0
Moć cvijeća u domu

Moć cvijeća u domu

Moć cvijeća u domu

Svaka biljka ima svoje mjesto u prostoru, ali morate znati i kojoj vrsti energije ta biljka pripada, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će djelovati na vas.

home2- treca dimenzija

Biljke su možda najbolji pokazatelji energetskih zakona, kroz međusobne razmjene energije među samim biljkama, između biljaka i Zemlje, biljaka i čovjeka, biljaka i prostora. Zato je i u feng šuiju važno koje biljke sadite, ali i gdje ih sadite i držite.

Svaka biljka ima svoje mjesto u prostoru, ali morate znati i kojoj vrsti energije ta biljka pripada, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će djelovati na vas. Mnoge biljke imaju dvije ili čak tri vrste energije, pa je lakše da ih pozicionirate jer za njih važe pravila po obje energije (bor pripada elementu drveta i elementu vatre, pa ga nalazimo i na sjeveru i na istoku, sve do juga).

Element drveta

Oslikava buđenje, rast, vitkost, elastičnost… Biljke koje pripadaju ovom elementu su visoke i vitke: bambus, papirus, čempres, jablan, jela, obični fikus… One su tanke i savitljive, brzo rastu i brzo postignu cvijetanje, a ako su trajnice onda najbolje rastu u proljeće. Obično rastu na istoku, jugoistoku (sinergija) i sjeveru (voda hrani drvo), ali neće uspjevati na zapadu i severozapadu jer metal uništava drvo.

Ovoj grupi biljaka pripadaju lala, narcis, visibabe, koje kao vjesnici proljeća pokazuju rastuću energiju, a pridružuje im se i mlado povrće: luk, peršun, celer, mrkva, ali i prve proljetne visoke trave: kukuruz, trstika, žitarice. Energiju drveta odlikuje i izrazito zelena boja (sve nijanse) i uočljiva stabljika koja raste u visinu. Jedna biljka – jedna stabljika.

Element vatre

Ovo je energija opasnosti i s njom uvjek treba biti oprezan i na odstojanju. Energija vatre je energija juga, zato ove biljke najbolje uspjevaju na jugu (sinergija) i u punom su cvatu ljeti, na istoku i jugoistoku (drvo hrani vatru), ali loše rastu na sjeveru (voda gasi vatru). Ovom elementu pripadaju biljke vatrenocrvene i narandžaste boje cvijeta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trougaoni, oštri, igličasti) ali i biljke čiji su listovi oštri i dugi.

Ovoj grupi biljaka pripadaju kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, mak – sve što nam govori da ga ne dodirujemo ili ima bodlje ili oštre listove ili je otrovno. Primeri “vatrenih” biljaka su i oleandar, otrovne gljive (koje imaju crvene klobuke), juka, ananas, aloe vera, svekrvin jezik.

Oznake:

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI