0

Tulsi – sveti bosiljak

Sveti bosiljak je pravi blagoslov i za roditelje. Naime, imate li tvrdoglavo i neposlušno dijete, nad kojim nemate kontrole, dovoljno je da mu date, na bilo koji način, da pojede tri lista tulsija i ubrzo će se preobraziti u poslušno dijete.

Fasligan ili bosiljak izuzetno je mirisna začinska biljka koju mnogi zaljubljenici bilja uzgajaju u svom vrtu, dvorištu ili pak u saksiji na prozoru. Kako je poznato na svijetu postoji oko šezdesetak vrsta bosiljka a zasigurno najposebniji među njima je indijski bosiljak takozvani Tulsi. U hinduizmu zauzima posebno mjesto kao sveta biljka što uostalom dokazuje latinski naziv Ocimum sanctum. Njegovo prirodno stanište je u jugoistočnom tropskom dijelu Azije i Indijskom potkontinentu.

Koliko je omiljena biljka kod indijskog naroda potvrđuje i dugi spisak vrlina koje ga prema folklornom mišljenju krase. Tulsi, naime, pomaže da unesete stabilnost u svoj život, daruje vašem umu mir, radost i ljubav. Također stimulira priliv novca i poslovni uspjeh. Sveti bosiljak štiti čovjeka od svake vrste ludila a može se koristiti za astralnu projekciju, privlačenje ljubavi i sigurno putovanje.

U vedskoj astrologiji povezan s planetom Mars i elementom vatra što mu daje borbenost i nepobjedivost pred mračnim silama i životnim problemima. Hindusi njegove listove prinose kao dar Višni kako bi im zauzvrat ovaj bog uklonio sve prepreke u životu.

Prema raširenom vjerovanju Tulsi se smatra simbolom sretnog života i blagostanja. Ako se saksija sa ovim cvijećem smjesti u kut dnevnog boravka ne samo da će biti uklonjeni svi nedostaci u toj kući nego i atmosfera postaje prepuna pozitivne energije. Posebno se preporučuje da se saksija smjesti u sjeveroistočnom uglu kuće. Na toj poziciji vjeruje se da Tulsi povećava blagostanje i priziva kućno bogatstvo. Isto tako, pozitivna energija se zadržava i ostaje u cijelom životnom prostoru a negativnost odlazi.

Posadi li se pak na sredini dvorišta sveti bosiljak pojačava vitalnost svih članova kuće. Zbog svog posebnog statusa Hindusi biljku doslovno obožavaju te pored nje često ostave upaljenu lampu “za sreću i prosperitet.”

Čistač negativne energije

U nastavku teksta opisaćemo prilično jednostavne ali djelotvorne recepte kojima se Indijci služe u svakodnevnom životu. Prvi je namjenjen uništavanju crne magije i uroka.

Otkinite četiri ili pet listova svetog bosiljka. Stavite ih u posudu od mesinga, koju ste prethodno ispunili čistom vodom, i ostavite ih u njoj da odstoje 24 sata. Nakon isteka zadanog vremena vodom poprskajte ulazna vrata a onda sve uglove po sobama. Time ćete protjerati negativnu energiju iz svog doma. Upotrebljeno lišće se na kraju rituala baci niz rijeku.

Sveti bosiljak je pravi blagoslov i za roditelje. Naime, imate li tvrdoglavo i neposlušno dijete, nad kojim nemate kontrole, dovoljno je da mu date, na bilo koji način, da pojede tri lista tulsija i ubrzo će se preobraziti u poslušno dijete.

Ovdje ne prestaju njegove magične osobitosti. Naime, ukoliko se suočavate sa problemima na poslu zbog svojih kolega trebate ponedjeljkom uzeti šesnaest sjemenki bosiljka i zamotati ih u bijelu maramicu. Istog dana, ujutro, tu maramicu zakopajte u neku saksiju koja se nalazi u kancelariji ili firmi. Vrlo brzo radne kolege će vam početi iskazivati poštovanje.

Raif Esmerović

Sveta biljka hinduizma

Oznake:

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI