0

Tajna znanja i zaboravljena vjerovanja OGLEDALO ČOVJEKA

Tajna znanja i zaboravljena vjerovanja OGLEDALO ČOVJEKA

U starim se vremenima vjerovalo da su na ljudskom licu ogledalo čovjeka i da su na njemu ispisane misli, namjere i osjećaji, te da predstavlja simbol onoga što je božansko u čovjeku… Ovaj zanimljivi serijal rađen je na osnovu “Knjige tajni” Ahmeda Bosnića…

Od najstarije prošlosti govorilo se da se po licu može procijeniti svaka osoba. O njenoj inteligenciji i karakteru, govorile su bore i čelo, uši i nos, usne i brada, a boja lica o njezinom zdravlju: bljedilo se tumačilo kao boležljivost i bojažljivost, a žutocrna boja lica ukazivala je na nerazumnost i svojeglavost. Za osobe koje su imale mnogo bora na licu, vjerovalo se da su hvalisave, a za trudnica s mrljama na licu govorilo se da će najvjerojatnije roditi dječaka.

PET TIPOVA LICA
-Giambattista della Porta (1535 – 1615) napisao je prvi moderni priručnik iz fizionomije (‘De Humana Physiognomia’) u kome je citirao mnoge ranije autoritete, koji su tvrdili da je lice ogledalo svakog čovjeka i da se prema licu mogu odrediti njegova inteligencija, karakter i namjera. On je vjerovao da postoje pet tipova lica:
Četvrtasto lice odaje postojanu i odlučnu prirodu. Osobe s takvim licem su umne, uporne, nesalomljive, sebične, škrte, nemilosrdne, bez sažaljenja, materijalisti… One su uspješni znanstvenici, pronalazači, menađeri.
Trouglasto lice odaje ćudljiv karakter. Osobe s takvim licem su impulsivne, lukave, površne, nestalne, lažljive, dovitljive, poročne, vesele, licemjerne… Vole život bez stega i ograničenja, imaju brojne neprijatelje. Ne uspijevaju napraviti karijeru i život završavaju bez ugleda.
Okruglo lice odaje temperamentnu prirodu. Osobe s takvim licem su hrabre, marljive, uredne, srdačne, društvene, darežljive, ljutite, tašte, razdražljive i neizdržljive. Teže za vlašću, uspješne su u trgovini i biznisu.
Duguljasto lice odaje živahnu prirodu. Osobe s takvim licem slijede instikte; one su sanjalice, idealisti, površne, plašljive, nestalne, djetinjaste i lažljive. Nevjerne su i ne drže do svojih obećanja. Mogu da budu vjerski fanatici.
Kupasto lice odaje umne osobe – praktičare, karijeriste, gramzivce i ulizice, spremni da svaku situaciju preokrenu u svoju korist. Mogu biti uspješni bankari, direktori, politički lideri…

 • ČELO I KARAKTER
  Prema izgledu čela navodno su se mogle ocijeniti i druge ljudske osobine:
  · Usko, četvrtasto i ravno čelo – ograničenenost.
  · Nisko čelo – znak grube prirode, surovosti i zloće.
  · Četvrtasto, oblo čelo – razum, inteligencija.
  · Izduženo, ovalno čelo – sanjalica, idealista, maštar.
  · Široko čelo, malo udubljeno – umna snaga, inteligencija.
  · Čelo koje izgleda kao da se rasplinjuje – nesrećna i nesređena osoba.
  · Čelo ispupčeno u sredini, koščato, široko i visoko – mislilac, plemenita osoba koja razumije svaku situaciju.
  · Čelo okruglo i ispupčeno – slavoljubive bundžije.
  · Čelo okruglo kao lopta – prostota, lijenost, podlost;
  · Trouglasto, široko, malo ispupčeno čelo – nježnost, suptilnost, sanjalaštvo, prilagodljivost.
  · Čelo koje se nikad ne nabora – egocentrični flegmatik, loš karakter.

TRI DLAKE ZA VJERNOST : U orijentalnim vjerovanjima guste obrve označavaju ljudsku plemenitost, vjeru i čast. Duge obrve ocrtavaju ohole i bezobzirne osobe; rijetke i tanke obrve imaju popustljivi ljudi; srasle obrve govore o mračnim, zatvorenim, zlovoljnim, pakosnim i ljubomornim osobama; ako se obrve savijaju dolje riječ je o nepromišljenim osobama, a ako se uzdižu gore u pitanju su ponosne i ambiciozne osobe koje ne vole da im se proturiječi. Ravne obrve imaju oprezni ljudi, a obrve koje se spajaju s nosem imaju navodno osobe sklone ezoteriji i čarobnjaštvu. Za osobu kojoj se između obrva pojavljivala tamna poprečna žila govorilo se da neće imati dug život i da će uskoro umrijeti. Onaj kome zaigraju obrve, vjerovalo se da će doživiti veliko veselje.
Dlake iz obrva koristile su se u magiji: ako bi se u amuletu nosilo tri dlake iz obrve voljene osobe vjerovalo se da će biti vijerna, a ukoliko bi se dlaka iz obrve zalijepila za kaput neke druge osobe, smatralo se očitim da ga je vlasnik obrve začarao. Majke su svoju djecu lizale između obrva da bi ustanovile da li im je dijete začarano. Ako bi koža imala slan ukus to je značilo da jeste, te je dječje obrve trebalo oprati posvećenom vodom.
Sanjati guste obrve – zaštita, sigurnost; rijetke obrve – ugodan događaj; lijepe obrve – veselje.

OPASNE ZLE OČI: Oči se tradicionalno nazivaju “ogledalima duše” i predstavljaju duboko osobni i emocionalni simbol. Vjerovalo se da crne oči odaju moralnost i vjeru, a sitne, crne, iskričave oči, označavaju prefriganost i lukavost; plave oči simboliziraju sumnjičavost i ljubomoru, a pripadaju inteligentnim osobama koje bi mogle razviti moć proricanja; osobe sa smeđim očima obično su prijeke naravi, vijerni i odani supružnici; crvenkaste oči oponiraju vjeri, a zelene oči ukazuje na kreativnost, revnost i hrabrost. Osobe sa sivim očima su navodno proračunate, a osobe koje imaju duboko upale, sitne, mutnoplave oči su sumnjičave, grube i bezdušne. Za osobe s upaljenim, crvenim očima govorilo se da su zle, okrutne i nesimpatične. U narodu se vjerovalo da smeđe oči nakon smrti zadržavaju sjaj, dok se plave oči odmah ugase. S druge strane, vjerovalo se da plave oči vide dalje od smeđih.
Vjeruje se da duša ima dva oka, jedno gleda vrijeme, a drugo je okrenuto vječnosti. Egipatski sarkofazi su se po pravilu ukrašavali crtežima očiju, jer se vjerovalo da umrli kroz njih može pratiti šta se zbiva u vanjskom svijetu. U islamskim vjerovanjima se kaže da su zle (urokljive oči uzrok smrti polovice čovječanstva, one prazne obiteljske domove, a pune grobnice. Posebno su se smatrale opasnim oči starih žena i nevjesta. Ljudske su se oči koristile za spravljanje magičnih napitaka.
Hamajlije u obliku oka, navodno, anuliraju uticaj urokljivih pogleda i stimulišu dobro zdravlje, hrabrost i mudrost. Smatra se dobrim predznakom ako zaigra desno oko, a lošim ako bi zaigra lijevo. Zasvrbi li nekog oba oka, vjerovalo se da će uskoro plakati. Tko bi jeo ptičije oči, imao bi oštar vid. Vid se također mogao izoštriti ako bi se oko vrata nosio smaragd.

NOS I PONOS: Kakv nos, takav ponos, kaže narod, aludirajući na tradicionalno vjerovanje da veličina i izgled nosa simbolizira mušku seksualnost. U antičkim vremenima, vjerovalo se da je nos simbolizira oštroumnost, plemenitost, ljepotu, sklad i harmoniju. Lijep nos je znak lijepe naravi.
Po obliku i veličine nosa J. C. Lavater, najpoznatijeg tumač fizonomije, pokušavao je da pronikne u karakter i inteligenciju osobe, pa je došao do ovih zaključaka: mali nos imaju osobe sklone umovanju; nos svinut u luk blizu čela pripada strogim vođama; pravilan nos nose uravnotežene ličnosti; širok nos odaje izuzetne osobe; prčast nos pripada ljubomornim osobama; povijen vrh nosa imaju zajedljivci; naboran nos pripada osobama dobre prirode, a nos koji je u gornjem dijelu savijen u luk, odaje raskalašene ljude sklone bludu i perverzijama. Nos sa malim nosnicama imaju ljutibabe, a nos sa širim nosnicama imaju osobe sklona putenim zadovoljstvima.
Narodna iskustva pridodaju i ovo: šiljasti nos odaje osobu za koju se govori da je živi vrag; tupi nos imaju neiskrene i nestabilne osobe; orlovski nos stroge, pravedne i velikodušne osobe; mali nos je karakterističan za tihe osobe, sluge i lopove; tanak nos odaje nervozne; velik nos – agresivne; kratak nos – miroljubive, a dugi nos – brižne osobe.
Ako nos svrbi, osoba će se ljutiti ili svađati; ako krvari – predstoji bolest; ako krvari iz lijeve nozdrve – iznenadan novčani dobitak; ako krvari iz desne – moguća smrt u obitelji. Nije dobro trudnicama odbijati želju za nečim kiselim – ako im se ne udovolji – moglo se destiti da bebu rode bez nosa.
Sanjati nos – isuviše ste povjerljivi; sanjati da imate velik nos – sreća, dobit; sanjati slinav nos – javna sramota, bruka.

VRAŽIJE ČELO: Ako se dijete rodi sa plavom venom na nosu, vjerovalo se da neće imati dug život i da se nikad neće udati ili oženiti. Ako bi mu kakva žilica prelazila strmo preko čela, vjerovalo se da će kad odraste biti veoma sposobna osoba. Čelo sa tri bore imaju idealisti, lucidni i umni ljudi, lako zaljubljive osobe, koje su spremne da se žrtvuju za pravdu i ostvarenja svojih snova. Vjerovalo se da je vražije čelo izbrazdano dubokim vodoravnim crtama i rogovima što ga čine mračnim i zlokobnim.
Ako su bore na čelu paralelne, vjerovalo se da je osoba inteligentna, mudra i racionalna, a ako uopće nema, vjerovalo se da je riječ o hladnoj i zlobnoj osobi. Također se vjerovalo da će se osoba onoliko puta ženiti ili udavati koliko ima bora između stisnutih obrva.

BOŽIJA OBILJEŽJA: Madež se smatra simbolom Božijeg obilježja, koje određuje sudbina svakog čovjeka. Ako je trudnica često brala borovnice u vrijeme trudnoće, vjerovalo se da će dijete imati brojne madeže. Govorilo se da će osoba s madežom u obrvama završiti vješanjem, a osobu koja ga ima na ušima okončat će život utapanjem. Osobe s velikim madežima su navodno vidovite i imaju dar proricanja sudbine. Tko je imao četvrtast madež, vjerovalo se da nema sreće; tko je imao okrugao ili ispupčen – bio je izuzetno sretan; madeži na lijevoj strani tijela donose nesreću, a na desnoj – sreću; što je madež dlakaviji, to donosi više suza… Za osobe sa svijetlim madežima govorilo se da su sklone nečasnim poslovima i špijuniranju.

 

Napomena: Knjiga tajni je jedinstvena enciklopedija tajnih učenja, zaboravljenih znanja i narodnih vjerovanja. Ima 730 strana, preko 3500 pojmova i 700 fotografija. Cijena – 50,00 KM. 
Knjiga se može naručiti putem tel. 033 653 918 ili 061 836 116 ili putem interneta – E-mail ahmed@bosnic.com

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI