0
Kako se prizivaju Džini

Kako se prizivaju Džini

Kako se prizivaju Džini

Kako se prizivaju Džini

foto pixabay.com

Vjerovatno najveća ali i najskrivenija tajna arapske magije krije se u znanju prizivanja džina, eteričnih formi iz nevidljivog svijeta, preko kojih mag dolazi do ispunjenja svojih ciljeva. U BiH postoji mnogo predaja o mističnim osobama, koje često nisu ni imali zvanje hodže, ali su se unatoč tome nazivali nadri-hodžama ili džin-hodžama koji su vladali tom vještinom, i za kojima je, najblaže rečeno, vladala pomama među narodom. Pred njihovim pragom skupljali su se nevoljnici iz svih dijelova zemlje ali i inostranstva, različitih vjera i nacija, kojima su vrlo često upravo ovi narodni čudotvorci bili zadnja slamka spasa.

 

Džinske sofre

Džini su eterične kreacije, stvorene prema islamskoj predaji daleko prije stvaranja prvog čovjeka. Žive duž nevidljivog svijeta (gajba) i obdareni su različitim moćima. Kada se govori o njima obično se spominju u negativnom kontekstu, kao uzročnici zla i bolesti, mada među njima ima i dobrih i loših. Svoju snagu manifestiraju na mnoge načine pa tako mogu prouzročiti cijeli spektar nepogoda poput jakih vrtloga vjetra ili oluja kojima devastiraju usjeve, ali i iscenirati pojavu raznih bolesti kod ljudi od kojih su najučestalije ludilo, kronični reumatizam, neplodnost, impotencija, sljepilo, epilepsija i opća paraliza. Ni životinje nisu pošteđene džinske zlobe te usred njihovog djelovanja gube mlijeko i postaju sterilne, opsjedaju ih bolesti a posebno goveđa kuga.

Najaktivniji su noću, od sunčeva zalaska do zore, sredinom dana i u vrijeme sunčeve ili mjesečeve pomračine. Za razliku od narodnih predaja ili vjerskih zastrašivanja džini ljude napadaju (ograjisati) samo kada ovi prekrše neki tabu vezan za njihovu sigurnost i mir odnosno zađu u mjesto gdje prebivaju privremeno ili stalno: kada zvižde pored njih noću, mokre po drvetu gdje se oni odmaraju, ugase vodom vatru koja gori noću napolju, proliju vrelu ili prljavu vodu u sam zalazak Sunca, kreću se noću raskršćem, pored vode, smeća… U bosanskom narodu mjesta gdje se džini okupljaju nazivaju se “džinske sofre”, “šejtanska sofra” itd. Džini vole boraviti i u blizini izmeta crnog psa bez biljega i zbog toga je lako ograjisati ili nagaziti na njemu.

Zli džini se najviše vole nastanjivati u napuštenim kućama i mlinovima i tu se kretati u obliku mačke, bilo da je riječ o stvarnoj životinji ili tek fatamorgani. Isto tako, imaju tendenciju da se zavlače u udubljenja u stijenama. Među sobom oni se dijele po raznim osnovama a jedna od njih je i po načinu kretanja tojest letenja (džini-letači) te one koji lutaju po zemlji ili su fiksirani za određene lokacije i regije. Treća vrsta je najopasnija i njih se doista treba plašiti a to su džini koji su u savezu ili u braku sa zmijama i sa njima zajedno žive.

Znaci opsjednuća… CIJELI TEKST POSLUŠAJTE OVDJE

 

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI