0

ZLO ZVANO “MRTVAČKA ZEMLJA”

Autor teksta: Raif Esmerović

Prema kazivanju bosanskih stravarki kada dušman želi napakostiti svome komšiji on noću ode na groblje i sa tri groba uzme po šaku zemlje i prebaci je preko krova kuće onog koga mrzi. Nakon toga, tvrde dotične, začarana familija nikada neće imati sreće i napretka. Sa druge strane, iste te stravarke uvjeravaju kako se neka osoba može vrlo lako osvojiti i zaluditi ljubavlju ukoliko joj se podmetne šaka zemlje sa novog groba da nagazi odnosno pređe preko nje. A šta o tome svemu kaže crnačka magija saznajte u nastavku.

No, prije toga, važno je podsjetiti kako se od davnina vjeruje da se na grobljansku ili mrtvačku zemlju najlakše ograjiše to jest nagazi pa se uslijed takvog zbivanja kod osobe, koja je nogom zgazila u nju, stvori nerealan strah od groblja, mrtvaca, noći, itd. Isto tako, ova zemlja se najčešće podmeće nekome u auto u cilju da ono postane baksuzno, pa se često bez jasnog razloga kvari ili vlasniku uzrokuje nesreću na cesti. U narodnoj tradiciji se misli da fatalnu moć privlačenja zla ima zemlja uzeta sa novog groba, koji nije stariji od 40 dana, kao i ona sa starog groba koji je stariji od 40 godina.

SILA KOJA MJENJA LJUDSKU SUDBINU

U vudu tradiciji prava grobljanska ili mrtvačka zemlja uzima se sa groba neke određene osobe. Kako je riječ o vrlo osjetljivoj stvari uvijek se nalaže da to sami učinite a ne da vam neko drugi donosi tu zemlju. Na taj način možete biti sigurni da imate pravi čarobni rekvizit. Nadalje, nije svaka zemlja uzeta sa groba magična jer potrebno je tu istu zemlju „platiti“. Naime, nužno je duhu groba ostaviti neki poklon poput boce ruma ili viskija, kako bi se osigurala njegova pomoć. Osim toga, pojedini autori tvrde da je važno i mjesto odakle se zemlja uzme. Po nekima najbolje je pokupiti zemlju iznad mjesta gdje je pokopana glava pokojnika dok drugi tvrde da to mora biti dio iznad nogu. No, sve se strane slažu, da kada se zemlja uzima za ljubavnu čaroliju tada se pokupi sa grudi.

ČARKE DA SE NEKO OTJERA

Kada se želi neko otjerati iz kuće, recimo da se preseli ili napusti to mjesto, onda se u ponoć ode do groba neke osobe koju ste za života poznavali, pozove se njeno ime, a onda zavuče ruka što dublje u grob, ugrabi zemlje, i odnese do kuće nepoželjne osobe te baci na krov.

Tvrdi se da je posebno moćna zemlja uzeta s groba nekog grješnika. Pospe li se takva zemlja pred vrata nekoj osobi ona će uskoro, pređe li preko nje, postati prepuna nemira i brige da će morati napustiti tu kuću i otići. Također, pospe li se ova zemlja po putu kojim žrtva često prolazi to će u osobi uzrokovati silan nemir i nesanicu od čega može i psihički oboljeti.

U podne ili u ponoć treba otići do groba neke zle osobe, zavući u njega ruku sve do ramena, zgrabiti zemlju i izvući je napolje, a onda pomiješati sa barutom i baciti na krov kuće familije, ili osobe, za koju se želi da napusti svoj dom i ode. Umjesto groba grješnika može se otići i na grob malog djeteta, uzeti zemlje se dijela groba pod kojim su grudi djeteta, pomiješati je sa solju i biberom i baciti na krov nečije kuće kako bi se “rasturio dom i izazvala smutnja.”

Grobljanska zemlja pomiješana s crnim biberom i devet jutara sipana ispred vrata neke osobe natjerat će je da se odseli iz te kuće.

ČARKE ZA BOLEST I SMRT

Ukoliko se želi izazvati smrt neke osobe tada se u zemlju sa grješnikovog groba stavi kapljica žive i tajno podmetne pod krevet na kojem dotični ili dotična spava.

Vjeruje se kako je najmoćnija zemlja uzeta sa novog groba i u samu ponoć. Takva zemlja se zakopa u rupu ispred žrtvinih ulaznih vrata, ili u neposrednu blizinu, kako bi često prelazila preko nje. Šta god joj se namijenilo dogodit će se nakon nekog vremena.

U cilju da se neko razboli u ponoć se sa groblja uzima zemlja i tajno posipa po sobama. Što duže vremena zemlja ostane neotkrivena veća je mogućnost da magijski izazvana bolest izazove smrt.

Zemlja uzeta sa groba može se staviti na neku krpu, zavezati i onda baciti na krov kuće one porodice kojoj želite uništiti kućni mir i izazvati stalne svađe i mržnju.

ZA UNIŠTENJE SREĆE

Posebno omiljen rekvizit, a u cilju da se nekome potpuno uništi sreća, jeste komadić nadgrobnog spomenika koji se izmrvi na više komadića i tajno unese u nečiju kuću te ostavi na nekoliko mjesta. Pored ovoga, komadić nadgrobnog spomenika može se izmrviti u sitni prah koji se onda posipa pred kućna vrata. Ona osoba koja slučajno nagazi na prah blokirala je svoju sreću.

Ukoliko se želi izazvati smrt neke osobe tada se u zemlju sa grješnikovog groba stavi kapljica žive i tajno podmetne pod krevet na kojem dotični ili dotična spava.

Ako se grobljanska zemlja pomiješa sa barutom i baci blizu nečije kuće uništit će zajednički život muškarca i žene koji u njoj stanuju.

ČARKA POTPUNOG UNIŠTENJA

Iako niti jedna magijska radnja sa mrtvačkom zemljom nije bezopasna među najmoćnijim manipulacijama smatra se ona kada vrač ili vračara koristeći grobljansku zemlju ispišu ime svog neprijatelja, bace je u tekuću vodu, govoreći uz psovke šta želi da se desi toj osobi a onda zadovoljna ode kući bez okretanja unazad.

U crnačkoj magijskoj praksi poštuje se pravilo da se čarke sa grobljanskom zemljom rade samo u onim noćima kada nema Mjeseca na nebu.

www.esmerovic.com

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI