0
Staro vjerovanje za maj

Staro vjerovanje za maj: Običaji koji se decenijama prenose s koljena na koljeno!

Staro vjerovanje za maj:

Običaji koji se decenijama prenose s koljena na koljeno!

Maj mjesec se prema crkvenom tumačenju naziva carski, u staroj tradiciji nazivan je traven, cvijetanj ili cvijetnik. Narodni kalendar ima skup manje-više nepisanih pravila za svaki mjesec u godini, kojih se ovdašnji narodi vijekovima pridržavaju.

Tako se maj od davnina smatra mjesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu namjeravali niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Zbog toga su i osobe koje se rode u maju ovakve.

Vesele su i po prirodi vedra duha. Oštrog pogleda, sklone ka naukama i učenju. Pametne su, pa će novac lako zarađivati, ali isto tako i brzo trošiti i zbog toga mogu da imaju velike nevolje. Naizgled su mirne, ali zapravo lako planu i tada mnogo govore. Riječ je o otvorenim osobama koje odmah „u brk” kažu šta hoće i šta o osobi misle. April im je baksuzan mjesec i tada će imati svakakve štete. Treba da se paze bolesti stomaka.

Maj mjesec se smatra granicom između zime i ljeta, a sve ritualne radnje koje se vrše u vezi su sa zdravljem ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve.

Najviše magijskih rituala u predhrišćansko doba vršeno je oko Đurđevdana, jer je od tog dana zavisilo kakav će biti čitav maj.

Običaji i vjerovanja  naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i prije nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mjesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

Iz tog perioda potiče i kićenje vrata, prozora i čitave kuće raznim biljem, kako bi godina i dom bili „berićetni“ – „da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru“. Ponegdje je običaj da ovo kićenje zelenilom vrše na sam Đurđevdan prije zore.

Na đurđevdanskim urancima se mladi opasuju vrbovim prućem „da budu napredni kao vrba“, kite zdravcem „da budu zdravi kao zdravac“, koprivom „da kopriva opeče bolesti sa njim“ i selenom „da im duša miriše kao selen“.
Kaže se  da koliko nedjelja prije Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Moć Jutarnje Rose

Počev od prvoga maja pa tokom cijelog mjeseca, jutarnja rosa ima posebnu magijsku moć. Ukoliko to prilike dozvoljavaju, savršeno bi bilo leći bez odjeće na travu i okupati se u jutarnjoj rosi, koja poslije treba da se osuši na koži. Ova metoda donosi zdravlje i ljepotu. Kako je ovaj ritual ne praktičan za mnoge ljude, može se praktikovati i drugi sa istim efektima. Naime, jutarnja rosa se prikuplja u čistim staklenim bocama i ostavlja da odstoji na suncu jedan dan. Vodicom politi tijelo i izgovarati magične riječi:

” Umivam se čarobnom vodicom da bi me napravila zdravom ljepoticom!”.

Ne brisati tijelo peškirom već ostaviti da se vodica na koži osuši prirodnim putem.

Otvareanje zatvorene SREĆE – Magijska moć jajeta

 

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI