0
Jagorčevina

Jagorčevina

Jagorčevina

Jagorčevina je jedan od prvih cvjetova koji se pojavljuju poslije zime. Kad vidite jagorčevinu znajte da dolazi proljeće. Pojavljuje se odmah poslije visibabe. To su prvi vjesnici proljeća. U zavisnosti od spoljašnje temperature može da procvjeta krajem zime ili početkom proljeća. Spada u zeljaste višegodišnje biljke. Smatra se da je danas jagorčevina ugrožena vrsta. Bere se zbog dekorativnih žutih cvjetova, ali i zbog ljekovitih svojstava. U narodu je još poznata pod imenom jaglac, jagorčika, jaglika, kunjavac.

Upotreba jagorčevine

Jestivi su i cvjetovi i listovi. Mladi cvjetovi se stavljaju kao dodatak u salate. Cvjetovi su slatki. Ako je ekološki čista sredina možete ubrati cvijet jagorčevine i iz njega isisati slatki sok. I od listova se pravi salata, a mogu se koristiti i za čaj. Cvjetovi, listovi i korijen jagorčevine se suše i poslije koriste za spravljanje ljekovitog čaja.

Ljekovitost jagorčevine

Biljka se koristi za pravljenje sirupa od jagorčevine, koji je odličan protiv šlajma, sekreta, sluzi, kašlja i uopšte za pročišćavanje disajnih puteva. Dobar je kod bronhitisa i prehlade. Osim kod simptoma prehlade, čaj od jagorčevine se preporučuje i kod nesanice, razdražljivosti i takihardije. Umiruje organizam i dobar je protiv bolova.

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI