0
RETROGRADNI POČETAK JESENI

RETROGRADNI POČETAK JESENI (do 20. oktobra)

Merkur je u utorak, 28. septembra krenuo retrogradno i time imamo ukupno šest retrogradnih planeta 🪐 – Merkur, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Sa Hironom (koji nije planeta ali ima astrološki značaj) bilo bi to sedam. Retrogradnost planeta je prividno kretanje u suprotnom smjeru od uobičajenog. Plenete u stvarnosti ne mjenjaju smjer već kruže u svojoj ekliptici oko Sunca ☀️ uvijek u istom smjeru. Ali mi astrologiju promatramo sa Zemlje 🌍, ne sa Sunca jer je ona mjesto našeg postojanja. Kao što je za natalnu kartu bitno mjesto rođenja, tako je za astrologiju bitan položaj planeta u odnosu na Zemlju. Gledano sa Zemlje u jednom trenutku planete kao da se prividno zaustave i okrenu smjer kretanja.


Sunce ☀️ i Mjesec 🌙 jedini ne mogu okrenuti retrogradno, ali oni i nisu planete već svjetla na nebu, tako da u ovom trenutku jedino Venera ♀️i Mars ♂️ idu direktno, a sve ostale planete u suprotnom smjeru. Dakle, imamo astrološku situaciju gdje šest (plus Hiron) od osam planeta ide u krivom smjeru. A i Venera i Mars su u znakovima svog izgona, dakle nisu dobro položeni. Tijekom godine rijetki su periodi da baš sve planete idu direktno, ali su i rijetki periodi da ih ovoliko ide retrogradno, u suprotnom smjeru.
Šta reći o ovakvoj situaciji kad je sve naopačke! 🔃 Očekuju nas zastoji, nesporazumi, kriva shvaćanja, poteškoće u realizaciji. Za određene stvari možemo shvatiti da smo na krivom putu, ali u ovom trenu postoje poteškoće da promijenimo smjer. 🔃 Ništa se ne može riješiti na brzinu, sve mora ići polako, pa to neke može dovesti do ludila. Čak bi bilo dobro postupati suprotno od onoga kako inače radimo, jer je sve naopako.
Također možemo osjećati umor i iscrpljenost i nemati volju za fizičku aktivnost. Ne treba ništa siliti, nisam zagovornik ljenčarenja (iako sam Bik pa ga obilno prakticiram), ali u ovom trenutku je bolje prekriti se dekicom preko glave i opustiti se, ne umarati se. Bolje otići na masažu, pilates, jogu ili streching nego na trčanje ili naporni kardio trening. Bolje rutinski obavljati posao nego ulaziti u rizične projekte koji zahtjevaju brzu realizaciju. Polako i sigurno je trenutno moto! 🐌🐢


Retrogradnost planeta također označava okrenutost u sebe, u svoju nutrinu. Možemo ovaj period iskoristiti za introspekciju, preisipitivnje sebe, svojih vrijednosti, postupaka. Ovo je također prilika da još jednom sagledamo stvari iz nove perspektive, da možemo, kad planete krenu direktno, postupiti drugačije ako nismo bili zadovoljni razvojem ili prvotnim ishodom situacije.
Ova retrogradnost planeta zahvata podjednako sve znakove i područja života, ali s njom će se najlakše nositi oni koji u natalnoj karti imaju puno retrogradnih planeta (ja ih recimo imam 5). Retrogradni ljudi poznaju ovu energiju i znaju se snositi s njome, znaju biti okrenuti sebi.U astrologiji se smatra da je retrogradan natalni horoskop ako osoba ima više od četiri retrogradne planete.


Prvi će direktno krenuti Pluton, 8. oktobra, a za njim Saturn 12. oktobra, pa Jupiter i Merkur 19. oktobra. Čime završava period retrogradnosti. Dakle od 20. oktobra možemo odahnuti i krenuti naprijed.
Neptun će u decembru krenuti direktno, ali će Venera zajedno s Uranom biti retrogradna u decembru, sve do kraja januara, kad im se opet pridružuje Merkur.
A nakon ovog svega, u februaru započinje također rijetka astrološka situacija kada baš sve planete idu direktno, što će potrajati do početka maja. Tako da sada prikupljajmo energiju za novi polet, nove ciljeve, planove i aktivnosti za februar. ⬆️🏹


Irena Dumančić Baranja

foto pixabay.com

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI