0

SKRIVENA ZNAČENJA BOJE

Kada birate partnera za ljubav, brak, daleko putovanje ili posao, dobar je predznak ako je njegova sretna boja drugačija od vaše sretne boje, jer ćete u suprotnom – prema starim vjerovanjima – doživiti razočarenje i neuspjeh.

Tekst radjen na temelju sadrzaja “Knjige tajni” Ahmeda Bosnića.

Boje koje se najviše pominju u mitologiji i narodnim vjerovanjima su bijela, crna, crvena, zelena, plava i žuta, iako i ostale boje imaju specifičnu simboliku i značenje i smatraju se u određenim okolnostima – sretnim ili nesretnim. Filon Aleksandrijski smatrao je da je Univerzum sažet u četiri boje, koje simboliziraju četiri elementa: bijela boja simbolizira zemlju; zelena vodu; ljubičasta zrak, a crvena vatru. S druge strane, sedam duginih boja dovodilo se u vezu sa sedam nebesa, sedam planeta, sedam muzičkih nota, sedam dana u nedjelji… Prema C. G. Jungu u psihoanalitičkoj koncepciji, boja odaje glavne čovjekove psihičke funkcije: misao, osjećaj, intuiciju i osjet.
Šta nam govore i kakve nam poruke šalju?

BIJELA: Boja svitanja, čistoće i djevičanske nevinosti, radosti i prazničkog raspoloženja. Boja istoka, nade i povratka. Vjeruje se da na ljudsku dušu djeluje poput tišine, ali ne tišine smrti, nego tišine brojnih živih i životnih mogućnosti. Kako je neko lijepo zabilježio bijelo je boja prvih koraka duše prije uzleta žrtvovanih ratnika. To je boja vjenčanica i svadbene radosti. Bijele zastavice iznad beduinskih čadora širom arapskog svijeta, označavaju da u njima žive djevojke prispjele za udaju. Bijela boja u Kelta predstavlja boju kraljeva i svećenićke klase. U japanskom budizmu se bijeli lopoč povezuje sa stanjem spoznaje velikog Buddhe. Ipak, bijela boja nerijetko znači i smrt, a bijeli konj u snu, vjeruje se da predskazuje tugu i nesreću. Sanjati bijelu boju – bezbrižnost, radost.

CRNA: Njena simbolika je najčešće negativna: beznađe, mrak, kaos, smrt, tuga, bolest, duševno pomračenje… Crna je boja Sotone, vještica i demona. Identificira se sa manifestacijama zla; u tarotu je to boja Smrti. Crnim jajima pripisivale su se magične moći. Crne kokoši su nagovještavale bijedu, a crni pijetlovi su se navodno pretvarali u demone. Crna golubica u starom Egiptu je hijeroglif za ženu koja ostaje udovica do kraja života, a Jahač Apokalipse jaše crnog konja. Crni čovjek je postao jedan od najpoznatijih magijskih simbola koji ulijevaju strah. Rimljani su nesretan dan označivali crnim kamenom, a Juda izdajnik okružen je crnim. Vezati cvijeće crnom vrpcom kažu da predskazuje skoru smrt. Ko uza se nosi zub od crnog psa – nikad ga psi neće napasti. Crna boja u snu predskazuje zlo, tugu i nesreću.

ZELENA: Simbolizira snagu, vjeru, blagostanje, uskrsnuće, dugovječnost i besmrtnost; to je boja biljki koje niču i života koji se rađa. U islamu to je boja obitelji, materijalnog i duhovnog blaga, raja i spoznaje. Vjeruje se da je ogrtač Božijeg poslanika Muhammeda a.s. bio zelen. U srednjem vijeku zelena je bila boja farmaceuta i liječničke odore, jer su liječnici u liječenju koristili ljekovito bilje. U Bizantu je zeleno svjetlo imalo okultno značenje, a u orfičkoj tradiciji zelena je svjetlost duha što je na početku vremena oplodio iskonske vode. Vjerovalo se da zelena svjetlost smaragda (koji se smatra papinskim kamenom) proniče u najčuvanije tajne. Ipak, postoje i narodi koji zelenu smatraju bojom “malih ljudi”. U tim se vjerovanjima zelena smatra posebno nesretnom za zaljubljene. Darovati ujutro nekome zeleni predmet donosi sreću. Sanjati zeleno, uspjeh, dobit, veselje, putovanje.

CRVENA: To je boja žrtve i nebeskih vatri, boja ljepote i bogatstva, ljubavi, strasti i mržnje, krvi, bluda i rata, boja koja se povezuje s magijom i sotnizmom. To je boja duše, ezoteričke spoznaje i tajnih vještina. Za ljude sa crvenim bradama govorilo se da su urokljivi i da donose nesreću. Crvena tinta, kao i crvena ruža, smatrana je nesretnom ako bi se koristila za pisanje ljubavnih pisama. Vjeruje se da crveni talisman štite od urokljivih očiju, zlih duhova i vještica, a crvena boja kockarima donosi dobit i sreću. Crvena odjeća na muškarcima obara ugled i stimulira ogovaranje, a ženama donosi svježinu i radost. Prema biblijskim legendama za stvaranje čovjeka bila je upotrijebljena crvena glina. U Japanu to je boja iskrenosti i sreće i nose je isključivo žene. U drevnom Rimu crvena je bila boja plemstva, generala i patricija. Sanjati crveno – sreća u ljubavi, nesporazumi na poslu.

PLAVA: Boja neba, bezdani, hladnoće, sanjarenja… Simbolizira mudrost, istinu, intelekt, vijernost, postojanost, milosrđe, odanost, čednost, mir i plemenitost. Smiruje i harmonizira. Lančići od plavih bisera štiti od gripe, prehlade i zapaljenja, a plava ogrlica liječi groznicu. Ona odaje prazninu, prostor bez granica i smatra se najhladnijom od svih boja. Egipćani su je smatrali bojom istine. U tibetanskom budizmu ona je boja transcendentne mudrosti. Nositi plavo na dan vjenčanja donosi sreću, štiti od zlih duhova i urokljivih očiju. Drevni astrolozi su vjerovali da drago kamenje koje zrači plavom bojom (plavi dijamant, ametist, tirkiz, safir, jaspis…) nosi uticaje Jupitera. Kuća obojene u plavo, u Poljskoj označava da u njoj živi djevojka za udaju. Muškarci koji bi u proljeće ugledali plavi cvijet, smatrani su vjernim. U snovima plava boja označava sumnjive planove, smrt ili sahranu.

ŽUTA: Boja zlata, sunčeve svjetlosti, kreativne intuicije, ljubomore, mržnje i strasti, bogate žetve i sticanja imetka. Smatrana je bojom bogova; ona prenosi mladost, snagu i božansku vječnost, te posreduje između ljudi i bogova. U nekim krajevima ona simbolizira slabost i bolest, izuzev kod odjevnih predmeta od puplina, svile i brokata, koji simboliziraju radost i sreću. Vjerovalo da žuto cvijeće na vjenčanju donosi nesreću. Stoga se mladencima izbjegavalo darivanje poklona žute boje. Žuta boja kože na licu odaje bolest, patnju i smrt. Romi smatraju da žuta odjeća ženama daje privlačnost i da ih ispunjava radošću. S druge strane, onaj ko bi u proljeće ugledao prvog žutog leptira, nadao se sretnoj i uspješnoj godini. Ko sanja žutu boju, vjerovalo se da će doživiti neugodnost ili promjene u životu.

SIVA: Iako je u kršćanstvu označavala uskrsnuće mrtvih, siva boja se smatrala bojom duhova; bojom nesigurnosti, pokajanja, straha, konformizma i smrti, ali i bojom umjerenosti i konstantnosti. Vjeruje se da siva boja u ljudskoj auri otkriva mjesta bolesti ili nekakvog fizičkog poremećaja ili nedostatka. Smatra se da novorođenčad u majčinoj utrobi vide samo sivu boju; tek u prvoj godini svoga života ona postaju svjesna i ostalih boja. Psihoterapeuti smatraju da siva boja izaziva osjećaj tuge i bezizlaznosti. Sanjati sivu boju – smrt, sahrana, tuga…

BOJE I HOROSKOP: Stari astrolozi su vjerovali da svaki znak zodijaka ima svoju sretnu boju, koja utječe na prirodu i sudbinu ličnosti rođene u tom horoskopskom znaku. Evo kako to izgledalo:
– Ovan – crvena, crna, bijela;
– Bik – sve nijanse plave;
– Blizanci – narandžasta, plava;
– Rak – žuta, narandžasta, indigo;
– Lav – žuta i narandžasta;
– Djevica – žutozelena, smeđa, krem;
– Vaga – zelena, purpurna, roza;
– Škorpija – crvena, plavozelena;
– Strijelac – plava, purpurnobijela;
– Jarac – zelena, crna, siva, indigo, ljubičasta;
– Vodolija – ljubičasta, svijetložuta;
– Ribe – ljubičasta, svijetlozelena i plava.

BOJE ŽALOSTI: Poznato je da su boje žalosti u različitim krajevima svijeta nerjetko oprečne simbolike. Pogledajmo: Armenija (ljubičasta), Vijetnam (žuta), Kina (bijela), Egipat (žuta), Etiopija (svijetlosmeđa), Iran (svijetloplava), Japan (bijela), Južna Afrika (crvena), Sirija (ljubičasta), Ujedinjeno kraljevstvo (crna), SAD (crna).

BOJE I PLANETE: Još od Babilona i Kaldeje, drevni zvjezdoznanci su vjerovali da svakoj planeti pripada odgovarajuća boja. Tabela je izgledala ovako: Sunce – zlatna, narandžasta i žuta; Mjesec – bijela; Mars – blijedocrvena; Merkur – neutralni tonovi i svijetlozelena; Venera – zelena i plava; Jupiter – plava i purpurna; Saturn – crna i tamnoplava.

 

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI