0
10 ljekovitih biljaka koje možete (i trebate) uzgajati u svom domu

10 ljekovitih biljaka koje možete (i trebate) uzgajati u svom domu

10 ljekovitih biljaka koje možete (i trebate) uzgajati u svom domu

Biljke veoma lako možemo uzgajati u svom domu. Ne treba vam puno prostora, a uvijek ćete ih imati sveže za jelo ili piće koje pripremate. Prednost je i što ćete proći jeftinije, nego da ih kupujete. Donosimo vam listu 10 ljekovitih biljaka koje možete i treba uzgajati u svome domu.

treca dimenzija bosiljak

 Bosiljak

Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja koja moćno deluju kao antioksidant, protivupalno i antibakterijski. Bosiljak je takođe dobar izvor gvožđa i vitamina A. Dodajite ga salatama.


Žalfija

Žalfija pozitivno deluje kod upala i mikroba, a ima i pozitivan efekat na hipertenziju i dijabetes. Pomaže u čišćenju krvi, pa čak i u prevenciji Alchajmerove bolesti.

 

Kiselica

Ova biljka je fantastična za svakoga ko se liječi od raka. Ima diuretsko svojstvo i može se koristiti da odstrani višak tečnosti iz organizma, te da ojača urinarni trakt i bubrege. Listovi su jako bogati vitaminom C. Listovi veličine zalogaja su odlični za dodatak salatama jer daju kiselkast ukus kao limun, ali ih možete dodati i supama i sosovima. Za uzgoj kiselice potrebna je vlažna, ali dobro isušena blagokisela zemlja. Raste na mjestima sa malo sunca i djelimično u sjenci. Na toplom se neće dobro razviti i rasti.

 

Korijander

Korijander pomaže jetri u procesu čišćenja organizma od teških metala. Možete ga dodavati u salate, sokove i smutije.

 

Zdravac, živa trava, Kačji trava, krvnica, pastirska iglica

Krvnica djeluje tako što ojačava imunitet i pruža mogućnost regeneracije organizma. Ima jedinstvenu mogućnost oksidacije ćelija što je čini još jednom od biljaka odličnih u liječenju od karcinoma. Pripremajte ovu biljku kao čaj od svježeg bilja.

 

Melisa , matičnjak

Odličan je dodatak salatama. Ova biljka smanjuje nervnu napetost i anskioznost, poboljšava san i ubrzava proces izlječenja prehlada.

 

Peršun

Peršun je odličan za poboljšanje imuniteta, pomaže u oslobađanju viška tečnosti u organizmu, leči nervni sistem i kosti. Takođe efikasno odstranjuje zadah iz usta.

 

Ruzmarin

Ruzmarin sadrži dvije kiseline koje su dobri antioksidansi i djeluju protivupalno. Bogat je vitaminom E. Dodavanjem ruzmarina u gotovo jelo, smanjićete kancerogene (supstance koje direktno utikačku na razvoj tumora ). Ruzmarin je višegodišnja biljka, pa mu odgovara suho zemljište.

 

Menta, nana

Ovo je veoma mnogostrana biljka. Koristiti se može u salatama, smutijima, sokovima, desertima itd. Nana je odlična za probavu i kao osvheživač daha. Ona munjevito brzo raste, pa je uvijek odvojite od ostalih biljaka koje uzgajate.

 

Majčina dušica

Sadrži vitamine A, B, C, a od minerala kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe. Veoma moćno djeluje na probavni sistem. Odličan je čaj od ove biljke.

Otjerajte negativnu energiju iz kuće: Ispoštujte ritual koji donosi sreću svim ukućanima! 

Autor: Zenskikutak.rs

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI