0
PRIHVATANJE UMJESTO OPIRANJA

PRIHVATANJE UMJESTO OPIRANJA

PRIHVATANJE UMJESTO OPIRANJA

Ono čemu se opireš, još više jača tvojim opiranjem. Zato, rađe usmjeri energiju na prihvatanje, umjesto na opiranje.
“What you resist, it persists!” (C.G. Jung) popularna je izreka u duhovnosti .

Poenta je u tome da kad god se opiremo situaciji u životu ili jednom dijelu svoje ličnosti koji želimo promjeniti, mi time ustvari dodajemo gorivo na već postojeće. Naime, mi ulažemo svoju pažnju, usmjeravamo svoj fokus aktivnosti, a time i životnu energiju na opiranje i time samo jačamo postojeći problem.
“Ti si tamo gdje je tvoja pažnja!” , stara je izreka. A to znači gdje je naša pažnja, tamo je naša Svijest i Energija.

Npr. ako smo bolesni, mi se po automatizmu borbe za opstanak, opiremo bolesti i “borimo se” protiv nje. Tajna je u suprotnom postupku – prihvatanju postojanja bolesti u našem životu i shvatanju da je bolest došla kao naš učitelj jer nas želi nečemu naučiti. To je vrlo teško u početku, ali ako usvojimo stav da je naša bolest izlječiva, ma o kako “teškoj” bolesti se radilo, onda ćemo energiju davati tom stavu – da se mi možemo izliječiti. Isto tako, tada energiju dajemo stavu da nas je bolest došla nečemu naučiti i onda ulažemo sve svoje potencijale da shvatimo lekciju u njoj.

Dakle, kada obrnemo proces i iz pozicije opiranja pređemo na poziciju prihvatanja, tada radikalno mijenjamo svoj život i to na bolje. U radu s klijentima, to često podvlačim jer sve dok ne naučimo lekciju nećemo istinski ozdraviti. Tačnije, dok ne osvijestimo krajnji uzrok bolesti koji je u 80 odsto slučajeva psihosomatski, kako to tvrdi i zvanična medicina.

Šta to znači?

To znači da je uzrok u mentalnom ili emocionalnom sklopu, a ponekad i u karmičkom porijeklu. Kada osvijestimo a potom energetski “počistimo” u našem mentalnom ili emocionalnom tijelu taj uzrok, ta bolest se više nikada neće javiti jer smo lekciju naučili. Zato uvijek insistiram na tome da osoba osvijesti prave razloge svoje bolesti ili blokade jer se osvješćenošću višestruko ubrzava proces izliječenja.

Ista je stvar i sa teškim situacijama u našem životu. Gubitak posla, imovine, zdravlja, dragih osoba, razvod braka, itd., uvijek predstavljaju male “zemljotrese” i od njih se teško i polako oporavljamo. Zašto teško i zašto polako? Upravo zbog razloga koji smo naveli na početku teksta. Svakoj od tih teških situacija se jako opiremo i ne želimo ih imati u svom životu i sve što hoćemo je da se što prije riješe i odu iz našeg života.

Međutim, takav stav opiranja ne samo da ih neće udaljiti efikasno, već će nam po Zakonu privlačenja, nastaviti dovoditi u život iste takve ili slične situacije, sve dok ne naučimo lekciju.
Prihvatati sve onako kako jeste i kako nam dolazi u život je vrhunska mudrost. Neopiranje i potom razumijevanje situacije i razloga zbog čega nam je došla u život, jedini je efikasan recept da ne doživljavamo i dalje drame u našem životu. U biti, radi se o procesu razvijanja osobne mudrosti, a ta mudrost, ako je počnemo razvijati, vodit će nas korak po korak, svojim smjernicama ka mirnijem, skladnijem i srećnijem življenju.

Namaste!

Utočište – Sanctuary

Image by Free-Photos from Pixabay

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI