0

Zlatna puzavica filtrira vazduh i donosi sreću!

Zlatna puzavica filtrira vazduh i donosi sreću!

Zovu je još “djavolji bršljan” ili “biljka novca” jer se smatra da donosi sreću, ali Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. Ova jednostavna puzavica upija čak i formaldehid.

 

Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” jedna je od biljaka koje su postale popularne prije svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Međutim, u posljednje vrijeme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi i “detoksikaciju” zgrada.

Ona može da ukloni formaldehid iz vazduha, a i mnoge druge štetne hemikalije. Za nas je važna činjenica da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja te je stoga izuzetno bitno da živimo i radimo u prostorijama s čistim vazduhom.

Ova robusna puzavica se lako gaji i odgovara joj direktno ili malo  direktnog svijetla, osim tokom jakih vrućina kad sunce može da bukvalno opeče listove. Od količine svijetla zavisiće i količina tamnih i svijetlih nijansi na listovima. Epipremnum voli redovno zalivanje, ali ne treba pretjerivati niti koren treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako primjetite smeđe mrlje na lišću, treba da pojačate zalijvanje i češće vlažite vazduh.

KRUG

Izvor: Moja lijepa bašta

Oznake:

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI