Odnose možemo poboljšati prisutnošću unoseći pažnju prema onom što partner govori, pritom, izbjegavajući sudove o dobrom i lošem. Samo promatranje, bez analize onoga što je rečeno jer interpetacija onda dolazi  iz svega onoga što smo naučili o sebi, a ne iz izvora našeg bića. Bez obzira živite  li sami ili s partnerom, prisutnost na ovdje i sada puno pomaže, samo promatranje onoga što se dešava oko vas, bez donošenja sudova.  Ne davajte mogućnost da vama vlada ono što vam um neprestano nameće kao rješenje, pokušajte svakodnevno shvaćati ovaj koncept i da je samo bivanje najvažniji aspekt života bez obzira jesmo li u vezi ili ne. Promatrajte brbljanje uma pogotovo u odnosu, očekivanja koja govorite partneru i onda kada um kaže to što ima, postavite si pitanje bi li bili sretni da partner ispuni vaše zahtjeve ili je vaša ljestvica podignuta visoko kako se ne bi susreli sa stvarnom vezom.

Da bi se ljubav razvila, prisutnost mora biti dovoljno snažna, tako da više ne budete u vlasti boli koja prebiva u budućnosti ili prošlosti. Spoznati sebe kao Biće u pozadini mislioca ili ega, najsvetiji je zadatak i najveća filozofija.  U pozadini je mentalna buka i bol jer se živi u konceptima ljubavi i ne poznaje se stvarna ljubav.  Ispod nas je ljubav i radost. Gdje je bol, ispod je sloboda i prosvjetljenje. Poistovjećenost s boli jest život u umu, obrascima. To je život ako bolje promotrite u prošlosti i budućnosti, dok je uvođenje prisutnosti u bol, mogućnost preobražaja. Tišina koja leži iza ovog svijeta, iza polariteta dobra i zla, liječi dušu. Bit je spoznaja, a ne osvrtanje na to činite li dobro ili loše.

Vašim životom upravlja ego koji hrani koncepte i obrasce, a um stvara čvrste veze s prošlošću s kojom ste poistovjećeni jer ona je identifikacija s egom. Sve što znamo o sebi je ego, a to su samo slike ili pamćenje, a to nas zapravo žalosti. Ako se sjetimo svojih roditelja, ako se sjetimo svih ružnih treutaka, ako se sjetimo svih onih koji su nas povrijedili, što je to nego produžavanje patnje i nemogućnosti da živimo život.

Onog trenutka kad prestanemo osuđivati prihvaćajući ono što jest, oslobodili smo se uma i ega. Tako stvarate u sebi mjesto za ljubav i radost. Prestanimo prosuđivati sebe. Kad to uspijemo onda ćete prestati prosuđivati partnera. Najveća promjena koju u odnosu možete postići jest potpuno prihvaćanje partnera kakav jest, bez potrebe za bilo kakvom promjenom. To ne znači da se nećete posvađati ili reći ono što vas pritišće kao vaše viđenje neke situacije, ali promatrajte željeno, jedino tako ćete željeno shvatiti. Ako želite ljubav, prestanite tražiti neprestano negdje drugdje, u nekoj fantazmi da će neki drugi ili bolji partner promjeniti situaciju jer to je već zrno razočarenja koje će se dogoditi i u drugoj vezi jer ne poznajte ono što želite. Vaš partner je sasvim dovoljan ukoliko želite upoznati ljubav. Ako još niste u toj fazi onda tražite uzbuđenje, strast, vjerovanje da je spas s nekim drugim, užitak, sve ono što nije ljubav. Lakše je to priznati nego sebe lagati jer laganje sebe donosi bol, patnju, fizičku ili psihičku bolest.

Nikola Žuvela