0
KAD VAS NEKO ZAKLJUČA KATANCEM

KAD VAS NEKO ZAKLJUČA KATANCEM

tekst Raif ESMEROVIĆ – ogledanje@gmail.com

Jedna od najstarijih poznatih vradžbina u magiji, pored vezanja i razvezivanja čvorova, jeste zaključavanje katanca. Na Bliskom istoku se vjeruje da je okultna praksa s navedenim rekvizitom izvorno sirijska magija, pa se zato u želji da se poluče najbolji rezultati koriste sirijske riječi pri čaranju. Drugdje se smatra da potiče iz Egipta a po trećima iz drevne Perzije.

No, kako god bilo, katanac je dualističan instrument te se koristi u bijeloj ali i crnoj magiji. Kada je u službi ove prve tada se njime otvara ljubavna sreća ili sudbina, ili se koristi za vezanje supružnika ili pak bogatstva.

U Turskoj je posebno popularna čarka za vezanje jezika koje pakosne snahe rade svekrvama i obratno. Sa katancem se također može vezati lopov kojem se nakon toga, sve dok ne vrati ukradeno, dešavaju čudne stvari poput da ne može nikako zaspati ili mokriti, razboli se ili nešto četvrto.
U crnomagijskim ritualima sa katancem se nekome zaključavaju usta, da ne ogovara ili da ne svjedoči na sudu, zaključavaju mu se oči, da toleriše nepravdu, isto tako njime se radi čarka da se osoba onemogući da ode gdje želi.

Dok se čara i baje katanac se stalno otključava i zaključava sa tim da se sa zadnjim riječi katanac zaključa i ključ izvadi iz brave. Na taj način čarka formulisana kroz magijske riječi ostvaruje se u kratkom vremenu. Nakon toga žrtva magije može biti potpuno spriječena da govori ili razmišlja o nekome, izgubi interes za suprotni spol, ili pak da postane neuspješna u svom poslu.

Za čarku sa katancem se tvrdi da brzo pokaže svoju učinkovitost. Međutim njena dugotrajnost varira pa se smatra da za neke oblike djelovanje prestaje već nakon 7 do deset dana. Isto tako, vjeruje se da ta ista čarka pogađa i ljude u neposrednoj blizini žrtve. U drugim slučajevima njen vijek je puno duži, pa nekad može biti i za cio život.

Katanac u službi ljubavi

U vrijeme austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine ostalo je zabilježeno svjedočanstvo jedne stare hadžinice po imenu Nurija Omerbegović iz Banjaluke, koja je bila žrtva upravo ove vradžbine. Naime, ona je kao mlada djevojka bila zaljubljena u momka kome se jako sviđala. No, osim nje taj je momak zapeo za oko još jednoj djevojci, koja je htjela na sve načine sabotirati njihov ljubavni susret. Za pomoć se obratila nekoj Ciganki poznatoj po čaranju koja joj je je rekla da Nuriji ukrade jagluk i donese joj ga. Suparnica je uspjela u toj namjeri a ciganska vračara je jagluk ugurala u katanac i zaključavši rekla: “Kao što je ovaj katanac zatvoren, zatvorila joj se usta.” Potom ga je odnijela do rijeke i bacila u nju govoreći: “Kad ovaj katanac i ovaj jagluk iz Vrbasa isplivaju, neka se i njoj jezik odveže”. Ubrzo nakon toga desilo se nešto čudno, naime, kada je momak došao na ašikovanje Nurija cijelo vrijeme nije prozborila niti jednu riječ, šutala je kao riba. Dotični mladić je sve to shvatio kao znak njene nezainteresiranosti i odustao je od udvaranja. Godinu dana kasnije stara vračara je priznala Nuriji šta je i kako napravila, nadajući se da će tim priznanjem njena magija izgubiti moć.

Kada je u pitanju ljubavna magija katanac služi i za zauzdavanje nečije vjernosti te stimulisanje emotivne bliskosti, kako nam to dočarava sljedeći opis.

Da bi zadržala vjernost svog momka ili muža djevojka odnosno supruga kupi bez cjenkanja mali katanac. Onda budno pazi da ugrabi priliku kada će željeni muškarac proći preko nekog praga, kako bi sa jedne strane praga stavila otključan katanac a sa druge ključ. Čim bi on prešao preko toga, i naravno otišao dalje, ne vidjevši šta je podmetnuto, djevojka bi brzo uzela ključ i njime zaključala katanac govoreći: “Kako katanac sada niko neće moći otključati, tako ni tebe niko neće moći od mene da razdvoji”. Nakon toga ključ se odnese baciti u rijeku ili potok te vrati kući bez osvrtanja unazad a zaključani katanac ostavi na skriveno mjesto u kući, kao zalog ljubavne sreće.

U ljubavnoj magiji, posebno kod Turaka, kada se katanac zaključa u bravu se ugura pčelinjeg voska, ili se cio katanac premaže njime, kako bi čarka stupila na snagu u mnogo kraćem vremenu nego inače te bila jača i djelotvornija.

Poništavanje magije i ostatak teksta poslušajte ovdje

Poništavanje magije

Photo by Gnist Design from Pexels

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI