0
Mala škola gatanja: TAROT

Mala škola gatanja: TAROT

Svima koji kod kuće imaju Tarot poznato je da njegov špil sadrži 78 karata, pa je za početnike puno praktičnije da odaberu samo karte Velike Arkane, pošto je s njima jednostavnije, a svakako i lakše ogledati sudbinu.

Najvažnija stvar u samom falanju jeste da trebate imati na umu da uvijek tumačite samo one karte za koje imate šta reći a ne da idete po redu i mučite se sa značenjem i povezivanjem. Naime, sa razlogom imate u nekom trenutku u svom umu tumačenje isključivo za pojedine karte. Nemojte tu činjenicu ignorirati.

Kako ćete vidjeti u ovom kratkom predstavljanju dotaći ću se pojedinih karata u prvom i drugom redu, slijedeći pravilo po kojem se tumače samo one karte za koje imam/imate potrebu ili nadahnuće nešto reći. Sve druge prisutne karte su obični statisti.

Kada je prva karta u redanju Sunce onda je nužno za znati da ona označava iznimno povoljan i sretan životni period, koji može biti dužeg ili kraćeg vijeka. Pošto u drugom redu postoji karta Smrt (kraj), evidentno je da period nije beskrajan i da ga trebamo što bolje i kvalitetnije iskoristiti jer smo pod solarnim blagoslovom. Također, svaki put kada je Sunce prva karta ona predstavlja iznimnu kreativnost, naročito onu umjetničku, i ukoliko se iskoristi donijet će pitaocu nagrade i slavu.

Za mene karta Svijet predstavlja nečiji život, njegov ili njen svijet, i primjerice kada se, kao na slici, pored nje postavi karta Sunce, onda se svakako može konstatirati da je u život pitaoca/onom kome se ogleda “ušlo Sunce” tojest u pozitivnom je i stvaralačkom životnom periodu. Osim toga, ova karta znači da se sve vraća ili se već vratilo na svoje mjesto. A to prostije kazano može označavati pomirenje, ozdravljenje, prestanak svađe, uspjeh na ispitu, itd.

Pustinjak je simbol nečega što nije riješeno, realizirano, određene praznine u nama…, a pored karte Zvijezda nerjetko naslućuje da se pitaoc nalazi u konfuznom stanju. Predugo je negirao samog sebe ili ignorirao ono što mu je govorilo srce i duša. Sada je potrebno promjeniti smjer, okrenuti pogled na drugu stranu, dozvoliti transformaciju svijesti. Najzad, Pustinjak se nalazi u redu – Sunce kao početak i Smrt kao kraj – odnosno u sretnom razdoblju. Zato je promjena smjera moguća i skoro bezbolna. Zašto to ne iskoristiti? Ne mora svaka “škola” biti puna suza i znoja da bi je se naučilo.

Obješenjak je prilično nezgodna karta koja doslovno znači da se nešto okrenulo naglavačke, recimo, pored karte Ljubavnici, znači da vam se ljubavni život okrenuo naopačke, u problemima je, veza je u krizi.

Unatoč tome što je Zvijezda pozitivna karta ne smije se smetnuti s uma da je ona ipak “noćna” karta te samim time ne daje posve jasan uvid u trenutno stanje. Fokus je na unutarnjem, prije svega na umu i mislima pitaoca, koji dozvoljava emocijama da ga nose a ne racio.

Zvijezda plus Obješenjak vrlo često znači da pitaoc donosi pogrešne odluke ili je u suprotnosti sam sa sobom, ne vidi jasno ono što je dobro za njega a šta nije.

Da se pak negdje nalazi karta Umjerenost to bi bilo izuzetno dobro značenje jer bi nagovještavalo balansiranje, pobjedu razuma, i spremnost na promjene. No, u ovom slučaju, kada te karte nema, kriza može potrajati ukoliko pitaoc ne dobije pomoć sa strane, obično u vidu neke sugestije. No kako se ove karte nalaze u sretnoj konstelaciji (između Sunca i Smrti) pitaoc će u pravi čas dobiti pomoć i smjer.

Generalno gledano karta Umjerenost znači harmoniju i mir, slaganje, podudaranje… Na određenim mjestima upozorava na pridržavanje pravila i dogovora.

Isto tako ne treba se plašiti karte koja nosi naziv Smrt pošto vrlo rijetko ona ima doslovno značenje. I kada se ono desi, onda ova karta mora biti u bliskom dodiru s još nekim drugim, čija je simbolika posebno loša. Za mene lično karta Smrt označava vrijeme, naročito ukoliko je blizu i karta Sunce (dijete).

www.esmerovic.com

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI