0
Intuicija – kako se povezati sa unutarnjim vodičem

Intuicija – kako se povezati sa unutarnjim vodičem

Intuicija – kako se povezati sa unutarnjim vodičem

Svakodnevno se suočavamo sa praktičnim problemima ili komplikovanim situacijama, za koje nemamo dovoljno informacija za racionalno rješenje ili nemamo lijak odgovor i pravi izbor. Tada se okrećemo dubljem izvoru u nama – našoj intuiciji.

Mnogo više od samo “osjećaja”, prava intuicija je možda najbitnija – iako često najmanje razvijena od svih ljudskih sposobnosti.

Najveći broj nas je još u djetinjstvu naučio da ne treba vjerovati svojim osjećajima i iskreno izražavati sebe, već da je potrebno da se usklađujemo sa ljudima oko nas, da slijedimo određena stroga pravila ponašanja, da potiskujemo svoj spontani impuls i da radimo ono što se od nas očekuje.

Rijetko dobijamo podršku da vjerujemo u sebe i da osluškujemo našu sopstvenu unutarnju istinu, zvanu intuicija.

Potiskujuči sopstvenu intuitivnu spoznaju i tražeći potvrdu i dozvolu od drugih, mi se odričemo sopstvene snage i naš život poprima oblik praznine, očaja, ljutnje, depresije, i otupjelosti.

Pratiti sopstvenu intuiciju podrazumjeva usklađivanje sa osjećajem za stvari – oslanjanje na duboki, unutarnji osjećaj lične istine i postupanje u skladu sa tim osjećajem u svakom trenutku.

 

Intuicija je unutarnji kompas koji uvjek zna šta je najbolje za nas. Taj osjećaj nas nepogriješivo vodi ka sreći i spunjenosti.

 

Potrebno je vrijeme da ponovo naučimo da čujemo ono što nam saopštava, da se povežemo sa onim dijelom sebe koji smo zapostavili i da svakoga dana izoštravamo naše „šesto čulo“.

 

Šta jeste, a šta nije intuitivni osjećaj

 Intuitivni osjećaj odlikuju tri kvaliteta:

  • smirenost
  • jasnost
  • radost

 

Kako vježbati ovaj osjećaj

Naučiti vjerovati intuiciji predstavlja umjetnost i potrebno je vrijeme da bi se usavršila.

Pokušajte da povežete istinsko uputstvo sa osjećanjem smirenog prihvatanja i neke vrste ravnodušnosti, a ne sa ushićenim osjećajem „Daaaa, sjajno, to je to!“

Osim ako nemate izbora, ne donosite velike odluke na osnovu intuitivne moći.

Bolje je započeti s malim odlukama i stalno provjeravati svoje sposobnosti. Počet ćete da primjećujete da kad se pojavi određeni osećaj i vi ga pratite, stvari se dobro dešavaju.

Postoji i drugo osećaj, s manje smirenosti i u početku možete pomisliti da je ispravno, ali s vremenom ćete ga prepoznati kao lažno.

Postepeno ćete naučiti razliku iz vlastitiog iskustva. Možda nećete biti sposobni da objasnite drugima kako to znate, ali kad jednom naučite da prepoznate pravo uputstvo, ono vas neće iznevjeriti.

Ako niste sigurni u dobijeno uputstvo, pokušajte da ga odbijete i otklonite i ako nastavi da se vraća vjerovatno je da je to baš istinski znak.

Važan korak na putu učenja da saslušate i slijedite svoju intuiciju, jeste da redovno provjeravate vaše unutrnje osećaje. Najmanje dva puta dnevno, a ako je moguće i češće odvojite nekoliko trenutaka da se opustite i oslušnete svoj unutarnji osjećaj.

Izgradite ovu naviku razgovaranja sa svojim unutarnjim bićem. Zatražite od njega pomoć i usmjerenje i vježbajte da prepoznate odgovor koji može doći u obliku slike, riječi, osjećaja.

Vaše tijelo predstavlja veliku pomoć kod ovog procesa učenja. Kada god se nađe u nelagodnom stanju ili postoji bol, to je obično znak da ste ignorisali svoj osjećaj.

Moramo biti voljni da napravimo i gomilu grešaka, da pokušamo i da nam ne uspije, da bi smo se potpuno približili ovoj unutarnjoj mudrosti koja nam pomaže da naš život bude obojen najljepšim bojama.

Klasičan primjer nepraćenja svojih unutarnjih signala vidi se u filmu “Dama pjeva bluz” – čiji je scenario pravljen na osnovu života velike pjevačice Bili Holidej.

U jednoj sceni, ona putuje sa svojom grupom na turneju po Americi. Iscrpljena i ispražnjena čezne da se vrati kući kako bi se odmorila i vidjela svog muža. Odlučuje da otkaže turneju i slijedi svoje srce. Međutim, njeni poslovni menadžeri uspjevaju da je ubjede da bi taj potez upropastio njenu karijeru i da mora da nastavi da putuje. Ubrzo nakon što je pristala da nastavi turneju, počinje da konzumira drogu. Od tog trenutka, njen život počinje da tone sve dublje i poprima tragičan pravac.

Dragana Bačanek lifecoach rs

KRUG

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI