0
Bugarske magijske tajne liječenje, zaštita i prizivanje sreće

Bugarske magijske tajne: liječenje, zaštita i prizivanje sreće

Bugarske magijske tajne: liječenje, zaštita i prizivanje sreće

za trecadimenzija.com piše Raif Esmerović

Bugari su pored Turaka i Rumuna izuzetno skloni vjerovanju u magijsko pa ne treba nikog da iznenađuje njihov bogati foklor i magijska tradicija koja je imala osjetnog uticaja i na mnoga narodna vjerovanja po Srbiji, Makedoniji, Kosovu, ali i Bosni i Hercegovini. Neka od njih opisat ću u nastavku teksta kako bi se pobliže upoznali sa zanimljivim svijetom bugarskih magiosnica i njihovih rituala.

Među najzanimljivijim obredima je onaj koji bugarski narod naziva „lijenje voska“, gdje je ovaj materijal zapravo zamjena za olovo, a čijim se topljenjem i izlijevanjem u hladnu vodu može sa bolesne osobe anulirati djelovanje uroka, straha i pojedinih vradžbina. Za potrebe rituala koristi se čisti pčelinji vosak, po riječima tomošnjih baba vračara, velik kolika je jedna šibica. Izabrani komad voska baba vračara stavlja na kašiku i drži iznad vatre ili svijeće. Dok čeka da se istopi, ali i tokom cijelog obreda, ona budno pazi da bude licem okrenuta u pravcu istoka, kako bi tim ritualnim postupkom ispoštovala drevno pravilo liječenja i tjeranja zlih sila.

Rastopljeni vosak se u nastavku rituala izlijeva iznad bolesnikove glave, stomaka i nogu. Držeći posudu sa vodom u lijevoj ruci ona sa kašikom u drugoj ruci pravi nekoliko krugova u smjeru Sunca iznad bolesnikovog tijela, odakle će sipati vosak u vodu tri puta govoreći: „Bože, ti koji sve možeš, pomozi i istjeraj strah iz ovog čovjeka! Amin”. Potom izlije rastopljen vosak u posudu. Po nastalim figurama ona zatim pokušava detektirati potencijalni uzrok bolesnikove tegobe. Ako se, na primjer, on uplašio neke životinje pojavit će se životinjska figurica, ili od čovjeka ljudski oblik i tako dalje.

Cijela procedura sa bajanjem i izlijevanjem rastopljenog voska se ponavlja tri puta na tri kardinalne tačke tijela, nakon čega se voda iz posude ponudi bolesniku da je četiri puta po malo popije, svaki put sa druge strane posude, obično u formi krsta. Ostatak vode vračara iznosi napolje i prolijeva pod rodno drvo. Isto tako, ona pokupi vosak iz posude, stavi ga bolesniku odmah niže pupka i omota mu struk sa kakvom krpom. Bolesnik treba da jednu noć prespava sa tako omotanim voskom na stomaku. Sutradan opet vračara topi i izlijeva vosak, ako se u njemu pojavi oblik srca tegoba se rasula ili je strah nestao pa se vosak baci niz rijeku. Međutim, ne pojavi li se srce na isti način se vosak salijeva bolesniku tri, pet ili devet dana, sve dok se ono ne pojavi. Kod Bugara se najboljim danima za ovu magijsku rabotu smatraju srijeda i subota.

-Katanac za zaštitu od zla…

-Ritual za sreću i dobar kismet…

Kompletan tekst poslušajte OVDJE

 

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI