0

Magija: U potrazi za srećom

Magija U potrazi za srećom

Smatra se da je riječ magija grčkog porijekla i da potiče od riječi mag (vrač, čarobnjak), iako neki autori smatraju da je riječ magija izvedena od staropersijske riječi mag, što znači svećenik. Poznato je, naime, da su pripadnici nasljedne kaste svećenika u drevnoj Perziji njegovali ezoterijski kult zoroastrijanskih tradicija i da je, samim tim, Perzija bila duhovno središte drevnog okultizma.
Šta je zapravo magija?

TRI VRSTE MAGIJE: Magija je umjetnost stvaranja nadprirodnog, nastojanje da se utiče na sudbinu i tok prirodnih sila uz pomoć tajnih moći, čarobnjaštva, vradžbina, spravljanja sihira i magičnih napitaka. Razlikuju se crna, bijela i crvena magija: prvom navodno vladaju zli džini (duhovi) i spada u najstrašniji oblik sihira koji negativno utiče na ljudsku sudbinu, razara tijelo i dušu, uništava bračnu i porodičnu sreću i nanosi teške posljedice; druga nosi obilježja dobrog, plemenitog i nebeskog, a za crvenu magiju znameniti sufista, šejh Abdul Kerim ibn Ibrahim El-Džejli kaže da je rjeđi oblik sihira kojeg čovjeku, uglavnom, “prikazuju izvjesni džini”.
Gotovo da ne postoji osoba, koji se u životu nije koristila magijom, jer se ona ogleda na bezbroj načina. Kad, recimo, nađemo novčić pa ga stavimo u džep ne bi li nam donio sreću; kad se obratimo nekome da nam gata i proriče sudbinu; kad za vedrih noći ugledamo zvijezdu padalicu pa gotovo refleksno poželimo da nam se ispuni neka želja ili kad na auto ili na kućna vrata stavimo konjsku potkovu da bismo se zaštite od nesreće i siromaštva.
Oblast koja prevazilazi naša poimanje bila je tema brojnih istraživanja. Sigmund Freud (1856–1939) razlikuje dnevnu svijest o nad-Ja i podsvijest, a C. G. Jung (1875–1961) je strukture podsvijesti nazvao arhetipovima. Oni su nesvjesne slike i sile koje važe za sve ljude nezavisno od pojedinačnih iskustava. Većina simbola i mitova upravo održavaju arhetipove.
Moglo bi se kazati da korijeni magije leže u samom čovjeku, u njegovim često nesvjesnim mogućnostima, koje se na magičan i njemu neshvatljiv način prenose na stvari i situacije njegovog vanjskog svijeta i koje stoje utjelovljene u njemu. Porijeklo magije navodno vodi iz Babilona i Kaldeju mada se pouzdano zna da su se magični obredi upražnjavali i u Sumeru.

MAGIČNI SADRŽAJI: Magični sadržaj može da bude bilo šta za što ljude vjeruju da ih štiti od nevolje, zlih duhova, čarobnjaka, vještica ili zle sreće. To su:
Hamajlije sadrže magične riječi, šifrirane poruke, citate iz svetih knjiga, Riječi moći, astrološke i mistične simbole čija je namjena da štite od uroka, bolesti, zlih duhova, vještica i crne magije, te da stimuliraju sreću, ljubav i blagostanje. Obično su ispisane posebnim mirišljavim mastilom na različitim isključivo prirodnim materijalima.
.Talismani: za razlikuju od hamajlija koje su pasivne – talismani se uvijek nose uza se, često oko vrata, ruke, bedra ili oko pasa. Talismani zahtijevaju i uključivanje nosilaca kako bi postali djelotvorniji. Talisamne treba njihati, ljubiti ili u pravom trenutku dodirivati.
-Magične figure ili maskote imaju različite oblike, a zajednički im je cilj da donose sreću i štite od zlih duhova i crnomagijskih čina. Gotovo da u svijetu nema nijedne popularne ličnosti da uza se ne nosi neku magičnu figuru ili maskotu, znak da im one navodno donose sreću.
-Magični pečati, riječi i simboli napisani na papiru, koži ili tkanini, ugravirani ili utisnuti u nakit, obično se nose uza se u zlatnim medaljonima, kožnim ili svilenim vrećicama obješeni oko vrata. Među najpoznatijim magičnim riječima su ‘abrakadabra’, čiji se smisao izgubio u vrtlogu vremena i ostao nepoznat.
– Zrno žita napravljeno od plemenitih kovina ili od dragog kamena, nosi se oko vrata. Pomaže navodno u održavanju snage i mladalačke svježine.
– Sidro se obično pravi od željeza; budi nadu da će se svaki plan ili radnja u vezi sa morem i plovidbom okončati sretno i uspješno.
– Anđeo: magične figure, broševi i privjesci u obliku anđela nose se kao nakit, a vjeruje se da donose radosne vijesti.
– Biseri donose sreću i štite od zlih duhova i đavoljih utjecaja.
– Zvona se drže okačena na ulaznim vratima obiteljskih domova ili oko vrata domaćih životinja. Vjeruje se da rastjeraju zle duhove.
– Horoskopski znakovi ugrađeni u prsten, narukvicu, broš ili privjesak, donose sreću, ljubav i blagostanje.
– Caduceus: antički magični simbol koristi se za iscjeljivanje bolesnih, prestanak neprijateljstava i stimuliranje mira i sklada među ljudima.
– Mačka: vjeruje se da predmeti oslikani crnim mačkama donose sreću.
– Kandže divljih životinja stimuliraju hrabrost i snagu i štite od napada razjarenih zvijeri.
– Novčići, pogotovo ako su stari, vjeruje se da imaju magične moći.
– Polumjesec okrenut nalijevo, štiti od “đavolskog oka” (urokljivih očiju), zlih duhova i vještica, pospješuje svakovrsni napredak.
– Križ nosi se kao nakit i ima snagu da tjera zle duhove.
– Zmaj: simbol vlasti i autoriteta, bio je dio vojničke uniforme u Kini. Smatra se da obeshrabruje neprijatelja i donosi pobjedu.
– Orao su koristili pripadnici rimskih legija. Bio je i simbol Napoleonove armije, donosi visok položaj i autoritet u vojsci.
– Riba napravljena od zlata ili bisera donosi sreću i blagostanje.
– Djetelina s četiri lista u svijetu je najrasprostranjeniji simbol sreće; nosi se kao privjesak ili broš.
– Ruka s otvorenim prstima štiti od zlih duhova i urokljivih očiju.
– Srce se nose za sreću u ljubav.
– Potkovica simbol prestiža i reputacije, donosi blagostanje i sreću.
 Ključevi: Zajedno se nose tri ključa. Prvi otključava vrata ljubavi, drugi otključava bravu bogatstva, a treći otvara riznicu zdravlja.
-Bubamara napravljena od zlata donosi sreću i osigurava financijsko blagostanje.
– Lav je etrušćanski i grčki simbol snage i hrabrosti.
– Sova od zlata ili srebra stimulira umnost i nova znanja.
– Feniks: amulet u obliku mitske ptice nosi se kao privjesak ili broš.
– Zečija šapa nosi se kao simbol za sreću.
– Škorpion: amuleti u obliku ovog opakog insekta bili su veoma popularni u Egiptu, gdje su ih koristili protiv neprijatelja.
– Lobanja: amuleti u obliku ljudske lobanje, koriste se protiv zlih duhova, đavola i teških bolesti.
– Pauk: amulet u obliku pauka navodno obezbjeđuje dobar posao i novčani dobitak. Ako se nose oko vrata štite od bolesti.
– Zvijezda donose sreću, pa se ovaj simbol često može vidjeti na kraljevskim haljinama, prijestoljima, na vjerskim objektima i na zastavama.
– Davidova zvijezda štiti od pogrešnog koraka, nesreće i štetnih uticaja.
– Lastavica je jedna od najsretnijih ptica. To je i razloga što se izrađuje u vidu magičnog amuleta koji je omiljen u svijetu.
– Zub lava se nosi kao magični amulet za hrabrost, a tigrov zub za sreću u igrama na sreću i kao zaštita od zlih duhova i opasnih životinja.

OBREDI I FORMULE: Smisao magičnih obreda je da dozove nevidljive snage (duhovna bića) i da ih umilostivi ili im strogo zaprijeti da postupe po željama i zahtjevima čarobnjaka. Magični se ceremonijali rijetko kada obavljaju na jeziku naše svakodnevice, a završavaju se po strogo utvrđenim protokolarnim postupcima. Svaka greška za maga može navodno da bude kobna.
Magične formule su u prošlosti strogo čuvane i do njih nisu mogle da dođu neupućene osobe. One pripadaju zabranjenim znanjima, s kojim su raspolagali samo rijetki – dvorski magovi, plemenski vračevi i shamani. Magične formule su obično šifrirane i skrivane, a najčešće su prenošene usmenim putem, s koljena na koljeno. Zbog toga su mnoge nestale u ratnim razaranjima i prirodnim katastrofama koje su, s vremena na vrijeme, pogađale krajeve u kojim su cvjetale stare kulture.

MAGIČNE RIJEČI: U svim magijama svijeta, postojale su magične riječi uz pomoć kojih su čarobnjaci spravljali svoje čini, te prizivali duhove i izdavali im zapovijesti. Prema kabalizmu, magične riječi hebrejskih magova bile su deset imena bogova. To su: Eheia, Jod, Tetragrammaton, Elohim, Elohim Gibor, Eloha, Tetragrammaton Sabaoth ili Adonai Sabaoth, Elohim Sabaoth, Sadai ili Elhai, te Adonai Melech.

KNJIGA MAGIJSKIH TAJNI: “Magijski Arbatel” se smatra jednom od najznačajnijih knjiga magijskih tajni i vještina. Koristili su je čarobnjaci i vještice, a bila je veoma popularna u srednjem vijeku. Njeno se autorstvo pripisivalo najvećim magovima prošlosti (što nikada nije dokazano), a sadrži iscrpne podatke o duhovima i demonima, te njihovoj hijerarhiji, međusobnim odnosima i odnosima prema ljudskim bićima.

 

KNJIGA TAJNI je jedinstvenena enciklopedija tajnih učenja, zaboravljenih znanja i narodnih   vjerovanja. Riječ je o luksuznom izdanju, 730 strana, preko 3500 pojmova i 700 fotografija.
Cijena knjige – 50,00 KM ili 25,00 eura. NARUDŽBE na tel. 033 653 918 ili 061 836 116
E-mail: ahmed@bosnic.com

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI