0

Mala škola gatanja: KARTE MARIE LENORMAND

autor teksta: Raif Esmerović

Tarot i drugi oblici divinacije s kartama egzistiraju otkad postoje i one same a historija cijele prakse proteže se preko šest vijekova unazad. Već dugi niz desetljeća, Tarot je glavni fokus onih koji su zainteresirani za duhovnost i samorazvoj. Iako se i danas koristi za proricanje, treba naglasiti da njegova najmoćnija upotreba nije u predviđanju budućnosti, već kao alat za razvoj vlastitog osjećaja jačanja duha i samospoznaje.

Karte poznate francuske faletarke Marie Lenormand još je jedan alat za proricanje sa sličnom historijom (i svrhom) kao i Tarot. To je 200 godina star oblik falanja iz srca Evrope; špil od 36 karata koji već nekoliko generacija drži svoje mjesto u dnevnim sobama i salonima Francuske i Njemačke. Napravljene od jednostavnih, izravnih slika, same karte bave se opipljivijim problemima, a ne psihološkim. Kako i sami vidite karte su kombinacija običnih karata za igru i ciganica, uz koje je ova gatara dodala i neke druge simbole, čime je svom špilu dala svoj proricateljski pečat.

Prema pojedinim istoričarima ove karte su nastale pred kraj 18. vijeka, a najstariji sačuvani špil datira iz 1799. ili 1800. godine i trenutno se čuva u Britanskom muzeju u Londonu. Karte su se koristile za igru pod nazivom “Igra nade”, što je nekada bila samo salonska igra (slično kao Tarot). Ali kako su godine prolazile, slike na kartama pokazale su se prikladnima za ezoterične svrhe.

Svaka od 36 karata u špilu Lenormand ima dobro definiran simbol. Baš kao i Tarot karte, Lenormand špil se tumači u kombinacijama. Kao što ćete naučiti, svaka karta često predstavlja imenicu (osobu, mjesto ili stvar) ili pridjev (opis ili modifikator).

U nastavku dat ću vam određene smjernice no morate imati na umu da je potrebno naučiti napamet značenje sviju karata a onda ga kombinirati međusobno. Primijetit ćete preklapanje s Tarotom tojest Velikom Arkanom. Na primjer, Zvijezda, Mjesec i Sunce svi se pojavljuju u Lenormand špilu i nose isto osnovno značenje.

Prije početka gatanja potrebno je odabrati kartu koja predstavlja pitaoca odnosno da li je muškarac i žena. Ako je žena, onda je predstavlja karta Dama (as pik) ili ukoliko je muškarac, tada ga predstavlja karta Gospodin (as srce). Međutim, ako želite steći uvid u određeni dio svog života, možete odabrati drugi signifikator. Na primjer, možete odabrati kartu Raskršće ukoliko ste na pragu velike odluke.

Karte se uvijek tumače u paru, primjerice, jedna do druge stoje karta Sunce, a do nje karta Pismo. Ovaj se par može protumačiti kao radosna vijest ili konačni uspjeh jer Sunce daje imenicu (uspjeh), a Pismo nam daje pridjev (saopštenje).

Ako su karte drugačije poredane tojest prvo dođe karta Pismo a do nje karta Sunce tumačenje se neznatno razlikuje. Pismo postaje imenica, što može biti razgovor ili dokument. Ali svakako uspješan i konstruktivan, s kojim se nešto finalizira ili rješava.

Najlakši način ogledanja sa kartama je ovaj gdje koristite svega tri karte. Tri primarne pozicije su PROŠLOST, SADAŠNJOST i BUDUĆNOST. Generalno, prošlost označava karta lijevo, sadašnjost je u sredini, a budućnost desno, ali mnogo ovisi o specifičnom rasporedu. Što je položaj karte dalji od signifikatora (Dama ili Gospodin), to su događaji udaljeniji u vremenu.

Karte se tumače odvojeno ali i sve zajedno.

Na primjer: Brod + Djetelina + Buket. To znači uspješno putovanje ili putovanje koje donosi sreću ili neočekivani dar (sve dobre karte).

Naredni primjer koji vidite u drugoj slici: Planina + Kosa + Krst. To može značiti prepreke i gubitke te generalno opasnu situaciju (sve loše karte).

Primjer u trećoj slici gdje se loša karta kombinira s dobrim kartama. Metla + Ljiljan + Mjesec. Ovo je pobjeda nad konfliktnom situacijom, uz častan izlazak iz neugodne situacije.

Svaka karta ima svoje nijanse značenja koje ćete vi sami obogatiti svojim koje dolazi s iskustvom. S vremenom se mijenja vaša percepcija o tome kako čitate karte, kao i vaše razumijevanje svake karte pojedinačno i zajedno.

www.esmerovic.com

Oznake: , ,

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI