0
OVIH DANA VENERA JE NA FIKSNOJ ZVIJEZDI ALGOL

OVIH DANA VENERA JE NA FIKSNOJ ZVIJEZDI ALGOL

OVIH DANA VENERA JE NA FIKSNOJ ZVIJEZDI ALGOL

Evo koju riječ o famoznoj, misterioznoj, ozloglašenoj  fiksnoj zvezdi Algol, koja se nalazi na 26,10  Bika u sazviježđu Persej.

Venera se ovih dana nalazi  u konjunkciji sa njom.  Algol, prema Grcima, po mitologiji naziva se “glava Meduze”; zvijezda prestavlja Meduzinu glavu koju je Persej iskoristio da bi spasao Andromedu, kao i svoju majku. Arapi su je nazivali Ras al Ghul, u prevodu Glava demona. Kroz dug vijek astrologije, mnogi se plaše njenog djelovanja.

 

U astronomiji Algol (tročlani zvijezdani sistem), Beta Persei je jedna od najpoznatijih promjenljivih zvijezda koja mijenja svoj sjaj u periodu od oko tri dana (2,87). U maksimumu njena magnituda iznosi 2,2, a u minimumu 3,5. Algol je bijela, višestruka, eklipsna, pomračujuća promjenljiva zvijezda i predstavlja prototip promjenljivih zvijezda. Zapravo postoje dvije, Algol A, sjajnija  i Algol B, tamnija. Do opadanja sjaja Algola A, glavne zvijezde,  dolazi kada tamnija zvijezda zakloni drugu svjetliju zvijezdu (za posmatrača sa Zemlje). OVO TRAJE NEKOLIKO ČASA.

Od nas je zvijezda udaljena 92,8 svijetlosnih godina u sazviježđu Persej. Persej je jedno većih sazviježđa koje se proteže od Kasiopeje pa skoro do Plejada u znaku Bika.

 

Mnoge su legende vezane za Perseja, najpoznatija od njih je spasavanje Andromede. Ukratko, u sazviježđu Persej nalazi se ta  Meduza (sada je to Algol o kome govorimo),  a koja je po legendi bila jedna od tri Gorgone, koja je bila smrtna za razliku od druge dvije  koju se bile besmrtne. Po mitologiji Kasiopejinu kćer Andromedu (koja predstavlja danas sazviježđe)  je spasao Persej, odrubivši glavu Meduzi, koja je po priči nekada bila prelijepa, ali su je napastvovali, i jedna od boginja iz zavisti njenu predivnu kovrđavu kosu pretvorila je u zmije, ali je Meduza  imala moć da jednim pogledom pretvara ljude u kamen, pa su je se plašili, ali je Persej uspio da je nadvlada tako što je sklonio pogled.  Persej se prikazuje na slikama sa njenom glavom.

 

Fiksna zvijezda Algol simbolizuje tu Meduzu. Nazvana je vražja zvijezda zbog svog promjenljivog sjaja, jer je to bilo neobično po mišljenju tadašnjih astronoma. Do toga zapravo dolazi zbog prisustva još jedne zvijezde Algola B, koja je tamnija. Povremeno, gledano sa Zemlje, tamnija prelazi preko svijetlije, te se tako povećava i smanjuje sjaj poznate fiksne zvijezde Algola A.

Ideja da zvijezdu Algol čine dvije zvijezde od kojih ona slabijeg sjaja pomračuje glavnu zvijezdu, vremenom je prihvaćena, a konačnu potvrdu dao  je 1889 godine, Herman Fogel. Algol ima dva minimuma sjaja: primarni minimum se dešava kada manje sjajna zvijezda zakloni sjajniju, i vidljiv je golim okom, a sekundarni minimum kada sjajnija zakloni manje sjajnu.

Grci su je zvali “đavolja glava” sa uticajem Marsa i Saturna, ALI poznato je da su smatrali da ima i  pozitivno djelovanje tipa Jupitera i Venere. Algol predstavlja planetarnu energiju koja se može usmjeriti ka pozitivnom ili negativnom djelovanju. Nikola Tesla je imao Algola na Uranu na Ascendentu.  Albert Anštajn je imao Plutona na Algolu. Znamo njihove živote naučnika stvaralaca budućnosti. Ali imala ga je Jovanka Orleanka na Saturnu,  i Isidora Dankan na Plutonu… znamo i njihove živote.

Po legendi boginja Atina je dala čuvenom grčkom ljekaru Asklepiosu, mudracu, dva vrča meduzine krvi, jedan vrč koji uništava, a drugi koji liječi… Kako ko upotrijebi. Očigledno da bi se dale precizne prognoze treba pratiti kada je period kad nastupi eklipsa, kada koja zvijezda zakloni onu drugu…možda se tada neće naći neka planeta u kontaktu sa njom, ili će se naći…jer evidentno je da postoje dva ispoljavanja ove specifične zvijezde. Ali i evidentno je i to da stvara napetu nukleus energiju u kosmosu, koja može da se iskoristi na konstruktivan ili destruktivan način. S obzirom da je Venera  na Algolu,  žene  “sjede kao na bombi”, ali i muškarci, potrebna je jaka samokontrola i ženama i muškarcima, smirivati “vatru u krvi”, spuštati “loptu” u razgovorima, eventualnim prepirkama. Ono što možemo je da mislimo pozitivno, da ne reagujemo na eventualne provokacije, da niske energije poput zavisti eliminišemo, da pustimo druge da žive u miru, i narodnim riječnikom da “gledamo svoja posla”.  Konstruktivan pristup sebi i drugima je ljekovit.

Astrolog Olga Milošević / olga23milosevic@gmail.com / foto pixabay.com/ trecadimenzija.com

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI