0
MAGIČNE MOĆI DRAGOG KAMENJA

MAGIČNE MOĆI DRAGOG KAMENJA

MAGIČNE MOĆI DRAGOG KAMENJA

Kao i nekad, čovjek je i danas fasciniran dragim kamenjem i u tome ne zaostaje za faraonima, vladarima Indije, kraljevima i kraljicama nekadašnje Rusije i drugim moćnicima koji su imali dovoljno novca da ga kupe ili dovoljno vlasti da ga prisvoje.

Širom svijeta i danas je važan ritual koji predhodi vjeridbi ili vjenčanju a to je kupovina dragulja, univerzalnog simbola i zaloge predanosti, ljubavi i vijernosti.

Vjeruje se da drago kamenje ima magična, profilaktična i terapeutska svojstva. U islamu se drago kamenje koristilo za mnoge magijske postupke, jer se ustanovilo da djeluje kao čarolija ili kao lijek.

U tajnim učenjima mnogih naroda i kultura u prošlosti, dragom se kamenju pridavalo gotovo nevjerovatne moći. Toj su zanimljivoj temi posvećivane mnoge knjige, romani i filmovi, a najpoznatiji autori – Groth, Lorenz, Pachinger i Selingman – svojim su djelima očarali svijet i nagnali znanstvenike da pod upitnik stave mnoge teorije koje počivaju isključivo na materijalističkim temeljima.

U narodu je, dakle, ostalo vjerovanje da svaki dragi kamen ima nešto što ga čini magičnim i posebnim, a većina dragulja se dovodi u vezu sa njihovim magijskim i terapeutskim vrijednostima, sretnim i nesretnim satima u danu, mjesecima u godini i znacima zodijaka.

Tako se vjerovalo da dragulji svojim vlasnicima, koji vjeruju u njihove magične moći, daruju odvažnost i veselje, da ih oslobađaju tuge ili da ih štite od zlih čarolija, bolesti, otrova, košmara i strahova.

Osim toga, za neke se dragulje smatralo da predstavlja izuzetnu zaštitu osobama rođenim u određenim mjesecima. Tako je nastala ova tabela:

• Januar/Siječanj: granat, hijacint, topaz;
• Februar/Veljača: ametist, krizopraz
• Mart/Ožujak: jaspis, turmahn, hijacint
• April/Travanj: dijamant, safir, ametist
• Maj/Svibanj: smaragd, kalcedon, jaspis
• Juni/Lipanj: kalcedon, smaragd, satir
• Juli/Srpanj: rubin, karneol, smaragd
• August/Kolovoz: oniks,sardomks, kalcedon
• Septembar/Rujan: safir, krizolit, karneol
• Oktobar/Listopad: opal, beril, sardoniks
• Novembar/Studeni: topaz, krizolit
• Decembar/Prosinac: tirkiz, krizoparz, akvamarin

Naravno, pogrešno je mišljenje da je dovoljno nabaviti neki od ovih ili drugih dragih kamenova za koje se vjeruje da posjeduju magična, profilaktička ili terapeutska svojstva, i očekivati njihovo potpuno moćno, blagotvorno djelovanje. Ne!

Da bi zračili magičnim moćima, drago i poludrago kamenje je potrebno podvrći posebnim, tajnim ceremonijalima i učenjima. To su složeni obredi, koji se obavljaju u različitim vremenima dana i noći, i koji zahtijevaju poseban ambijent, riječi moći, određene mirise i tretmane…

Zbog osjetljivosti i sposobnosti da upijaju energiju oko sebe, drago i poludrago kamenje (kristali i minerali) potrebno je redovito čistiti i puniti pozitivnom energijom. Čiste se jednostavno pod mlazom vode, u moru ili u izvorskoj vodi, a pune se tako da se najmanje tri sata izlažu sunčevim zracima po mogućnosti ujutro u samo praskozorje.

 

Ahmed Bosic / bosnic.com / Image by Alexandra_Koch from Pixabay

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI