0
Sedam bitnih činjenica o dragom kamenu Karneolu

Sedam bitnih činjenica o dragom kamenu Karneolu

  1. Ovaj dragi kamen je srodnik gorskog kristala. Spada u grupu kalcedona, poznatu kao grupa ahata. Kao što je srodan gorskom kristalu, prema sastavu, tako je srodan oniksu, hrizoprasu, ahatu, heliotropu i aventurinu. Ovaj dragi kamen možete lako zamjeniti sa sardom, koji je tamniji i dosta tvrđi.
  2. Nije sigurno kako je nastalo njegovo ime. pretpostavlja se da je nastalo od strane latinske riječi caro, carnis što znači meso. Pored toga, ima i povezanost sa srednjevjekovnim latinskim jezikom, prema riječi corneolus koja korijenski potiče od cornelus, njeno značenje je drenjak. Njegova boja svakako varira od svijetlog tona narančaste do crvene boje poput boje drenjka.
  3. Svoju prepoznatljivu boju duguje tragovima jona željeza u svojoj strukturi.
  4. Vjeruje se da je karneol mineral koji pomaže sa motivacijom za djelovanje. U nama može pobuditi osjećaj za vodstvo i hrabrost. Pomaže mirnim ljudima da kroz komunikaciju izraze jasnije svoje misli, ukoliko osoba meditira sa ovim mineralom na grlenoj cakri.
  5. Ovaj mineral jako pozitivno djeluje na ženski hormonalni sistem. Naš servis je u toku istraživanja učinka ovog minerala primjetio da on pomaže sa problemima vezanim za klimakteriji, menstrualni ciklus i promjene raspoložena kod žena. Područja organizma na koje utiče su reproduktivni trakt i niža srčana čakra. Osobama sa naglašenom muškom energijom pomažu pri postizanju balansa.
  6. Stari egipćani su smatrali da ovaj mineral simbolizira zalazeće Sunce. Vezali su ga za božicu isis. Na taj način, karneolu su dali simboliku ljubavi, fertilnosti i romance. Ratnici su u srednjem vijeku vjerovali da ovaj mineral daje veliku hrabrost i nadmoć nad neprijateljem.
  7. Karneol je biblijski kamen. Bio je prvi od dvanaest dragih kamenova na grudnom štitniku Arona, sveštenika i Mojsijevog brata. Arapi su smatrali da ovaj mineral zaustavlja krvarenje, a jevreji su vjerovali da ovaj mineral zaustavlja kugu.

Karneol ima blaga zračenja, koje neke osobe teško receptuju i osjete. Ukoliko trebate savjete o korištenju ovog minerala, javite mi se putem poruke na facebook.  

Ana Domink Rodić

Sedam bitnih činjenica o dragom kamenu Karneolu

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI