0
SRCE MAGIJSKIH UČENJA

SRCE MAGIJSKIH UČENJA

SRCE MAGIJSKIH UČENJA

Mnogi istraživači smatraju da je vefk srce i suština magijskih vještina i učenja i da je njegov domet i utjecaj krajnje – blagotvoran!

Istražujući orijentalna tajna učenja, proteklih decenija imao sam priliku razgovarti s velikim broj zanimljivih ljudi i zaviriti u mnoge nacionalne biblioteke i muzeje zemalja Bliskog i Srednjeg istoka.

U Sani (Jemen), Amanu (jordan), Bagdadu (Irak) i Kairu (Egipat) sam razgovarao sa zanimljivim teolozima i učenjacima, koji su skoro cijele svoje živote posvetili istraživanjima tajnih magijskih vještina i učenja u predislamskom i islamskom vremenu. Njihova saznanja su me uveliko uvjerila da su moći drevnih magičnih formulacija, molitvi i zapisa, kao što su čudesni vefkovi, i magičnih obrednih ceremonijala uveliko utjecali na povijest tog burnog podneblja.

PRIVILEGIJA ODABRANIH: Svi oni, kao i mnogi drugi istraživači vrijedne sufističke baštine, s kojima sam vodio duge razgovore u vrijeme kada sam pisao svoju knjigu „Zapisi i hamajlije“, smatrali su da su veflovi suština i srce blagotvornih magijskih vještina i učenja, a njihovi dometi i djelotvorni učinci – zaključio sam – da su krajnje nesagledivi.

Tajna spravljanja vefkova u starim je vremenima bila privilegija samo odabranih pojedinaca i najmoćnijih vladarskih kuća, porodica ili ultratajnih društava.

U prastaroj Indiji to su bili članovi hermetičkog udruženja Devet nepoznatih; u starom su Egiptu to bili žreci, čuvari tajnih znanja u Kućama života; u drevnoj Persiji i Mediji, tu su privilegiju njegovali pripadnici magijskog reda i ezoterijskog kulta zoroastrijanskog svećenstva, čija su učenja predstavljala nepresušno vrelo drevnog okultizma, čije domete nismo u stanju pratiti, ali sam potpuno siguran da i danas vrše utjecaj na svjetska politička zbivanja, kanališući mnoge političke tendencije i kretanja za koja ne možemo naći racionalna objašnjenja…

TAJNA MAGIČNIH KVADRATA: Danas je rijetko kome poznato da je riječ magija upravo izvedena iz perzijske riječi “mag”, što ne znači ništa drugo do “svećenik”, a ne čarobnjak. Zapravo, perzijski su svećenici uistinu pripadali moćnoj nasljednoj kasti, koja je poznavala najsuptilnija i najmoćnija tajna magijska znanja drevnih babilonskih i kaldejskih mudraca, za koje se danas s pravom smatra da su bili oci magijske znanosti.

Samo mali dio njihovog močnog učenja sačuvan je u himnama Gathe, u svetoj knjizi Avesti (Znanje), a zoroastrizam je bio skoro dvanaest stoljeća službena perzijska religija u doba čak triju velikih carstava: Ahemenidskog (od 5. do 3. st. pr. n. e), Partskog (od 3. st. pr. n. e. do 3. st. n. e) i Sasanidskog (od 3. do 7. st. n. e).

Pojednostavljeno govoreći vefk (wafq, wifq) predstavlja magični kvadrat čudesno blagotvornih svojstava čiji sadržaj predstavlja suštinu i srž tajnih vještina i učenja Orijenta. Obično se radi o šifriranim ili numeričkim vrijednostima harfova (slova), magičnih formulacija, kuranskih sadržaja…, kojima se u hebrejskim i arapskim tajnim učenjima pripisuju izuzetne mistične i blagotvorne moći.

S druge strane, riječ je o magičnim kvadratima u kojima je najčešće zbir brojeva ispisanih horizontalno, vertikalno i dijagonalno uvijek istih vrijednosti. Obično se radi o numeričkim vrijednostima slova (harfova), kojima se u hebrejskim i arapskim tajnim učenjima pripisuju iscjeljiteljske ili magične moći.
Najdjelotvornije orijentalne hamajlije, talismani ili zapisi, ne mogu se ni zamisliti bez vefkova, koji najčešće predstavljaju magičnu suštinu čudesnih dometa i nevjerovatnih moći.

NESAGLEDIVI DOMETI: Vefkovi se najčešće koriste da bi se u njih upisala srž blagotvornih poruka i naređenja duhovnim bićima, koja se mogu pobrinuti za – ozdravljenje, zaštitu od crne magije, ostvarivanje životnih želja i ciljeva, uspješno poslovanje, porodičnu harmoniju, uništavanje neprijatelja, sticanje određenih fizičkih, psihičkih ili parapsiholoških osobina i kvaliteta, itd. Vefk je, na neki način, istinski garant da će te poruke i naređenja biti bezuvjetno poštovani i realizirani od negativnih duhovnih napasnika.

Pored toga što su vrlo često sastavni dio moćnih hamajlijskih zapisa, vefkovi su se u prošlosti koristili i kao zasebni magijski zapisi. Obično su se njihovi sadržaji, uz poseban tajni ceremonijal, gravirali na dragocijeni nakit – prstenove, ogrlice, broševe, narukvice…, a osobe koje su nosile taj magični nakit svjedočile su da su se oslobodile sihira (crne magije) i da su uspjevale ostvariti svoje zelje – od ljubavi do financijskih i materijalnih blagostanja…

NASTAVAK NA SLJEDECEM LINKU:

http://www.bosnic.com/index.asp…

Image by Noupload from Pixabay

Oznake:

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI