mi se vrati! Ove se moćne čini ne mogu poništiti. Na sto i hiljadu načina Ti ćes mi se vratiti!…”

· Čini za pridobijanje žene

Kao i kod vecine drugih naroda, glavna briga mnogih muškaraca u Indiji jeste da dovedu mladu. Prema Atarva Vedi to je samo po sebi jednostavno:
Uzimajući štap od bambusa ili onaj sa sedam čvorova, čarobnjak na njegov vrh stavlja metalnu udicu koja simbolički predstavlja Indrinu udicu. „Klijent” sjeda na zemlju ispred gospodara, ne izgovarajući nijedne riječi. Čarobnjak tada izgovara sljedeću bajalicu:
“Na sebe primam snagu, snagu stotinu ljudi. Uzimam ovu snagu u ime duha koji ovamo dolazi…, koji sada dolazi…, koji je došao. O, Indra, daj mi tu snagu!
Kao što Asvins uze Suriju, dijete Savitarovo, da mu nevjesta bude, takvu je sudbina odredila da će ovamo doći žena za ovog čovjeka! Indra, tom zlatnom udicom dovedi ovamo ženu za onoga ko je želi!…”

· Čini za sticanje muža

Iako se od ne posvećenih ne očekuje da upražnjavaju obrede ljubavne magije, u Indiji je u opticaju veliki broj manje-više ispravnih verzija Veda. Mnoge su nekompletne, ali sve imaju recepture ljubavne magije koje koriste hiljade laika. Kod žena je posebno omiljena bajalica za sticanje muža:
“Ja tražim muža. Sjedeći ovdje raspletene kose, ja podsjećam na čovjeka pred ogromnom procesijom (povorkom) koji traži muža za ovu nevjestu bez mladoženje.
O, Arjamane! Ova zena ne moze vise da izdrzi da gleda brakove drugih zena. Sad, poslije ovog obreda, druge ce zene doci na njeno svadbeno veselje!

Tvorac drzi Zemlju, planete, Nebo. O, Datare (Tvorce), stvori za mene udvaraca, stvori mi muza!…”

Radio Treća Dimenzija

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI