0

Kvadar Neptun/Pluton je odgovoran za naše iznenadne gubitke i neugodnosti

Kvadar Neptun/Pluton je odgovoran za tešku situaciju u svijetu, ali i za naše iznenadne gubitke i neugodnosti.

U posljednjem periodu, doživljavamo mnogo nekih situacija na globalnom nivou koje nas brinu, ili nam donose bol kroz nešto što nismo mogli predvidjeti. Kako bi uspjela doći do nekog zaključka o svemu, posljednjih sedam dana sam analizirala kretnje nebeskih tijela i malo posmatrala njihov uticaj kroz pojedine datume, koji su u kratkom roku obilježili svijet.

Naime, čitava situacija na nebu govori da postoje aspekti koji ukazuju na promjene na planeti, kroz koje mi kao civilizacija trebamo da napredujemo u boljem smjeru. Opet naravno, možemo optužiti Saturn, Neptun i Pluton, ali i eventualne tranzite Merkura i Marsa, mada je glavni okidač bio ulazak Jupitrera u Djevicu. U nastavku teksta, prvo ću nastojati objasniti što se uopšte dešava među planetama poslijednjih nekoliko mjeseci.

Prije nego počnete čitati o tome kako ova nezgodna situacija na nebu ima uticaj na pojedince poput Vas, sjetite se da je od septembra prošle godine počelo dešavanje mnogih nepoželjnih, tužnih i neugodnih situacija.

Neke od njih su smrti poznatih i pozitivnih ličnosti, zatim teroristički napadi i problemi sa izbjegličkom krizom. Ova stanja, svakako su nastala i pod djelimičnim uticajem energije koja nije usklađena od strane nebeskih tijela.

Vjerujem da ovaj članak čitaju i neke skeptične osobe ili osobe koje nisu baš u svijetu astrologije, pa ću tako ukratko objasniti nešto.

Već odavno se vjeruje, a sve više se i dokazalo kao tačinim (iako nemamo eksperimentalne dokaze, čisto iz razloga nedostataka današnje tehnologije) da vibracije koje se ostvaruju preko uticaja jednih planeta na druge, imaju uticaj na svijest čovjeka i drugih sisara čiji je nervni sistem složenije građe.

Kretanje nebeskih tijela je usklađeno sa svetom geometrijom, prema kojoj su formirane dimenzije i zapanjujuće specijalna forma prirodnih struktura i organizama. U astrologiji, dosta se uočava upravo uticaj svete geometrije kada gledamo pozicije planeta i prema njima, možemo znati kada imamo dobru energiju i lošu za naše biće.

Kada bi razmatrali o planeti koja je odgovorna za ovo stanje, ja bi rekla da je Neptun u pitanju. Iako je pozicioniran u domicilu, ostale planete djeluju svojim negativnim aspektima na njega, pa tako odašilje energiju koja nas ili čini pasivnima, ili nas tjera da pravimo pogrešan izbor.

Trenutno postoji opozicija Jupitera i Neptuna, ali ono bitno je da je sa Jupiterom i Mjesečev Čvor, asteroid odgovoran za sudbinske i karmičke vibracije.

Neptunova priroda, sama po sebi je mutna i govori nam o smicalicama, zamkama i nekim stvarima koje su nam sakrivene. Ali, može služiti i kao planet koji jača emocije zajedništva i kreativnost. Ukoliko je u opozitu sa Jupiterom, onda postoji problem sa odlukom o tome da li da istražujemo nešto sumnjivo, a razlog koji nam blokira ovu istragu često može biti ili strah ili iščekivanje koje nas usmjerava ka onome što se krije.

Obipšno, ova opozicija nagovještava otkrivenje pravde, ali istovremeno i zanemarivanje njene snage i vrijednosti. Sretna okolnost je ta konjunkcija sjevernog mjesečevog čvora sa Jupiterom, koja govori da uzkoliko se pravda ne zadovolji, odgovorni neće pobjeći od pravde, jer će ona biti zapisana u karmi i sudbini.

U septembru, Neptun je bio pod jakim uticajem opozicije i Jupitera, ali i Sunca, a njegovu mutnu prirodu je nastojao stabilizovati Pluton, koji je i dalje u dobrom aspektu sa ovim tajnovitim planetom. Zato je u ovom periodu bilo još relativno mirnije stanje.

Već u oktobru, Saturn ulazi u Strijelca, i kao takav  nudi osjećaj za pravdu koji može biti izražen i nasilnim djelovanjem. Ovakva pozicija Saturna govori i o zasluženoj kazni… Kao takav, Saturn stvara kvadar sa Neptunom, i konstantno usmjerava tok misli i djelovanja veććine u pogrešnom smjeru. Razlozi su zaista varijabilni, ali su obično potaknuti osvetničkim porivima, vlastitim interesima koji su sebični prema svojoj prirodi, a pored toga može se vezati i za nedostatak zdravog vodstva u situacijama kada je to potrebno. Gledajući opet, na globalnom nivou, danas zaista se ne možemo pohvaliti kvalitetnim vodstvom koje bi ljudi slijedili, pa je tako forma ovog kvadra pokazala kako nam je očajnički potreban vođa, a istog nemamo. Ovaj kvadar će biti u trajanju do kraja decembra ove godine, anjegovo najjače djelovanje će biti ispoljeno u periodu kraja mjeseca juna i početne dvije dekade jula.

Još jedan kvadar koji doprinosi ovako teškom stanju jeste kvadar Plutona i Urana. Ovo govori o nemogućnosti da pravilno vidimo budućnost, a govori i o tome da se napredak i razvoj usporavaju radi vlastitih interesa pojedinaca koji su zaslijepljeni sopstvenim potrebama i egom. Obično, aspekti plutona su takvi da sami ne mogu djelovati, ali ukoliko se pojavi saturn u vazdušnom ili vatrenom znaku, koji utiče na planet, koji ima pozitivan aspekt sa Plutonom (u ovom slučaju Neptun) on aktivira energiju plutona. Radi ovoga, imali smo dosta smrtnih slučajeva u periodu od 1. 10. i ovo stanje će potrajati, na žalost, do zadnje dekade decembra.

Naravno, postoje načini kako možemo sami sebi pomoći u ovom stanju, a to je prije svega da osmotrimo u kojim poljima su nam pozicionirani tranzitni Neptun i Pluton, i u skladu sa tim pozicijama i njihovim uticajem na naše planete, asteroide ili tačke u natalnoj karti, možemo saznati kako da sebi pomognemo kako bi prošli ovaj period sa minimalnim gubitcima.  Najbolji način je, da vam ovo pogleda druga osoba, jer obično se zna desiti da mi sami sebi ne uspijemo vidjeti ovako komplikovane uticaje planeta na nas.

Ana Dominik Rodić

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI