0
Točak godine

Točak godine; Wicca Sabati

Točak godine; Wicca Sabati

Dobrodošli u sažeti uvod u “Točak Godine” koji počiva na temeljima Vikanskog (Wiccan) kalendara.

Vika (Wicca) je u nekim slučajevima opisana kao ne organizirana i ne komercijalna vjera. Ne postoji zvanična objava , sveti tekst ili predodređeno mjesto za molitvu, kao niti ustaljeni rituali.

Kulturama, klanovima i samostalnim sljedbenicima ostavljena je sloboda da sve, gore naveden stvari, obavljaju na vlastiti način.

I pored cjelokupne fleksibilnosti u obavljanju rituala i molitvi, postoji jedan izuzetno važan element Vike (Wicca) koji je sama srž religije – Točak godine.

U toku Vikanske godine nalazi se osam praznika, poznatijih i kao Sabati. (Sabbat/Sabbats)

Sabati su odlična prilika za sve vjernike i poklonike same Vike da se okupe, bilo to zbog obavljanja rituala ili neformalnih proslava u vlastitim krugovima.

Što se tiče pojedinaca koji samostalno upražnjavaju Viku, oni znaju da pri obavljanju tehnika i rituala, svoju energiju udružuju sa milionima Vikana (Wiccans) širom svijeta koji proslavljaju ove svete datume.

 

Dani Sunca i Zemlje: Sabati

Sabati su sastavljeni od četiri „Praznika Sunca“ tj od dva Solsticija i dvije ravnodnevice, koji obilježavaju Zemljinu godišnju putanju oko Sunca.

Preostala četiri Sabata, poznatiji i kao „Praznici Planete Zemlje“ održavaju se u Februaru, Maju, Augustu i Oktobru.

Ovi Sabati označavaju prolazak jedne četvrtine između solarnih tačaka, tako na primjer Beltane koja  se uobičajeno proslavlja 1. maja, pada skoro pa na pola puta između Proljetne ravnodnevice i ljetnog solsticija.

Svaki od ova četiri “Praznika Planete Zemlje” –  Imbolc, Beltane, Lammas i Samhain su inspirirani starijim narodnim običajima i festivalima, koji su proslavljani u Zapadnoj Europi, prije dolaska i širenja Kršćanstva.

Važno je napomenuti da imena ova četiri praznika znaju varirati uzajamno s kulturama i tradicijama, tako na primjer Lammas je u Keltskim spisima i ritualima poznatiji kao Lughnasa.

U danima “Praznika Planete Zemlje” vjeruje se da je energija u ritualima i obredima puno veća, pa se zbog toga oni još zovu  i Velikim Sabatima, dok se dani tj “Praznici Sunca” zovu Malim Sabatima.

Ovi nazivi se koriste isključivo da bi se napravila razlika između praznika koji se proslavljaju što niti u bilo kom slučaju ne znači da su dani Sunca na bilo koji način manje značajni od dana Zemlje.

Cijeli tekst poslušajte OVDJE

 

 

Image by Amber Avalona from Pixabay

I ne zaboravite :“Sudbina je zapisana tu negdje među zvijezdama, ali i u trećoj dimenziji!“.

POVEZANI ČLANCI