0
NOVAC – POBOLJŠAJTE FINANCIJSKU SITUACIJU!

Novac – Poboljšajte financijsku situaciju!

NOVAC – POBOLJŠAJTE FINANCIJSKU SITUACIJU!

Ako imate bilo kakvih problema s novcem, pred vama je najpraktičniji vodič za njihovo rješavanje iz pera naše drage suradnice quantum coacha Jasne Šafar. Nema više nikakva razloga (ni opravdanja!) da živite u deficitu prenosi sensaklub.hr.novac

Već neko vrijeme pokušavate poboljšati financijsku situaciju, ali ne uspijevate: novac vam jednostavno “curi” i uvjereni ste da za vas nema boljeg sutra? Ili ste pak u financijski dobroj situaciji, ali se neprestano bojite da će se dogoditi neka katastrofa i da ćete izgubiti financijsku “moć”? Ovakve situacije dva su polariteta vezana uz financije, a rješenje je u navigaciji unutarnjim svijetom i fokusiranjem na ono što trebamo promijeniti, a to su uvjerenja. Jednostavno trebamo shvatiti da moramo zaroniti u sebe i koncentrirati se na odnos sa samim sobom. Evo zašto.

Što je novac?

U fizičkoj formi koju raspoznaje naš um, novac je sredstvo razmjene u obliku novčanica i sličnih formi vrednovanih brojkama. No ja vam neću govoriti o fizičkoj, nego o energetskoj komponenti novca o kojoj nigdje ne učimo, ali to znanje posjedujemo na dubljim razinama, samo nam ga je teško otkriti i primijeniti.

Kao i sve ostalo, novac je vibracija. Naša se vlastita vibracija odražava, među ostalim, kroz financijsku energiju, točnije kroz novac. Da bismo se kostruktivno odnosili prema financijama, potrebno je ostvariti konstruktivan odnos sa samim sobom. To znači da svoju trenutnu vibraciju trebamo podesiti na vibraciju unutarnjeg znanja, odnosno svog iskonskog potencijala koji nam omogućava manifestiranje financijske stabilnosti, slobode i moći.

Uobičajena uvjerenja o novcu

Podizanje vibracije postižemo promjenom uvjerenja koja nam onemogućavaju da se povežemo s unutarnjim znanjima, ne samo o odnosu prema financijama, nego i ostalim odnosima u životu. Naša su uvjerenja “oklop” koji nas sputava i ograničava te kontinuirano, svake sekunde, determinira našu realnost. Evo nekoliko uobičajenih uvjerenja o novcu, koje smo nesvjesno usvojili tijekom života:

· Novac je loš.

· Novac kvari ljude.

· Bogati ljudi su zli.

· Novac je izvor svih zala.

· Da bi zaradio novac, moraš teško raditi i mučiti se.

· Moraš se roditi u bogatoj obitelji da bi imao novca.

· Novac pripada samo nekolicini najmoćnijih.

· Dosta mi je i malo.

· Bojim se izgubiti novac.

· Ako izgubim novac, ostat ću bez moći.

· Nitko me ne prihvaća ako nemam novca.

· Novac je jedina moć koja mi omogućava da živim.

· Ne mogu živjeti bez novca. Umrijet ću.

· Itd. Popis uvjerenja je nepregledan, ali vi imate moć zaustaviti njihov rast i promijeniti ih.

Naglašavanje neimaštine ili vrijeđanje

Korijen svih uvjerenja u našim je bazičnim odnosima, primarno obiteljskim, a zatim i društvenim. Oni determiniraju našu kvalitetu i način života, odnose prema ljudima, stvarima, situacijama pa i prema novcu. Ako je to bila okolina koja je naglašavala deficit i neimaštinu (novac treba štedjeti za stare dane, za bolest, ovo si ne možemo priuštiti…) vjerojatno ćemo takav stav imati i mi. Pa i kad zaradimo određenu količinu novca, podsvjesno ćemo poduzimati akcije kako bismo bez nje ostali.

Ako nas je netko dobrog materijalnog statusa uvrijedio i pritom stvorio osjećaj nesigurnosti, nevoljenosti ili manje vrijednosti, to će također vjerojatno biti prepreka u ostvarivanju zdravog stava prema novcu. Korekcije je, dakle, potrebno učiniti na podsvjesnoj razini gdje se nalaze potisnuta sjećanja, osjećaji, vjerovanja i uvjerenja. Odgovor je uvijek u nama i to je mjesto odakle početi.

Što privlači novac?

Novac voli harmoniju. Privlači ga harmonizirana svrha. Odraz je primjene naših životnih principa. Zato iščezava u kaosu, nepovjerenju i situacijama koje nisu u skladu s visokim standardima kreativnog življenja: biti – činiti – imati.

Novac vam ne daju drugi, ne dolazi izvana, nego je odraz vašeg unutarnjeg stanja. On je financijska manifestacija naše osobne energije i valuta njene razmjene. Kako razmjenjujete osnovnu energiju s okolinom, tako se razmjenjuje i vaša financijska energija tj. novac. Ako je vaša bazična energija deficitarna, manifestirat ćete deficitarno stanje na vašem računu.

Razmislite o svom stavu prema novcu i prepoznajte negativna uvjerenja. Slijedi vježba…

Vježba:

1. korak: Pregledajte stanje na svom računu i ispišite sve prihode i rashode, stavku po stavku. Često od korisnika i prijatelja čujem da imaju problem suočavanja s bankovnim računom, jednostavno ga se boje. Priznajte si taj strah, dopustite sebi da ga potpuno proživite i pustite da se raspline. Suočite se s računom neki drugi dan, ali nipošto nemojte odustati jer to je bijeg od samih sebe. Ne opravdavajte se da nemate vremena i slično, to su varke vašeg uvjetovanog uma.

2. korak: Udahnite, napravili ste važan korak, pohvalite se. Suočite se sa svojim financijskim stanjem. Pratite misli koje vam dolaze i zapište sve što vam padne na pamet. Nemojte se cenzurirati držeći da neke misli nisu važne. Sve su važne jer su vaše. Zapišite ih ma kako vam se čudne ili banalne činile.

3. korak: Otiđite u banku, podignite nešto novca (u manjim i većim novčanicama, ali jedna mora biti velika novčanica – od 200, 500 ili 1000 kuna). Osigurajte si trenutak mira i pustite opuštajuću glazbu. Udobno se smjestite, uzmite novčanice i ponavljajte u sebi ili naglas, kako vam odgovara: Ova novčanica je moja energija. Novac to sam ja. Ovu sam novčanicu sam/sama stvorio/la. Novac je moja odgovornost. I dok ponavljate te riječi, pratite što se događa u tijelu. Zapišite misli koje vam dolaze. Uzmite najveću novčanicu, pratite tijek misli i zapišite ih u bilježnicu. Pratite i osjećaje u tijelu. Isti postupak ponovite s manjom novčanicom. Plačite ako vam se plače, dopustite da vas preplave emocije, osjetite ih u potpunosti i promatrajte kako iščezavaju.

4. korak: Prošetajte, odspavajte ili otiđite na neku tjelesnu aktivnost i dopustite si predah. Bitno je da u tom procesu duboko dišete na nos ili usta. Nakon nekoliko dana pročitajte što se zapisali.

“Mislite li da možete ili mislite da ne možete – u pravu ste!” – Henry Ford

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI