0
MLADI MJESEČE

MLADI MJESEČE, DAJ MI PUNO NOVCA!

Autor teksta: Raif Esmerović

Kako biste privukli sreću i novac u svoj život nisu vam potrebni nikakvi posebni rituali ili bajalice. Dovoljno je samo da naučite poprilično jednostavne obrede posvećene mladom Mjesecu te ih redovito prakticirate dva ili tri kalendarska mjeseca kako bi vam oni počeli davati rezultate. Budete li slijedili ova prosta uputstva uvjerit ćete se kako vam se finansijska situacija vidno popravlja i život mijenja na bolje.

Rituali za novac

Loš je znak po prvi put ugledati novi Mjesec kroz prozor ili neko staklo. Za takvu se osobu misli da će tokom tog mjeseca biti u novčanim problemima ili nepredviđenim troškovima. Isto tako, u narodu se vjeruje kako nije dobro spominjati mladi Mjesec u kući jer će, navodno, zbog toga kuća biti prazna i berićetna. S druge strane, vrlo je poželjno spominjati uštap ili pun Mjesec jer se tako priziva sreća i obilje u dom.

Onaj ko ugleda Mlađak i kaže mu: „Mladi Mjeseče, daj mi para“, neće biti u finansijskoj oskudici. Isto se tvrdi ukoliko se mladom Mjesecu pokaže novac iz svog novčanika.

Onaj ko želi da dobije novca ili darove od mladog Mjeseca mora sačekati da se on po prvi put ukaže na nebu pa da izađe pred njega držeći ruke iza leđa i u ovom položaju kaže mu šta želi.

U drugom receptu kaže se ovako: kada se po prvi puta ugleda mladi Mjesec kaže mu se: “Bog te učinio lijepim Mlađače, kad odeš i vratiš se donesi mi ove darove …(kaže se šta se želi). Naravno, u željama ne smijete pretjerivati i tražiti nemoguće stvari nego one jednostavne i svakodnevne.

Posebno sretnim znakom smatra se ukoliko slučajno, u trenutku kada se ukaže Mlađak na nebu, imate u džepu koliko toliko novca pošto je to nagovještaj da će vam se u budućnosti desiti nešto jako lijepo i dobro.  Isto tako, dok god je taj Mjesec na nebu odnosno sve do mijene uvijek ćete imati dovoljno para za sebe.

Ko dočeka Mlađak i kaže mu: “Lunita nueva, dame moneda” neće mu nedostajati novca u narednom periodu.

Rituali za zdravlje

Vjeruje se kako su se još naši daleki preci molili Mjesecu za dobro zdravlje i liječenje od raznih bolesti. Ta arhaična i pradavna praksa još uvijek je prisutna kod nekih naroda što samo po sebi dokazuje da “ima nečega u svemu tome”.

Kada se ugleda mladi Mjesec treba mu ovako reći:

Mlađače, mladi Mjeseče,

prereži hljeb na pola,

tebi pola a meni zdravlje!

Čim se po prvi put nakon mijene ukaže mladi Mjesec na nebu izađe se napolje, pljesne se rukama, i kaže mu se:

Mladi Mjeseče, daj zdravlja,

da jedemo kruha i soli,

a moji dušmani neka budu nijemi i gluhi.

Novom Mjesecu govori se i ova basma:

Mladi mlađače, dragi dragjače,

ja tebe granjem a ti mene zdravljem,

ja tebe vrećom a ti mene srećom.

U istočnoj i srednjoj Bosni narod ovako kazuje mladom Mjesecu:

Oj, Mjeseče, mladi Mlađače,

kad tebe zmija ujela,

onda mene glava zaboljela.

Zatim se tri puta hukne prema Mjesecu.

Ljubavni rituali

U bosanskom narodu oduvijek se govorilo kako je Mjesec džometan ili darežljiv jer ga je Allah stvorio da ljudima noću daje svjetlost u tami i puni im njihovu nafaku. A da u tome ima neke istine svjedoče pojedini obredi i vjerovanja u kojima upravo Mlađak donosi ljudima sreću u novcu, zdravlju ali i ljubavi. Dovoljno ga je samo putem basmi i bajalica zamoliti.

Kad ugleda Mlađak na nebu djevojka ovako govori:

Sarem sokli Sarajevo,

ibrišimli hirajevo,

hane biši jateriši mome Refki čifderiši,

anihi pjanihi,

pjan si Refko sićumihi.

Bošnjačke djevojke su veliku nadu polagale u čudesnu moć mladog Mjeseca da ih učini lijepima ali i poveže sa voljenim mladićem. Zato su mnoge od njih ugledavši Mlađak izgovarale ovu ljubavnu basmu:

Mladi Mjeseče,

stari starjače,

mladi vojniče,

učini me visokom k’o jelu,

k’o biser bijelu,

da svakome budem mila i draga

a mome Armanu najmilija i najdraža,

elzalif amin veledalin amin.

Kada se ukaže mladi Mjesec potraži djevojka brže bolje bilo kakav ključ, samo da bude odozgo šupalj, pa se onda okrene prema Mlađaku prethodno metnuvši ključ pod desnu nogu i govori mu:

Mladi Mjeseče, moj po Bogu oče!

Kaži meni moga suđenika,

koji će mi biti suđen,

jali njega, jali njegovo ime!

Nakon toga djevojka ćuti i čeka. Navodno, koje prvo muško ime začuje da neko dovikuje ga ili izgovara tako će joj se zvati budući muž.

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI