0
Vjera u sebe i samopouzdanje

Vjera u sebe i samopouzdanje

Vjera u sebe i samopouzdanje

Vjera u sebe i samopouzdanje su sinonimi i na prvi pogled identične vrline, no ipak postoji razlika. Kao prvo, vjera je puno šireg opsega i ima veću moć od samopouzdanja za postizanje blagostanja. Dok je vjera orijentirana na naš unutarnji svijet, samopouzdanje je više u odnosu na vanjski svijet. Dok je vjeri uporište u duhovnom svijetu, samopouzdanju je uporište u onom materijalnom i intelektualnom. Vjera se temelji na nadi, intuiciji i duhovnoj zbilji, a samopouzdanje na znanju i svijesti (npr. o vlastitim sposobnostima). Dakle, vjera je plod duha, a samopouzdanje je plod razuma – to je glavna razlika. U tome se i očituje razlika u snazi. Iako su obje vrline jednako vrijedne, ovisno o kontekstu, jedna će imati više snage od druge.self-confidence-400x295

Vjera nadomješta promišljene analize, dok pouzdanje proizlazi iz njih. Vjera nema stvarne osnove, za razliku od pouzdanja, koje ima podlogu u stvarnosti – netko ima samopouzdanje jer iz iskustva zna da nešto može, zna, jest ili ima. Čovjek koji vjeruje (a ne zna) da nešto može, vjeruje to ne zato što iz iskustva zna koliko može već zato što poznaje mogućnosti općenito ili apstraktno. Vjera je apstraktnija od samopouzdanja. Vjera nije vjera ako znamo da nešto možemo – onda je to znanje a ne vjera. Samopouzdanje se temelji na znanju, a vjera na osjećaju (ne emociji) – to je druga glavna razlika. Vjera je kad, unatoč znanju i iskustvima, vjerujemo u ono što se protivi stvarnosti jer (intuitivno) osjećamo da je to ispravno.

Prema tome, samopouzdanje ovisi o razini znanja i umijeća koje čovjek ima, dok je vjera neovisna o tim i općenito vanjskim faktorima. Vjera u sebe neograničena je i pruža više mogućnosti, dok je samopouzdanje u tom smislu ograničeno na ono što je osoba iskusila, na ono što zna i za što joj razum govori da je moguće. Vjeru ili imaš ili nemaš, dok je samopouzdanje predmet gradacije, možemo ga imati u manjoj ili većoj mjeri, ovisno o okolnostima.

Samopouzdanje se veže i uz drskost, aroganciju, samouvjerenost, smjelost i hrabrost, što nije toliko slučaj s vjerom u sebe.

 Treća Dimenzija

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI