0

Mala škola gatanja: KADA TE SUDBINA VRATI NA POČETAK

Autor teksta: Raif Esmerović

U ogledanju sa ciganskim kartama uvijek je bitno dozvoliti mašti i intuiciji da vas vodi jer samo tada ćete moći “vidjeti” i “osjetiti” sudbinska dešavanja.

U klasičom mantičkom rangiranju karata neophodno je naglasiti da postoje “jače” i “slabije” karte odnosno one koje predstavljaju veće ili dramatičnije događaja, kao i one čija je simbolika manjeg značaja. Naravno, i tu postoji odstupanje pošto ponekad, primjerice, vijest (Pismo, Poruka) može biti tek obični poziv u goste (Posjeta) ili sa druge strane glas o nečijoj smrti, nesreći, itd.

Karta koju ste prvu položili na površinu stola uvijek predstavlja misli i osjećaje onog kome se ogleda. U ovom slučaju to je karta Ljubomora, čije je značenje sumnjičavost, psihičko opterećenje, osjećaj ugroženosti (posebno ega) te  svakako nesigurnosti. Šta god trenutno bila okupacija konsultanta, poput ljubavi, posla, porodice, može se odmah zaključiti da se nalazi u ranjivoj fazi i dilemama. On iskreno želi odgovor, potvrdu ili putokaz kuda da krene, a koji mu zapravo dolazi zbog druge, susjedne karte Pismo. Na ovaj način možemo biti sigurni da se klijentu “karte otvaraju” ili narodski kazano “tvoj je dan za ogledanje”.

Svi koji se bave nekom vrstom falanja uglavnom znaju da se jednoj osobi ne može svaki dan gledati sudbima jer postoje sati i dani kada je to naprosto neizvedivo. Karte se mogu poredati ali njihov redoslijed je toliko nelogičan da je potpuno jasno da je divinacija uzaludna. Zbog čega je tako nemoguće je sa sigurnošću odgovoriti. Vjerovatno neki astralni uticaj ne dozvoljava u tom trenutku uvid u nečiju sudbinu. Istina je da i uspjeh samog ogledanja najviše ovisi od onog ko tumači karte, ali treba naglasiti kako je i sam čitač podložan u istoj mjeri uticaju odozgo. Zato je najmudrije gatanje odložiti za neki drugi dan.

Kada se Oficir i Misao zateknu jedna pored druge onda moramo fokus staviti prvo na teoriju pa tek praksu. Nakon studioznog promišljanja o svemu, kako bi mogli procijeniti mogućnosti i resurse, dozvoljeno je krenuti u realizaciju. U protivnom – napravit ćemo katastrofalne pogreške.

U tumačenju karata često se u popunjavanju praznina koriste banalna značenja, ali ona ne smiju dominirati viđenjem, nego ih upotrebljavati samo toliko dok se ne dođe do onog punijeg sadržaja. Pravi primjer je karta Udova. Sama po sebi predstavlja ženu udovicu, majku, stariju gospođu. Međutim, takvo značenje je često nedovoljno i nerjetko  predstavlja zapreku ka slaganju dublje priče. U privremenom nedostatku nadahnuća možete je, kao na slici, povezati s kartom Neprilike i time dati konzultantu do znanja da ga očekuju problemi sa starijom ženskom osobom, koja može biti radna kolegica, neko iz familije ili čak suparnica, ovisno kome se ogleda. Međutim, Udova je prije svega karta određene blokade u nama samima, i najviše se pojavljuje u gledanju ljudima koji se žale da im ništa ne ide ili da teško ostvaruju rezultate. Ova karta također upozorava na teret prošlosti, i dok god dominira u redanju, posebno pored negativnih karti, nemamo jasnu budućnost. Sami sebe sabotiramo.

Kada se spoje (dođu jedna pored druge) karte Stalnost i Iznenadna sreća tada zapravo imamo pred sobom ono što se u Tarotu naziva Točak sreće. Riječ o velikom kapacitetu pozitivne energije i iznimno moćnih svemirskih upliva koje bi trebali iskoristiti za realizaciju svojih planova. Naime, nemojte doslovno shvatati pominjanje sreće tojest da je to nešto što će vam se, eto, desiti samo od sebe, a vaše je samo da stojite i čekate. Budete li se tako ponašali na kraju ćete osjetiti tek mali djelić fortuninog blagoslova. I, bez imalo sumnje, bit ćete veći gubitnik nego dobitnik.

Kao što možete vidjeti na slici u srednjem redu jedna pored druge našle su se karte Sreća i Nesreća. Neko to može protumačiti doslovno: “imat ćeš sreću u nesreći”, međutim, ne bi se složio sa tim prilično površnim viđenjem jer ovo su, prije svega, dvije vrlo ozbiljne karte. Doslovno, drže vašu sudbinu u svojim rukama. Obično kada se nekome pojavi ovakva kombinacija, naravno, prateći i druge karte u okruženju, znak je da se nalazi u jednom turbulentnom periodu života koji najčešće traje po nekoliko godina. U tom razdoblju konzultant nerjetko dotakne dno života i onda se poput feniksa ponovo rodi obogaćen velikim životnim iskustvom.

Zadnja karta je jako bitna, poput one prve, a u ovom slučaju je to karta Dijete. Iako ima jako pozitivno značenje i predstavlja nešto novo, lijepo i konstruktivno ovo je možda jedino mjesto gdje ona ima relativno negativan aspekt tojest onaj karmički. Naime, vraća nas na početak. Nismo uspjeli ostvariti ono što nam je bila želja, napravili smo pogreške, propustili izvanredne prilike. No, ne trebate žaliti, jer na kraju krajeva sudbina vam je nesebično dala novu šansu. Iskoristite je, samo ovaj put mnogo mudrije.

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI