0

NAJUKLETIJI GRAD U EVROPI “Vještičje gnijezdo”

NAJUKLETIJI GRAD U EVROPI “Vještičje gnijezdo”

Priče o bebama rođenim sa dva srca i tri plućna krila, priče o neočekivanim urušavanjima zemlje i saobraćajnim nesrećama… decenijama su proganjale stanovnike grada Kolobrara na jugu Italije.
Strašni Kolobraro kad se podigne magla
Kako je vrijeme prolazilo, a neobjašnjive nesreće se gomilale, Kolobraro je dobio epitet ‘najukletijeg grada u Evropi’.

Kažu da je toliko uklet da Italijani ne žele njegovo ime da izgovore naglas, a tamošnja policija neće kazniti zbog prebrze vožnje uplašene putnike ako pritisnu gas dok prolazite onuda. Jer, oni znaju…

Ali ovo prokletstvo nije naštetilo turističkoj plimi, upravo suprotno. Jer, Italijani možda neće ime Kolobrara izgovarati naglas, ali zato u tom gradu svako ljeto organiziraju festival u sklopu kojeg se “kletva pretvara u magiju”.

Stanovništvo susjednih gradova u toj pokrajini nazivaju Kolobraro jednostavno “onaj grad”, i izbjegavaju da prolaze njegovim ulicama.

 

Iako se pričaPriča o prokletstvu je stara kao i samo naselje, a vezana je uz značenje riječi “coluber”, što na latinskom znači zmija, za koju se vjeruje da je oličenje zla.

Iako se priča o prokletstvu prenosila stoljećima, oživjela je tek u prvoj polovini 20. vijeka, kad su je tobože probudili jedan advokat i jedna lokalna vještica.

Biađo Virđilio je bio uspješan advokat koji nikad nije izgubio slučaj, i imao je, logično, mnogo neprijatelja. Jednog dana na sudu je, u žaru izlaganja rekao: “Ako lažem, neka sad ovaj luster padne”. I luster je pao!

 

Iako niko nije povrjeđen, njegovo ime postalo je sinonim za loš znak i lošu sreću i dodalo je još negativne reputacije već ozloglašenom Kolobraru. Advokat i njegovi naslednici napustili su grad.

Nakon tog slučaja, jedan antropolog je stigao u grad u potrazi za “dobrom vješticom”, za koju je vjerovao da može skinuti uroke “zlog oka”. Susreo je staricu “La Catre”, mršavu i spečenu od sunca, dubokih bora, i pomislio je da je najzad pronašao pravu osobu.

Ali, umjesto toga, i on i čitav njegov tim saradnika počeli su za vrijeme boravka u ovom gradu doživljavati potpuno neobjašnjive nesreće.

La CatreDobra veštica La Catre
Otada se Kolobraro smatra kao glavno “vještičje gnijezdo”, ali sadašnja starica Elena di Napoli, koja je potomak La Catre, tvrdi da njena prabaka nikako nije bila vještica. “Samo stara žena koja je možda izgledala kao vještica”, kaže Elena.

Pritom, muškarci iz okolnih mjesta imaju jedan bizarni običaj za koji vjeruju da ih štiti od uroka, ako su kojim slučajem prisiljeni da prolaze kroz Solobraro; oni sebi obredno počešu genitalije.

Pa ako vas put nanese tamo… znate šta vam je činiti.

KRUG

 

 

blic

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI