0
MANDALA

MANDALA – PROJEKCIJA BOŽANSKIH SILA

MANDALA – PROJEKCIJA BOŽANSKIH SILA

Možda niste znali…

Pojednostavljeno govoreći, mandala označava obredni ili čarobni krug. Unutar svog kružnog oblika ona sadrži suštinu svemira, godišnjh doba i ciklusa prirode.

U staroindijskim vjerovanjima manadala (na sanskritu – sveti krug) zauzima uzvišeno mjesto.

Prema budističkom učenju, ona predstavlja sliku svijeta (imago mundi), simbol sveukupnosti i mikrokozmosa.

U tibetskoj tradiciji, ona je stub meditacije i direktan put do inicijacije.

Za Pueblo i Navaho Indijance mandale slikane u pijesku imaju terapeutsko i magijsko djelovanje, a princip identičan principu mandale, poštuje se i pri gradnji svetišta i hramova.

Mandala je pokretač duhovnog uspona i moglo bi se reći da se nalazi posvuda – od atomskih jezgri do nebeskih galaksija.

Poput staroindijske jantre, ona predstavlja geometrijsku projekciju svijeta i božanskih sila.

Struktura mandale govori o njenoj suštini. U njoj su: ‘prsten plamena’, koji štiti misteriju mandale; ‘prsten vajre’, simbol prosvjetljenja; ‘prsten osam grobalja’, simbol opkoljavanja lažne svijesti; ‘prsten lotosa’, simbol harmoničnog razvoja spiritualne vizije; magično utvrđeni unutrašnji kvadrat mandale; vrata unutrašnjeg hrama; zidovi unutrašnjeg kruga i unutrašnji krug, sjedište Devate, božanstva mandale!

Smatra se da je uticaj mandale na mentalno zdravlje čovjeka već odavno dokazan. Čovjek koji predstavlja mikrokosmos u minijaturi, mentalnim ulaskom u mandalu biva vođen kroz dramatični kozmički proces dezintegracije i integracije.

Njena simetrija, likovni sadržaj i harmonija boja, simboliziraju jedinstvo, cjelinu i savršenstvo, koje započinje u središtu kruga, u jednoj jedinoj tački, koja u svim kulturama svijeta označava Boga, Jednog, Jedinog.

“U situaciji u kojoj čovjeku prijeti akutni, psihički haos”- zabilježio je švicarski psihijatar Carl Gustav Jung – “mandale su dragocijena sredstva za psihičko opušćanje i ozdravljenje!…”

Stvaranje ili bojanje mandale pomaže nam da se orijentiramo, integriramo s novim informacijama o sebi, i ponovno oblikujemo naš identitet. To je nastavak procesa koji započinje u dječjoj dobi.

Vjeruje se da se pri pomnom promatranja mandale harmoniziraju naša osjećanja, da se bistri um, uspostavlja ravnoteža i svaki zadani cilj čini ostvarivim i realnim. Zbog toga mandale služe kao talismani i hamajlije.

Različitim kombinacijama kružnica i četverokuta, mandala ukazuje na harmoniju duhovnog i materijalnog svijeta.

Na Tibetu se vjeruje da se mandala obraća samo iniciranima. Neposvećeni ne mogu proći kroz njene kapije, jer tajna mandale samu sebe čuva.

Uz mnoštvo varijacija, postoje dva osnovna tipa tibetanskih mandala, a oba su preuzeta iz indijske duhovne tradicije. Prvi je ‘garbha-rthatu’ (sans. ‘pupak sveta’) i predstavlja pokret od jedinstvenog ka mnoštvu, a drugi ‘vajra-dhalu’ (sans. ‘dijamant’ ili ‘vatrena lopta’) i predstavlja kretanje od mnoštva ka jednom.

(Ahmed Bosnić: “Knjige tajni”, 730 strana, tvrdi povez sa omotnicom, latinica, cijena 45,00 KM ili 25,00 evra plus PTT,, narudzbe na ahmed@bosnic.com )
Image by Gordon Johnson from Pixabay

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI