0
Niko čovjeka ne sprječava da se vrati u raj – osim njega samoga

Niko čovjeka ne sprječava da se vrati u raj – osim njega samoga

Konačno, on nije niti bio proteran iz raja, kao što naslov kaže; jer, na kraju krajeva, on sam je dobrovoljno jeo plodove spoznaje dobra i zla.

On je dakle samoga sebe izbacio iz raja.

A to je upravo ono utješno na cjeloj stvari: pošto je samoga sebe – svojim donošenjem sudova – proterao iz raja, njemu je moguće i – ako prestane suditi – vratiti se tamo.

Mi bi sebi trebali jasno predočiti: Upravo u onom trenutku, kada smo počeli suditi i praviti razliku, između dobra i zla, započeli su naši problemi. Vi, ne bi imali nikakvih problema, da ne sudite. Molim vas da o tome jednom na miru razmislite. Ovo djeljenje na dobro i loše je čisto ljudska osobina.

Priroda ne djeli: priroda ne sudi. Zamislite sebe, šta bi se dogodilo, kada bi Sunce počelo suditi! Kada bi Sunce reklo: Miller je ubio jednog čoveka, zbog toga on danas neće imati svjetla; Majer je pomagao svojim prijateljima, a osim toga je dao i prilog dobrotvornoj organizaciji, zato će danas dobiti više svjetla.

Možete li zamisliti haos koji bi u tom slučaju nastao?

Ako to ne možete zamisliti, tada jednostavno pogledajte šta je čovjek – pomoću donošenja sudova! – napravio svijetu. Ništa ne izgleda više harmonično. Budimo dakle sretni, što barem priroda ne sudi…..

Niko nas nije protjerao iz raja. Mi smo sami sebe izbacili iz njega. Raj je ovdje, samo jednu jedinu misao udaljen od nas, od vas, dragi čitaoci. Ali sad vas molim, ne pravite grešku čekajući druge. U tom slučaju možete dugo čekati. Ne radi se o svjetu, ne radi se o drugima, radi se o vama. Raj čeka, on je samo jednu misao udaljen od vas – ali vi ga morate misliti. Nitko to neće učiniti umjesto vas. iz OTLA – PRINCIP

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI