0

LJUBAVNA GATANJA U NOĆI VJEŠTICA

Autor teksta: Raif Esmerović

Kako je Samhain ili Noć vještica stara paganska Nova godina, vrijeme kada završava staro i započinje novo, idealan je trenutak za ljubavna gatanja i proricanja. U tome su naročito prednjačile djevojke koje su na sve načine željele saznati koja će se od njih udati tokom nove godine.

Posljednje oktobarske noći djevojka stavi ogledalo i sat u sobu koja nije korištena neko vrijeme, i u petnaest do dvanaest uzme zapaljenu svijeću, koju postavi blizu ogledala, te jabuku koju jede sve dok sat ne otkuca ponoć, a zatim pogleda u ogledalo i navodno dobije moć da vidi lice svog budućeg muža.

Na Samhain stavi se prsten u posudu s pire krumpirom, a onaj ko ga slučajno pronađe u svom tanjuru prvi će te godine sklopiti brak. Druga verzija ovog rituala je da se u pire krompir sakrije prsten, novčić i dugme. Potom se pire krompir servira u onoliko tanjura koliko ima prisutnih lica u kući. Ko pronađe nešto od navedenog u svom tanjuru predviđa mu se budućnost: prsten označava brak, novčić bogatstvo, a dugme nesreću.

Na Samhainu napišu se imena trojice muškaraca na tri listića papira, koji se uvaljaju u kuglice, a zatim uguraju u kuglice od brašna. Kuglice se zatim ubace u posudu sa vodom: koja se prva kuglica podigne sa dna posude na površinu označava ime budućeg muža.

Vjerovatno najpoznatiji samhainski običaj, posebno na prostoru Velike Britanije, jeste onaj da se kada napuni vodom i u nju ubaci onoliko jabuka koliko ima prisutnih djevojaka za udaju. Svaka djevojka mora kleknuti pored kade, držeći ruke iza leđa, i trudi se zagristi jabuku. Koja prva uspije u tome, prva će se te godine udati.

Na Samhain djevojka ili mladić objese jabuku kraj vrata do visine brade. Potom natrljaju bradu slinom i udaljeni oko petnaest centimetara udare bradom od jabuku. Ukoliko se tada zalijepi za bradu, onda se tumači sretnim znakom jer će se upravo tako i prava ljubav zalijepiti za nju ili njega.

U želji da dozna ko će joj biti suđenik djevojka na Samhain, tačno u ponoć, odlazi na polje ukrasti nečiji kupus. Prvi muškaraca kojeg sretne na povratku kući biće njen muž.

Na Samhain u ponoć mlada djevojka u spavaćici hoda unatrag u vrt i trga kupus. Čim to uradi, navodno, ugledaće lik budućeg muža preko svojih ramena.  U drugom ritualu doznavanja svoje ljubavne sreće djevojka u noći ovog praznika silazi niz stepenice unatrag, noseći u ruci ogledaju u kom se ogleda. U nekom momentu ugledaće lik budućeg muža u staklu, kako je gleda preko njenog ramena.

Na Samhainu stavi se kokošje jaje da se peče ispred vatre a vrata i prozori se ostave širom otvorenima. Kada se po kori jajeta pojavi voda, kao da se znoji, u sobu će ući mačka i okrenuti ga šapom. Nakon mačke, navodno, pojaviće se muškarac za kojeg se djevojka treba udati. Ukoliko će pak djevojka umrijeti neudata, onda se umjesto muškarca ukaže sjena mrtvačkog kovčega.

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI