0

TAJNA STARIH CIGANSKIH KARATA

Po mom iskustvu najidealniji način proricanja bilo kojim kartama jeste da se na stol poreda devet karata. Tri puta se karte “bacaju” odnosno redaju za prošlost, tri puta za sadašnjost te tri puta za budućnost. Na taj način je moguće dobiti priličan broj korisnih informacija.

Kako je teško ili gotovo nemoguće precizno odrediti kada se prvi puta, a i gdje, pojavljuju karte za predviđanje sudbine, praktičnije je proanalizirati njihovu međusobnu povezanost i možda tako dokučiti njihovo stvarno porijeklo. Trag nas, prije svega, vodi do čuvene francuske proročice Marie Lenormand i njenih proricateljskih karata koje je snalažljiva divinatorica stvorila kombinacijom starih ciganski karata i običnog igraćeg špila, uz dodatak 12 novih simbola tojest karti. Naime, u Marijinom špilu za falanje nailazimo na veliki broj identičnih karata, čak njih 23: Oblaci, Kuća, Pas, Ključ, Kosac, Zmija, Miš, Sidro, List djeteline, Ljiljani, Dama (Kraljica), Gospodin (Kralj), Prsten, Roda, Srce, Zvijezda, Jahač, Mjesec, Sunce, Dijete, Lisica, Pismo, Buket cvijeća.

Kako su kroz vrijeme i stare ciganske karte doživjele svoju transformaciju, a i komercijalizaciju, bile su osvježene novim korigiranim crtežima i donekle izmjenjenim nazivima. Kako vidimo, u modernim ciganskim kartama, izdanje Piatnik, mogu se lako raspoznati mnogi nazivi i simboli tih starih karata poput karte Bolesnik (Bolest), Srce ili Kupid (Ljubav), Voz (Putovanje, voz je zamjenjen kočijom), Kralj i Kraljica (ljubavnik i Ljubavnica), Plamen (Nesreća, slika požara), Sidro (Nada), Miš (Lopov), i tako dalje.

Slične pojedinosti uočljive su i u špilu Lenormand gdje, na primjer, možemo vidjeti kartu Križ, istu onu koja postoji u modernim ciganskim kartama pod nazivom Vjernost ili kartu Kovčeg koja je ništa drugo nego karta Smrt, itd.

Kako god bilo, jasno je da su ciganske karte mnogo starije od onih madam Lenormand i kao takve zaslužuju da im se posveti veća pažnja i poštovanje. Mada su već odavno stare ciganske karte postale “nove” za sve one zaljubljenike u ovu vrstu divinacije ovaj će tekst biti itekakva poslastica za čitanje i edukaciju.

Prilikom proricanja sa kartama potrebno je da divinator i klijent sjede jedno drugo nasuprot stola. Na samom početku proricatelj pruži klijentu karte da tri puta puhne u njih, a onda ih ona dobro rukom promješa, te ponovo pruži klijentu kako bi ih “presjekao”. Gornji dio presječenih karti se stavi pod onaj donji i počinje se sa redanjem.

Ženskog pitaoca predstavlja karta Kraljica (broj 14), a muškarca koji je ljubavno zanima ili je vezan emotivno za nju karta Kralj (broj 15). Ako je, pak, pitaoc muškarac onda je karta koja ga označava je Kralj a karta žene prema kojoj gaji ljubavne želje Kraljica.

Pošto se, kako vidimo, sve karte poredaju po stolu iz njih se „čita“ cjelokupna sudbina. Karte koje su bliže karti pitaoca označavaju sadašnjost i blisku budućnost a one udaljene daleku budućnost i događaje koji će se desiti tek nakon dužeg vremena.

Značenje karata

 1. Sunce: ova karta donosi sreću i radost.

2. Mjesec: ova karta predviđa čast i sreću. Ako se karta nalazi na određenoj udaljenosti od karte pitaoca, bit će obuzet brigama. Međutim, ako je karta Sunce u blizini, brige su prolazne i rješive.

3. Kuća: karta koja donosi uspjeh u svim poduhvatima. Nalazi li se u blizini karte pitaoca, onda mu obećava uspješan angažman ili skorašnji brak.

4. Ključ: nalazi li se ova karta u neposrednoj blizini karte pitaoca, njegova će se želja ispuniti. No, ako je udaljena – želja se ne ispunjava.

5. Bolesnik: bude li ova karta blizu karte pitaoca nagovještava mu veliku nesreću. Ako je karta Bolesnika položena blizu karte Psa – izgubit ćete prijatelja.

6. Cvijeće: bez svake sumnje, ovo je karta sreće. Ako se nalazi u blizini karte pitaoca, nagovještava sklapanje novog prijateljstva pod neobičnim okolnostima.

7. Kosac: karta koja upozorava na opasnost. Ona će biti izbjegnuta ukoliko se pored nje nalazi neka od sretnih karata, poput recimo karta Sunce.

8. Svinja: ova karta donosi sreću i napredak u svim planovima. Ako se nalazi blizu karte 36 – predviđa sreću u poslovnim poduhvatima. Bude li u blizini karte broj 10 ili karte broj 17, predviđa sreću u familijarnim poslovima i dogovorima. Nađe li se u blizini neke od ovih karata: 18, 30, 31, ili 35, onda donosi sreću u privatnim stvarima. Bude li u blizini karte sa brojem 13 ili 34, onda osigurava sreću i uspjeh u budućnosti.

9. Lisica: karta koja skreće pažnju pitaocu da se pričuva poznanika. Ako se nalazi u blizini njegove karte, onda će biti izdan i prevaren od bliske osobe. No, bude li ova karta udaljena od karte pitaoca, lukava osoba neće uspjeti u svom naumu.

10. Dijete: ova karta obećava mnoga i dugotrajna prijateljstva.

11. Zmija: približava vam se neka nesreća. Budite oprezni, ne vjerujte svakom! Moguće razočaranje u blisku osobu.

12.Jahač: generalno, ova karta pitaoca uvijek donosi dobru sreći izuzev ako nije okružena sa lošim kartama.

13. Pismo: ako bude u blizini karta Oblak (broj 20) onda vijest koja dolazi pitaocu uzrokovat će mnogo manjih briga, no, ne bude li karta Oblak u blizini karte Pismo onda pitaocu dolazi sreća iz daleka.

14. Kraljica: kako je već rečeno ova karta predstavlja ženskog pitaoca (klijenta). A ako se pojavi muškarcu onda simbolizira žensku osobu koja ga emotivno zanima.

15. Kralj: označava muškog pitaoca ili klijenta dok za ženu predstavlja kartu muškarca prema kojem gaji osjećaje ili očekuje ljubav.

16. Ljiljani: karta koja označava dug i sretan život. Nađe li se ova karta iznad one koja predstavlja pitaoca, otkriva kako on ima visoke standarde. Ukoliko se pojavi ispod njegove karte, upozorava ga da bude oprezan u onome što poduzima inače bi mogao doživjeti tugu ili razočaranje.

17. Roda: ova karta predviđa promjenu prebivališta ili napredak u poslu.

18. Prsten: ako se ova karta posloži sa desne strane do karte pitaoca, onda mu najavljuje bogat i sretan brak. Bude li mu sa lijeve strane predviđa nesretan brak, ili pak prekid prijateljstva.

19. Rukovanje: mnoga ugodna poznanstva su moguća ukoliko je ova karta u blizini neke od sljedećih karata: 29, 30, 31 ili 35. Nađe li se u blizini karte broj 36 označava mogućnost da se može nekom vjerovati kada je u pitanju novac, ili u stvarima vezanim za njega. Ako je u blizini karte broj 21, onda će pitaoc imati neku ugodnu društvenu funkciju, a pojavi li se u blizini karte sa brojem 22 – siguran i sretan život je pitaocu osiguran.

20. Oblaci: ova se karta tumači na krajnje zanimljiv način, naime, ako je tamni dio oblaka tojest strana te karte do pitaoca (njegove karte) očekuju ga teška vremena i gubitak u trgovini ili poslovanju, dok ukoliko je do njega svjetli dio karte tojest okrenut prema njegovoj karti, tada mu predstoji dobra sreća.

21. Pas: ova karta označava prisutnost mnogih iskrenih prijatelja. Ako se pojavi do tamne strane karte Oblaci upozorava da budete oprezni u odabiru prijatelja.

22. Sidro: karta koja predviđa čast i uspjeh u svim društvenim aktivnostima. Ako je karta smještena na određenoj udaljenosti od karte pitaoca, predstavlja gubitak samopouzdanja i neuspjeh u nekim planovima čijoj smo se realizaciji jako radovali. Međutim, nađe li se ova karta u blizini karte Pas, to najavljuje pojavljivanje nekog ko će nam biti jako pouzdan.

 1. Miš: to je karta gubitka ili krađe. Ako se karta nalazi u blizini karte pitaoca, lako će se oporaviti od gubitka ili će pronaći ukradeno. Bude li pak udaljena od njegove karte gubitan će biti trajan, nepovratan.

Tajna uspješnog gatanja uvijek se krije u Vašem nadahnuću i maštovitosti. Najmanje su za to zaslužni rekviziti.

24. Metla: karta koja ukazuje na familijarne probleme i nedaće.

25. List djeteline: ova karta predviđa dobre vijesti. Ako se pojavi do tamne strane karte Oblaci i u blizini nema karte broj 2, onda poruka koja dolazi uzrokovat će brige. Budu li pak karta sa brojem 22 ili 23 u blizini, brige će biti kratkotrajne.

26. Zvijezda: ovo je karta dobre i stabilne sreće. Ako se pojavi do tamne strane karte Oblaci, očekuje vas dug i neuspješan put.
 1. Mačka: ako se ova karta nalazi blizu karte sa brojem 16 ili 21, neko će od vas pokušati laskanjem doći do usluge. Nalazi li se blizu neke od ovih karti 24, 28, 30, 32, 34 ili 20 (tamne strane te karte), 11, 9 ili 7 – neki prijatelj će vas u potpunosti razočarati. Ukoliko je blizu karte 21 ili 22, imate među saradnicima neprijatelje.
 2. Mač: karta upozorava da vas zlo napada.
 3. Plamen: ovo je karta dobre sreće. Ona ima svoju posebnost da slabi uticaj svih negativnih karti koje se nalaze oko nje, a jača značenje onih pozitivni koje su u njenoj blizini.
 4. Srce: još jedna sretna karta. Donosi rani i sretan brak kao i sretan familijarni život.
 5. Kupid: sreća u ljubavi, romantika, brak.
 6. Munja: iznenađenje koje vam se sprema nije daleko. Ako se karta nalazi do tamne strane karte Oblaci, doživjet ćete veliko razočaranje.
 7. Razbijeno ogledalo: karta koja predviđa duži period loše sreće tojest neuspjeha i zapreka.
 8. Voz: ovo je karta putovanja. Također, predviđa prosperitet. Ako se pojavi blizu karte 25, 36 ili 8 – putovanje je povezano sa poslom. Ako je ova karta do karte Sef, onog dijela karte gdje su prikazana otvorena vrata, putovanje neće biti finansijski uspješno. No, ako je karta Voz u blizini karte sa brojem 22, treba očekivati veliki profit kroz neki poduhvat.
 9. Nevjesta: ova karta predskazuje sretan brak ukoliko je pitaoc neoženjen ili neudata. Ako je pitaoc u braku, to je brak koji se sklopio među prijateljima.
 10. Sef: to je karta novca. Ako je ona strana karte na kojoj su prikazana zatvorena vrata u blizini karte pitaoca, onda će poslovi napredovati i očekujte novac, no, ako je onaj dio sa otvorenim vratima u blizini karte pitaoca slijedi mu gubitak.

Raif Esmerović

Oznake: , ,

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI