0
VELIKE ČAROLIJE SA NOŽEM

VELIKE ČAROLIJE SA NOŽEM

Autor teksta: Raif Esmerović – Treća Dimenzija

Nož je vjerovatno među prvim šamanističkim rekvizitima koji je korišten u okultne svrhe, bilo da se njime crtaju čarobni krugovi na zemlji ili plaše zli duhovi. Iznimno je prisutan u paganizmu odnosno u vještičarstvu gdje su nezaobilazni za ritualni rad dva noža: jedan sa bijelom a drugi sa crnom drškom. U arapskoj talismanskoj magiji nailazimo na desetine zapisa ili talismana koji se ispisuju ili rezbare na drški noža a potom, tako obrađen, stavlja u vatru, zabada u zemlju ili se s njime postupa na neki drugi način.

Kako sam nož predstavlja hladno oružje, čija je snaga da naudi fizičkom tijelu, pa čak i dovede ga do uništenja to jest smrti, tako se u kultu čaranja i bajanja njime crnomagijaš služi da na krajnje podao i opasan način sprovede magijski napad na željenu osobu. Naime, od davnina je poznato da kada neka osoba ima akutnu bol u tijelu, obično u preponama i u trbuhu, a naročito u rebrima ili leđima te u području pluća, to se naziva “ubodi” ili “noževi”. Ovdje je riječ o neskrivenoj manifestaciji crne magije gdje se ritualom ciljano namjerava ozlijediti, oslabiti ili uništiti neprijatelj. Takva čarka destrukcije izvodi se najčešće sa vojničkim nožem koji je slučajno negdje pronađen. Ovakav nož, prema vračarskoj tradiciji, ima fatalnu magijsku snagu da umori na daljinu željeno lice. Bajanje sa navedenim rekvizitom ponavlja se u toku jedne noći tri puta, a za cijelo vrijeme, dok se ono izgovara, nož se iza kućnih vrata zabija u zemlju laganim udaranjem dlanom. Bajalica koja se tada govori glasi ovako:

Nožu mesingani, koricama obuzdani,

ne bodem te u crnu zemljicu već te bodem,

već te zabijam u srce toga i toga,

u hitrosti i u žurbi, sa izdatom i dalakom, i sa hitrinom i bez lijeka.

Ritual započinje utorkom i traje do narednog utorka. U srijedu ujutro nož se izvuče iz zemlje i dobro pogleda. Ako se na vrhu oštrice ne ugledaju kapi krvi radnja se ponavlja do četvrtka. U petak ujutro nož se ponovo izvuče iz zemlje i pregleda. Ne bude li ni sada kapljica krvi na oštrici onda se bajanje ponavlja od subote do subote. Vjeruje se da nakon toga krvi mora biti te da čovjek na kojeg je ovo čaranje usmjereno umire u mukama od bolova u stomaku.

Onaj ko je “izboden” ili mu je “stavit nož” vrlo je blizu smrti i samo ga od nje može spasiti neko ko se zna boriti protiv opisane vradžbine. Obično se tada poduzima novo bajanje, ovaj put s potpuno drugačijom bajalicom čiji je sadržaj obrnut odnosno suprotan, i dok se baje nožem se rade krugovi u čaši vode. Nakon odbajavanja s njim se bolesnik dotakne po cijelom tijelu a potom popije vode čime se oslobađa “uboda”.

Ljubavno bajanje sa nožem

No, nisu svi rituali sa nožem rezervisani samo za crnu magiju. Svoje mjesto on ima i u ljubavnim čaranjima i bajanjima. Odličan primjer za to je stara brazilska čarolija buđenja emocija i žudnje kod voljene osobe. Djevojka ili momak kada padne mrak odlaze sa nožem na groblje, zabodu ga u zemlju i tri puta ponove ovu zakletvu duša te odlaze bez okretanja unazad kući a sutradan se vrate da izvuku nož iz zemlje.

Duše, duše, dušice;

tri koje su se utopile;

tri koje su spaljene do smrti;

tri koje su umrle zbog nesretne ljubavi,

skupite se sve tri, svih šest i svih devet

i zatresite srce NN, neka ne jede, ne pije, ne spava,

nema mira ni spokoja dok se sa mnom ne vidi i sa mnom ne razgovara.

Kada on zaspi neka se probudi misleći na mene,

sa snagom koju ima ovaj nož, sa snagom koju ima ova zemlja,

ne probadam zemlju već probadam srce NN

da ne može jesti, ne može piti, ne može spavati

niti imati mira ni spokoja bilo gdje već samo kad je sa mnom i pored mene!

U bosanskoj magiji djevojka koja želi omađijati svog dragog, u prvi akšam, uzme nož pa ga zabode u zemlju gdje kapnica strehe pada, i ovako govori:

Ne zabadam ja ovaj nož u zemlju,

nego u dragog srce i džigerice,

i njegovih sedamdeset i sedam damara,

osamdeset i osam zglavaka

(i bodući sve jače nož u zemlju),

i njegovih devedeset i devet kostiju.

Crko, puko dok me ne vidio,

amin veledalin od Boga amin!

Onda nož tako ostavi zaboden u zemlji cijelu noć a ujutro ga rano, da niko ne vidi, izvadi iz zemlje.

U Bosni i Hercegovini narod vjeruje da je najbolja odbrana od svakojakih ljubavnih čarki i bajanja, koja se izvode noću, obični nož zaboden u ključaonicu vrata spavaće sobe. Po kazivanju stravarki, dok je god vrh noža tu zaboden niti jedno čaranje ili bajanje ne može pogoditi osobu koja spava u toj sobi.

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI