0
Nema loših i dobrih ljudi...

Nema loših i dobrih ljudi…

Nema loših i dobrih ljudi…

(postoje samo naše loše ili dobre reakcije na njih)

Hoćete li se iznervirati ili ne, ovisi o vama.
Hoćete li se razbjesnjeti ili ne, opet ovisi o vama.
Kako ćete reagirati na ljude ili situaciju potpuno ovisi o vama.

Ako ste se cijeli svoj život dosad nervirali kad god biste vidjeli istu stvar, npr. razni oblici nepravde, zar nije čas da promislite je li se vrijedno i dalje nervirati cijeli život za istu stvar?

Prvo, zbog svog zdravlja – nerviranje utiče direktno na više probavnih organa, a posebno na psihičku stabilnost.
Bijes još više – direktno razara želudac, jetru, bubrege, grlo, itd…

Drugo, zar ne želite imati bolje mišljenje o sebi, a pogotovu da i drugi imaju bolje mišljenje o vama? Sami sebi izgledate neprihvatljivo i često se sramite kad se naglo razbjesnite pa to i drugi vide, ne samo vi.

Treće, ako vas nerviraju pojedine osobe, a ne možete ih nikako izbjeći jer su dio vašeg porodičnog ili radnog okruženja, i ako uvijek reagujete s istim osjećanjima na njih, zar nije vrijeme da sebe riješite tog balasta?

Na koncu, zašto biste se uopšte nervirali ili bili bijesni, ako možete da budete smireni i radosni?

Kako ćete se vi osjećati odlučujete samo vi, svjesnim izborom osjećanja koja imate kao bogatu paletu u svom emocionalnom sklopu. Izaberite konačno novi osjećaj, to je tako jednostavno!

Mnogi će sad reći da to uopšte nije tako jednostavno i da oni ne mogu da biraju svoju reakciju na ljude oko sebe i događaje. A ja vam tvrdim da je to, itekako, moguće i zaista jednostavno.

 

1.Donesite čvrstu unutrašnju odluku, da vas ta osoba ili ta situacija neće uvijek i iznova iznervirati.

2. Proanalizirajte sebe i zapitajte se zašto vas nervira baš ta osoba ili ta situacija? Šta ona izaziva u vama i otkud takav vaš emocionalni odgovor?

3.Kad ste shvatili sebe, onda vam je konačno lakše i da shvatite tu osobu koju ne podnosite ili taj događaj koji vam se ne dopada. “Loši ljudi” i “loše” situacije će vam se uvijek događati dok god ih vidite kao takve.!

4. Idemo sad na malo širu sliku.Naime, i te druge, “oše” osobe misle za sebe da su dobre. Jer one posmatraju svijet i druge ljude iz svog vidika. A isto činite i vi.

 

Problem je u kutijama s natpisima “dobar” i “loš” u koje trpamo sve ljude, počev od sebe (dakako, u kutiju s natpisom “dobar”,) a masu njih u kutiju s natpisom “loš”. Sve dok loše mislimo o drugoj osobi, ona će se i dalje loše ponašati prema nama.

Ako počnemo u njoj zapažati i neke pozitivne osobine, tada se počnu rastapati i njeno loše ponašanje prema nama, a i prema svim drugima. Ono na šta se fokusiramo to raste!. Zato, u svakom čovjeku tražite po koju pozitivnu osobinu i počnite se fokusirati na njih, a ne na njihove nedostatke. Tako ćete “popraviti” vremenom i tu osobu, ali i sebe i ostatak svijeta.

kad se tiče tzv. nepravde, opet prizovite širu sliku .- ko je taj što doživljava nepravdu, zašto je doživljava i kakvu je lekciju ta osoba došla naučiti u ovom životu? Ili jednostavno otplaćuje karmu načinjenu ovdje na Zemlji ili na nekoj desetoj planeti u nekoj udaljenoj galaksiji. Ne sudite i ne presuđujte prebrzo situaciji ili čovjeku, jer ne znate šta je u pozadini šire priče.

Ako tako posmatramo stvari, kao krajnji rezultat, desit će se ono o čemu smo govorili na početku teksta – više se nećemo nervirati zbog iste situacije i istih ljudi. Više neće izazivati u nama bijes i ljutnju jer smo razumjeli i čovjeka i situaciju. Nema više ništa izvana što bi u nama proizvelo triger za negativna osjećanja – ljutnja, bijes i nerviranje su nestali.
Jednostavno, zar ne?

Lijep pozdrav svim posjetiocima Utočišta!

foto pixabay.com

 

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI