0
Qi - životna energija

Qi – životna energija

chi (1)U feng-shui praksi se stalno susrećemo sa pojmom qi, ki ili či – koji predstavlja životnu energiju stvorenu međusobnim djelovanjem jina i janga. Či je svugdje oko nas i on struji našim tijelom. Či je vitalna energija doma i kao što krv kruži našim tijelom, tako či  kruži prostorom. Da bismo mu  omogućili neometan tok, neophodno je da oslobodimo prostor od svih prepreka koje iscrpljuju i zaustavljaju tokove čija. Či je suptilna, treperava energija života, koja vibrira između jin i jang polariteta, više janga daje svjetlost, pozitivnost, otvorenost, dobro raspoloženje i zdravlje, više jina daje statičnost, tamu, tugu, melanholiju, zatvorenost pa i bolest.

Osnovni cilj praktičnog feng-shuija je stvaranje harmonije i balansa elemenata, da bi se ostvario osjećaj mira i sklada sa okolinom. Jednom ostvaren harmoničan protok čija u domu trebao bi usklađivati sa vremenskim (mjesečnim i godišnjim) ciklusima, da bi se stalno održavao zadovoljavajući kvalitet života.

Svaki dom ima svoj specifičan tip čija, to je kombinacija čija prostora i čija ukućana. Či može da struji na različite načine, može da se odbije odmah pri ulasku u dom, ako na primjer imamo ogledalo koje se sučeljava sa ulaznim vratima. Zatim, či može brzo da protutnji prostorom ako se kreće kroz dug i uzak hodnik, oštrih linija, bez povoljnih oblika, boja ili biljaka. Takođe, či može da se kreće tromo, usporeno i blokirano, ukoliko je kuća suviše jin, tamna, mračna, vlažna, zatvorenih roletni na prozorima, pretrpana namještajem i sl. Či je veoma suptilna energija, osjetljiva na svaki tip energije, boja i oblika na koje nailazi i koji učestvuju u njegovom načinu ispoljavanja u prostoru.  Či koji ulazi u dom, kroz glavna ulazna vrata, nosi pečat okruženja kroz koji prolazi i od njega zavisi da li nam dolazi anemičan ili bogat, oplemenjen či, za koji se dalje trebamo pobrinuti da ga dodatno oplemenimo kako bismo imali što ugodniji životni prostor.

FENG SHUI

Oznake: ,

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI