0
Koliko volite - sebe?

Utjecaj planeta u astrologiji

Utjecaj planeta u astrologiji 

SUNCE : Opisuje Ego, način na koji se predstavljamo svijetu i najvažniji je faktor u životu ljudi. Bolji položaj Sunca čini da osoba na koju utječe posjeduje veći broj njegovih karakteristika, a najvažnije su dostojanstvo, snaga, moć, želja za dominacijom, stabilnost, odanost, darežljivost i optimizam. Mjesto u kojem se nalazi Sunce u Natalnom horoskopu, nalazi se i aspekt života u kojemu će pojedinac zablistati i na koji će biti fokusirana najveća pažnja. Predstavlja najvažnija obilježja ličnosti i njenog ponašanja; aktivnosti kojima se bavi i njene odnose prema drugima. Kao simbol mudrosti i optimizma ova svijetla točka svemira je dobrotvor koji blagonaklono promatra svijet i pomaže ljudima izabrati ispravan put. Personificira muškost, također govori i o odnosu prema ocu. Vladar je Ovna, Lava i djelomično Bika.

539029_10151116013438360_1168237298_n

MJESEC : On je odgovoran za raspoloženja, osjećaje i predstavlja intimno okruženje i obitelj. U horoskopima gdje Mjesec ima dosta aspekata sa drugim planetima, izražene su osobine kao što su romantika, emotivnost i sklonost kući i sreći u krugu obitelji. MjestoMjeseca u Natalnom horoskopu određuje aspekte života u kojima smo skloni emocionalnim usponima i padovima. Ujedno određuje tip partnera koji očekujemo (na primjer, ženu saMjesecom u znaku Škorpiona privlačiti će partneri iz grupe Vodenih znakova, bez obzira na njen vladajući znak). Odnosi se na podsvijest, skrivene emocije i osjećaje vezane za porodicu. Simbol je sanjarenja, imaginacije i vječitog idealizma. Njegova osnovna obilježja su kompliciranost, mističnost, magnetizam, dar za umjetnost i okultizam. Također, Mjesec govori i o odnosu prema majci i potomstvu. Personificira ženskost i vladar je Raka.

MERKUR : Simbol je logike i razuma, predstavlja način komunikacije i ophođenja prema drugima. Merkur upravlja logičkim načinom mišljenja, intelektom, razumom i osjetilnim percepcijama. Vlada poslovima u kojima je neophodna mašta, vještina, energija i praktičnost. Mjesto u kojem se Merkur nalazi u Natalnom horoskopu pokazuje dijelove našeg zanimanja kao i način na koji im prilazimo. Ako je loše aspektiran Merkur vlada negativnim duhom, potiče na prijevaru i dovodi do laži i prevara u najrazličitijim oblicima. Ukazuje na radoznalost, želju za kretanjem, promjenama, putovanja, braću, sestre i djecu.Merkur vlada Blizancima, Djevicom i Vodenjakom. Odgovara grčkom bogu Hermesu, glasniku bogova.

VENERA : Kao planeta ljubavi, pored toga što govori o načinu na koji se iskazuju osjećaji, govori i o suosjećajnosti i nježnosti koja se pokazuje prema drugima. U Natalnom horoskopu se odnosi na stvari u kojima pronalazimo zadovoljstva i način na koji ih iskazujemo; umjetničke i romantične težnje, ono što osjećamo prema drugima i ono sto oni osjećaju prema nama. Ljubavni život također je pod utjecajem Venere . Ova planeta upravlja emotivnim kontaktima, moralom, brakom i različitim savezima. Ukazuje na umjetničke talente, kreativnost i estetiku. Smatra se ženskom planetom, a naziva se i malom srećom. Vlada emocijama, prijateljstvima i brine se o lijepim stvarima u životu. Vlada Bikom, Vagom i djelomično Vodenjakom. Njena personifikacija u grčkoj mitologiji je Afrodita, božica ljubavi.

MARS : Mars znači aktivnost, samopouzdanje, želju za pobjedom i sposobnost pojedinca da se dokaže. Smatra se zloćudnim planetom koji je gospodar vatre, bog rata i zaštitnik vojnika; zbog toga posjeduje autodestruktivnost, brutalnost i rušilačke ideje. To je planeta snažnog temperamenta i agresivnosti koja donosi i određene nevolje, probleme i opterećenja. Predstavlja način na koji se borimo i suprotstavljamo ljudima ili stvarima. Upravlja animalnom prirodom, željom i seksualnom energijom. Mars u Natalnom horoskopu označava segment života u koji ulažemo najveću energiju, naše želje i odlučnost za ostvarenjem ambicija. Vlada Ovnom i Škorpionom. Prema grčkoj mitologiji odgovara Arisu, bogu rata.

JUPITER : Usko je povezan sa mudrošću, znanjima, vjerskim i duhovnim temama. Smatra se planetom kojoj se pripisuje najveća sreća. Donosi upornost u najtežim situacijama, pruža blagostanje i uvjete za uspjeh u životu. Jupiter opisuje optimistični pogled na svijet i mogućnosti za koje se možemo izboriti. Dobri aspekti Jupitera stvaraju dobronamjernu prirodu, uspjehe u poslu i braku; dok nepovoljni stvaraju nemarnost i gubljenje talenata na beznačajne stvari. Jupiter je pozitivna planeta koja se odnosi na plemenitu i otmjenu stranu čovjeka, bori se za pravedne stvar, ali ujedno traži i ovozemaljska uživanja. U astrologiji se naziva planetom velike sreće. Vlada Strijelcem i Ribama. U grčkoj mitologiji je predstavljen kroz vrhovnog boga Zeusa.

602008_10151472457468360_1794384305_nSATURN : Govori o disciplini, odgovornostima i naporima koje pojedinac ulaze kroz život. Ova blijeda i spora planeta je simbol prokletstva, smrti i izdaje, pa se zajedno sa Marsomubraja u zloćudne. Veliki Učitelj, kako se još naziva, planeta je karme i dužnosti, a njegovo mjesto u Natalnom horoskopu predstavlja ograničenje slobode izbora i aspekt života u kojemu se osjećamo najnesigurnijim i u kojem težimo pronaći način da to nadoknadimo. Ujedno je planet iskušenja koji nas suočava sa strahovima i slabostima. Lukav je, usamljen, ujedno i strašljiv i borben. Vlada Jarcem, Vodenjakom i Djevicom. Prema grčkoj mitologiji odgovara Kronosu, bogu vremena i vođi prve generacije Titana, sinu Zemlje i Neba.

URAN : Predstavlja aspekte života koji traže nepredvidive reakcije i odstupanja od prihvaćenih normi, nekonvencionalnost i slobodu. Njegov simbol je difuzija. Sa sobom nosi revolucionarne ideje, rušenje starog i stvaranje novog svijeta. Eksplozivan je i originalan; upravlja znanošću, astrologijom i okultnim. Ovo je futuristička, humanitarna, intelektualna i utopijska planeta. Odnosi se i na stvaralačku volju, individualizam i pobunu. Uran u Natalnom horoskopu pokazuje segment života u kojemu nastojimo učinimo nešto neuobičajeno i drugačije. Vlada Vodenjakom i djelomično Vagom. U grčkoj mitologiji odgovara Uranosu, personifikaciji nebeskog svoda i prvoj generaciji bogova.

NEPTUN : Slično Uranu , Neptun ne poštuje utvrđena pravila, ali umjesto da ih poruši, on ih ostavlja neriješenim i nejasnim; zbog toga je njegov simbol obmana. Daje nevjerojatnu intuiciju, izuzetno razvijenu maštu, tajanstvenost, preosjetljivost i medijske sposobnosti. Kao planet iluzija, fantazija i psihičkog svijeta, govori o našoj ranjivosti u odnosu na druge, ali i u odnosu na unutrašnje porive, brige i osjećaj krivice. Položaj Neptuna u Natalnom horoskopu označava ono što ne želimo vidjeti i ono zbog čega zavaravamo sebe. Vladar je Riba. Prema grčkoj mitologiji veže se za Posejdona, boga mora.

PLUTON : Predstavlja moć transformacije i ukazuje na oblast života koja će biti izložena najvećim promjenama. Smatra se zloćudnom planetom i prema mnogim astrolozima predstavlja mračnu stranu čovječanstva. Pluton u Natalnom horoskopu označava složenost; mjesto gdje sami i bez tuđe pomoći moramo rješavati probleme. Upravlja donjim svijetom, uključujući tu i naše potisnuto ili nesvjesno “ja”. Govori o strahovima i opsesijama, rođenju i smrti. Otkriva sve što se tajno razvijalo, a njegovo djelovanje je sporo, ali i neizbježno. Vlada Škorpionom i Lavom. U grčkoj mitologiji ekvivalent mu je Had, bog podzemnog svijeta.

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI